Usein kysyttyä

Etusivu > Tietoa > Usein kysyttyä

Mitä sana 'setlementti' tarkoittaa?

Sana on suora lainaus englanninkielestä (settlement, to settle). Se tarkoittaa asutusta, asettumista asumaan, sopeutumista ja sovittamista. Setlementti-sana tarkoittaa myös Suomen Setlementtiliiton paikallista jäsenyhdistystä.

Mitä on setlementtityö?

Setlementtityön tavoitteena on edistää yhdenvertaisuutta, moniarvoisuutta ja sosiaalista oikeudenmukaisuutta. Setlementtityö Suomessa on osa kansainvälistä verkostoa. Setlementtityö alkoi 1880-luvulla Lontoossa, jolloin köyhien ihmisten asuinalueilla käynnistettiin sosiaaliseen ja sivistykselliseen kehitykseen tähtääviä työmuotoja. Ensimmäiset toimijat olivat yliopistojen opiskelijoita ja opettajia. Setlementtityö Suomessa alkoi vuonna 1918 ja ensimmäinen Lontoon mallin mukainen ”setlementtitalo” perustettiin Helsingin Kallioon. Lue lisää setlementtityön historiasta. 

Nykyään setlementit ympäri Suomen tekevät työtä eri-ikäisten ja erilaisista taustoista tulevien ihmisten kanssa. Työmuotojamme ovat lapsi- ja nuorisotyö, kansalaistoiminta, seniori- ja vanhustyö, opinto- ja kulttuuritoiminta, monikulttuurinen työ sekä asumisen palvelut. 

Miten voin tulla mukaan toimintaan?

Suomen Setlementtiliitolla on jäsenyhdistyksiä ympäri maata. Olet lämpimästi tervetullut osallistumaan toimintaan tai tulemaan vapaaehtoiseksi. Löydät setlementtien yhteystiedot täältä.

Voit tukea toimintaamme myös lahjoittamalla. 

Mikä on setlementtiliikkeen suhde uskontoon ja politiikkaan?

Setlementtiliike on kirkollisesti ja poliittisesti sitoutumaton. Setlementtityön alkujuuret ovat kristillisen lähimmäisyyden ihanteessa ja ajatuksessa tehdä toisille ihmiselle niin kuin toivoisi heidän tekevän itselle. Setlementtiliike ei julista eikä vaadi osallistujiaan ajattelemaan samalla tavalla. Puhummekin liikkeen sisällä setlementtiarvoista, joita ovat yhteisöllisyyden voimistavaan vaikutuksen uskominen, yksilön kunnioittaminen kaikissa tilanteissa sekä moninaisuuden arvostaminen. Setlementtiliikkeen työtekijät, asiakkaat ja vapaaehtoiset edustavat eri uskontokuntia ja kulttuureita. Eri tavoin ajattelevia ja uskovia ihmisiä yhdistää setlementeissä halu toimia toisten, varsinkin heikoimmassa asemassa olevien, ihmisten parhaaksi. Monikulttuuriset yhteisöt mahdollistavat eri uskontojen arvostavan kohtaamisen. 

Onko Setlementtiliitolla ja Setlementtisäätiöllä jotain tekemistä toistensa kanssa?

Vaikka organisaatioiden nimet muistuttavat toisiaan, Suomen Setlementtiliitto tai sen jäsenyhdistykset eivät liity Suomen Setlementtisäätiöön. Organisaatiot ovat täysin erillisiä eikä niillä ole yhteistä toimintaa. Setlementtiliitto on perustettu vuonna 1918 ja siihen kuuluu 45 paikallista setlementtiä eri puolella Suomea.

Etkö löytänyt vastausta kysymykseesi? Kysy meiltä, autamme mielellämme!

Tiedustelut:

Tiedustelut:

Viestintäkoordinaattori

Ella Niini
044 577 8339
ella.niini@setlementti.fi