Blogi

Etusivu > Tietoa > Blogi
Setlementti – mikä se on?

Setlementti – mikä se on?

Setlementtiliiton toimitusjohtaja ja kansainvälisen Setlementtiliiton puheenjohtaja Pentti Lemmetyinen kertoo setlementtiliikkeestä. ”Jyrängön maisemissa on kymmenien vuosien ja monien sukupolvien ajan toiminut setlementti. Kaikki Jyränkölän jollakin tavalla tietävät, mutta kuka tietää mistä setlementtityössä syvimmältään on kyse?” Kirjoistus on alunperin julkaistu Jyränkölän Setlementin kustantaman Heinolan Uutisten Vieraskynä-palstalla.

lue lisää
Insinöörin ohje lumiukon oikeaoppiseen rakentamiseen

Insinöörin ohje lumiukon oikeaoppiseen rakentamiseen

Heinolan kansalaisopiston Iltakirjoittajat ovat kirjoittaneet pieniä joulutarinoita tuomaan joulumieltä. Tarinoissa kohdataan setlementtihengen mukaisesti elämä kaikessa karuudessaan ja kauneudessaan. Elämä ei ole kolhutonta, mutta oivallusten ja hyväntahtoisuuden kautta voivat asiat ja päivät aueta uudessa valossa. Pekka Kujala kirjoittaa arvostuksesta.

lue lisää
Tahkovaarassa 10.1.58

Tahkovaarassa 10.1.58

Heinolan kansalaisopiston Iltakirjoittajat ovat kirjoittaneet pieniä joulutarinoita tuomaan joulumieltä. Tarinoissa kohdataan setlementtihengen mukaisesti elämä kaikessa karuudessaan ja kauneudessaan. Elämä ei ole kolhutonta, mutta oivallusten ja hyväntahtoisuuden kautta voivat asiat ja päivät aueta uudessa valossa. Raija Saarela kirjoittaa vapaaehtoistoiminnasta.

lue lisää
Joulutrilogia

Joulutrilogia

Heinolan kansalaisopiston Iltakirjoittajat ovat kirjoittaneet pieniä joulutarinoita tuomaan joulumieltä. Tarinoissa kohdataan setlementtihengen mukaisesti elämä kaikessa karuudessaan ja kauneudessaan. Elämä ei ole kolhutonta, mutta oivallusten ja hyväntahtoisuuden kautta voivat asiat ja päivät aueta uudessa valossa. Tarja Kaarina Tapiola kirjoittaa hevosmiehestä, joulukukista ja taivaannaulasta.

lue lisää
Ensi jouluna kotiin

Ensi jouluna kotiin

Heinolan kansalaisopiston Iltakirjoittajat ovat kirjoittaneet pieniä joulutarinoita tuomaan joulumieltä. Tarinoissa kohdataan setlementtihengen mukaisesti elämä kaikessa karuudessaan ja kauneudessaan. Elämä ei ole kolhutonta, mutta oivallusten ja hyväntahtoisuuden kautta voivat asiat ja päivät aueta uudessa valossa. Eeva Kunnas kirjoittaa toiveesta.

lue lisää
Erakon joululahja

Erakon joululahja

Heinolan kansalaisopiston Iltakirjoittajat ovat kirjoittaneet pieniä joulutarinoita tuomaan joulumieltä. Tarinoissa kohdataan setlementtihengen mukaisesti elämä kaikessa karuudessaan ja kauneudessaan. Elämä ei ole kolhutonta, mutta oivallusten ja hyväntahtoisuuden kautta voivat asiat ja päivät aueta uudessa valossa. Marja-Leena Ahtiainen kertoo erakon tarinan.

lue lisää
Halataan

Halataan

Heinolan kansalaisopiston Iltakirjoittajat ovat kirjoittaneet pieniä joulutarinoita tuomaan joulumieltä. Tarinoissa kohdataan setlementtihengen mukaisesti elämä kaikessa karuudessaan ja kauneudessaan. Elämä ei ole kolhutonta, mutta oivallusten ja hyväntahtoisuuden kautta voivat asiat ja päivät aueta uudessa valossa. Raija Saarela kirjoittaa aukenevista solmuista.

lue lisää
Otson joulu

Otson joulu

Heinolan kansalaisopiston Iltakirjoittajat ovat kirjoittaneet pieniä joulutarinoita tuomaan joulumieltä. Tarinoissa kohdataan setlementtihengen mukaisesti elämä kaikessa karuudessaan ja kauneudessaan. Elämä ei ole kolhutonta, mutta oivallusten ja hyväntahtoisuuden kautta voivat asiat ja päivät aueta uudessa valossa. Marika Kojo kirjoittaa kiitollisuudesta.

lue lisää
Lahjoista suurin

Lahjoista suurin

Heinolan kansalaisopiston Iltakirjoittajat ovat kirjoittaneet pieniä joulutarinoita tuomaan joulumieltä. Tarinoissa kohdataan setlementtihengen mukaisesti elämä kaikessa karuudessaan ja kauneudessaan. Elämä ei ole kolhutonta, mutta oivallusten ja hyväntahtoisuuden kautta voivat asiat ja päivät aueta uudessa valossa. Suvi Salla kirjoittaa erityisestä lahjasta.

lue lisää
Kohtaaminen

Kohtaaminen

Heinolan kansalaisopiston Iltakirjoittajat ovat kirjoittaneet pieniä joulutarinoita tuomaan joulumieltä. Tarinoissa kohdataan setlementtihengen mukaisesti elämä kaikessa karuudessaan ja kauneudessaan. Elämä ei ole kolhutonta, mutta oivallusten ja hyväntahtoisuuden kautta voivat asiat ja päivät aueta uudessa valossa. Noora Kuusisto kirjoittaa kohtaamisesta.

lue lisää
Settlement Vestis en tvåspråkig enhet

Settlement Vestis en tvåspråkig enhet

Suomen setlementtiliikkeen toiminta on pääosin suomenkielistä ja painottuu suomenkielisille alueille. Ruotsinkielistä toimintaa löytyy meillä kuitenkin Vaasasta. Vaasan Vestiksen toiminnasta voit lukea lisää Camilla Ekbergin kirjoittamasta blogista. Monikielisyys sekä kansallisen, että kansainvälisen yhteistyön kannalta on suuri plussa ja etuoikeus.

lue lisää
Suomalaisen käsityön päivän teemana on tänä vuonna yhteistyö

Suomalaisen käsityön päivän teemana on tänä vuonna yhteistyö

Käsillä tekemisellä ja käsitöillä on setlementtiliikkeessä pitkät perineet. Käsitöiden tekeminen rentouttaa, luo merkitystä elämään ja tuo ihmisen tiiviimmin osaksi yhteisöä. Setlementtiliikkeen kansalaisopistoissa voi oppia uusia taitoja ja viihtyä ympäristössä, jossa on tilaa luovuudelle ja erilaiselle ajattelulle. Käsitöitä tehdään myös lapsi- ja nuorisotyössä.

lue lisää
Rohkeus kohdata ja luottaa ihmiseen – seritatyössä nähdään ihminen kokonaisuutena ja leimoitta

Rohkeus kohdata ja luottaa ihmiseen – seritatyössä nähdään ihminen kokonaisuutena ja leimoitta

Setlementtiliike laati 100-vuotisen historiansa kunniaksi rohkeusteesit vuonna 2018.  Tapoja, tekoja ja oivalluksia, joilla setlementeissä tehdään teeseistä totta, on monia. Tässä yksi esimerkki Oulusta. Vuolle Setlementti on rohkeasti ihmisen puolella tarjoamalla matalankynnyksen keskusteluapua kysymyksissä, jotka koskevat seksuaalisuuteen liittyviä rajoja.

lue lisää
Mattilan miestyössä ollaan rohkeasti ihmisen puolella

Mattilan miestyössä ollaan rohkeasti ihmisen puolella

Mattilan toimintafilosofian juuret ulottuvat setlementtiliikkeen alkulähteille. Setlementtiliike on yli satavuotisen historiansa ajan uskonut työssään yhteisöllisyyden ja osallisuuden voimaan. Mattila haluaa toimintafilosofiansa kautta nostaa esille vaihtoehtoista tapaa yksilötyön rinnalle.

lue lisää