Usein kysyttyä

Etusivu > Tietoa > Usein kysyttyä

Usein kysyttyä

Mitä sana 'setlementti' tarkoittaa?

Sana on suora lainaus englanninkielestä (settlement, to settle). Se tarkoittaa asutusta, asettumista asumaan, sopeutumista ja sovittamista. Setlementti-sana tarkoittaa myös Suomen Setlementtiliiton paikallista jäsenyhdistystä.

Mitä on setlementtityö?

Suomen setlementit eli paikallisyhdistykset tekevät työtä eri-ikäisten ja erilaisista taustoista tulevien ihmisten kanssa. Työmuotojamme ovat lapsi- ja nuorisotyö, kansalaistoiminta, seniori- ja vanhustyö, opinto- ja kulttuuritoiminta, monikulttuurinen työ sekä asumisen palvelut.

Setlementtityön tavoitteena on edistää yhdenvertaisuutta, moniarvoisuutta ja sosiaalista oikeudenmukaisuutta. Setlementtityö Suomessa on osa kansainvälistä verkostoa.

Setlementtityö alkoi 1880-luvulla Lontoossa, jolloin köyhien ihmisten asuinalueilla käynnistettiin sosiaaliseen ja sivistykselliseen kehitykseen tähtääviä työmuotoja. Ensimmäiset toimijat olivat yliopistojen opiskelijoita ja opettajia. Setlementtityö Suomessa alkoi vuonna 1918 ja ensimmäinen Lontoon mallin mukainen ”setlementtitalo” perustettiin Helsingin Kallioon. Lue lisää setlementtityön historiasta.

Miten voin tulla mukaan toimintaan?

Suomen Setlementtiliitolla on jäsenyhdistyksiä ympäri maata. Olet lämpimästi tervetullut osallistumaan toimintaan tai tulemaan vapaaehtoiseksi. Löydät setlementtien yhteystiedot täältä.

Voit tukea toimintaamme myös lahjoittamalla. 

Mikä on setlementtiliikkeen suhde uskontoon ja politiikkaan?

Setlementtiliike on uskonnollisesti ja poliittisesti sitoutumaton. Puhumme liikkeen sisällä setlementtiarvoista, joita ovat yhteisöllisyyden voimistavaan vaikutuksen uskominen, yksilön kunnioittaminen kaikissa tilanteissa sekä moninaisuuden arvostaminen.

Setlementtiliikkeen työtekijät, asiakkaat ja vapaaehtoiset edustavat eri uskontokuntia ja kulttuureita. Eri tavoin ajattelevia ja uskovia ihmisiä yhdistää setlementeissä halu toimia toisten, varsinkin heikoimmassa asemassa olevien, ihmisten parhaaksi. Monikulttuuriset yhteisöt mahdollistavat eri uskontojen arvostavan kohtaamisen.

Onko Setlementtiliitolla ja Setlementtisäätiöllä jotain tekemistä toistensa kanssa?

Vaikka organisaatioiden nimet muistuttavat toisiaan, Suomen Setlementtiliitto tai sen jäsenyhdistykset eivät liity Suomen Setlementtisäätiöön. Organisaatiot ovat täysin erillisiä eikä niillä ole yhteistä toimintaa. Setlementtiliitto on perustettu vuonna 1918 ja siihen kuuluu 45 paikallista setlementtiä eri puolella Suomea.

Etkö löytänyt vastausta kysymykseesi? Kysy meiltä, autamme mielellämme!

Tiedustelut:

Tiedustelut:

Viestintäpäällikkö

Tiina Siikasaari
045 125 1175
tiina.siikasaari@setlementti.fi