Insinöörin ohje lumiukon oikeaoppiseen rakentamiseen

17 / 12 / 2021 | Blogi

Heinolan kansalaisopiston Iltakirjoittajat ovat kirjoittaneet pieniä joulutarinoita tuomaan joulumieltä. Tarinoissa kohdataan setlementtihengen mukaisesti elämä kaikessa karuudessaan ja kauneudessaan. Elämä ei ole kolhutonta, mutta oivallusten ja hyväntahtoisuuden kautta voivat asiat ja päivät aueta uudessa valossa.

 

Menin aamulla ihan ensimmäisenä, siis aamukahvi tietysti ensin, ikkunaan katsomaan miltä näyttää. Siellä ne olivat piirissä kaikki kuusi. Joulupukki näytti hyvältä, samoin tontut. Lakit olivat paikallaan ja sahtituopit käsissä. Menninkäinen ei ollut oikein onnistunut, tätä pitää kyllä petrata ensi vuonna.

Toivottavasti lumisia talvia vielä tulee, pysähdyin ajattelemaan. Kaikki vuodenajat ovat nykyään niin kummallisia, joka vuosi saadaan joku ilmastoennätys.

Käännyin uudestaan katsomaan ulos. Merkillistä, ettei niillä ollut leikitty, vaikka annoin kyllä taloyhtiön lapsille luvan.

Silmäkulmasta näin kuinka auto pysähtyi parkkipaikan päähän. Jaaha, paikallislehti Hidas Hämäläinen on vihdoinkin reagoinut ja lähettänyt miehen tekemään lehtijuttua kuuluisista ukoistani. Äkkiä valot pois, hitaalla liikkeellä verho alas, ettei vaan jää heilumaan. Jos kello soi, niin en ole kotona.

Kaksi minuuttia kestin, sitten on pakko kurkistaa verhon raosta mitä pihalla tapahtuu. Kukaan ei ollut katsomassa hienoja ukkojani, kaikki olivat kerääntyneet sivummalle. Vaihdoin ikkunaa. Mitä, lapset olivat tehneet sivummalle oman lumiukon, silinteri päässä ja luuta kädessä. Porkkananenä. Pöh, ihan perusmalli. Mittasuhteet aivan pielessä. Siellä sitä kuitenkin haastateltiin lapsia ja otettiin kuvia lehteen.

Minun ukoistani ei ollut kiinnostunut kukaan. Kymmenen vuoden kehitystyö ja tarkat laskelmat olivat menneet aivan hukkaan. Ensi vuonna vaihdan kyllä peikkoihin ja örkkeihin.

Silloin ovikello soi.

 

Jokamiehen ohje

Pyöritä ns. alapallo ensimmäisenä. Alapallo on tärkeä, koska se määrittää mittasuhteet. Ns. keskipallo on noin 8082 % alapallosta. Pienin pallo tulee ylimmäksi. Hattu. Ja porkkana.

Pekka Kujala

Iltakirjoittajat on Heinolan kansalaispiston ryhmä, joka tänä vuonna kokoontuu jo kuudetta vuotta. Iltakirjoittajat ovat kirjoittaneet ja järjestäneet lukuisia aikuisten satutunteja sekä kirjoittaneet paikalliselle sanomalehti Itä-Hämeelle kirjoitussarjan Heinolan historiasta kylpyläkaupunkina sekä tarinoita Heinolan kansallisesta kaupunkipuistosta. Viimeisimpänä laajana työnään ryhmä kirjoitti tarinoita Heinolan historian kannalta merkittävästä tukinuitosta. Tarinat julkaisi Jyränkölän Setlementin tuottama kaupunkilehti Heinolan Uutiset. Ryhmää ohjaa opiston tuntiohjaajana toimiva Katja Tamminen.