Setlementtipäivän webinaarissa keskusteltiin ja vaikututtiin

28 / 04 / 2021 | Ajankohtaista

Kevään Setlementtipäivät toteutuivat tällä kertaa yksipäiväisen webinaarin ja illan liittokokouksen muodossa. Poikkeuksellisena aikana hyvinvointia tukevat keinot ovat kullanarvoisia. Maksuton webinaari tarjosi osallistujille välineitä työhön ja oman hyvinvoinnin vahvistamiseen pandemian ja rajoitustoimien kurittamassa ajassa. Osa webinaarin esiintyjistä on jakanut esityksensä. Linkit dioihin löytyvät tästä jutusta.

Webinaarin juonsi järjestöjohtaja Mona Särkelä-Kukko ja tervetulosanat lausui toimitusjohtaja Pentti Lemmetyinen. Setlementtipäivän webinaarin avauspuheenvuoron piti Sosiaalityön tutkimuksen seuran väitöskirjapalkinnon saanut Piia Puurunen. Puurunen puhui suojan, turvan ja turvallisuuden käsitteistä setlementtipioneeri Jane Addamsin ajattelussa. Puurusen vaikuttava ja inspiroiva esitys herätti runsasta keskustelua mm. rikostaustaisten kanssa tehtävästä setlementtityöstä. Yleisöstä todettiin menneisyyden olevan nykyisyyden avain. (Puurunen_Setlementtityö_luo_turvallisuutta)

Puhumassa oli myös Ihmisoikeusliiton pääsihteeri Kaari Mattila. Ihmisoikeudet eivät ole sama asia kuin turvallisuus. Turvallisuuden nimissä valtiot loukkaavat ja rajoittavat merkittävästi ihmisoikeuksia. Mattilan johdolla tarkastelimme, mitä ihmisoikeudet ovat ja miten ne vahvistuvat. Mattila muistutti myös, että ihmisoikeustyö ja ympäristönsuojelu liittyvät tiiviisti toisiinsa. Ilmastonmuutos on vakavimpia uhkia ihmisoikeuksien toteutumiselle. Puheenvuoro herätti toiveen, että myös esimerkiksi Setlementtien lapsi- ja nuorisotyöverkostolle järjestyisi Ihmisoikeusliiton toteuttamana koulutus aiheesta.

Turvallisuuden lisäksi päivän teemana oli hyvinvointi

Iltapäivällä siirryimme turvallisuuden teemasta taiteen ja kulttuurin pariin. Yhteiskuntaan ja ihmisten hyvinvointiin voi vaikuttaa taiteen keinoin. Mutta miten se onnistuu nykyisessä tilanteessa? CERADA-tutkimuskeskuksen johtaja Kai Lehikoinen avasi puheenvuorossaan taiteen ja kulttuurin merkitystä hyvinvoinnin ja resilienssin vahvistamisessa. 1990-luvun puolivälistä asti EU:n hyvinvointipolitiikassa sosiaalinen osallisuus on nähty syrjäytymisen vastakohtana. Kulttuuriin ja taiteisiin osallistuminen on osa terveyttä ja hyvinvointia vahvistavaa sosiaalista osallistumista. Lehikoinen muistutti viisaasti, että terveys ei ole vain sairauden tai heikkouden puutetta vaan niin fyysistä, psyykkistä kuin sosiaalistakin hyvinvointia. Näinä poikkeusaikoina tämä onkin tärkeä huomio. (Lehikoinen_Taide_kulttuuri_hyvinvointi_resilienssi)

Miten sitten setlementeissä tuetaan hyvinvointia taiteen keinoin? Millaisia hyviä toimintamalleja tai ideoita setlementtityössä on? Kysymyksiin saatiin vastauksia, kun ääneen ja esiin pääsivät myös setlementit.  Kommenttipuheenvuoro Lehikoisen puheenvuoron jälkeen piti toimialajohtaja Anne Myllylä Setlementti Tampereesta. Myllylä tarkasteli taiteen hyvinvointivaikutuksia OmaPolku -toiminnan näkökulmasta. Myös Myllylän esitys ihastutti ja lisäksi synnytti ajatuksen tutkimusyhteistyöstä CERADA:n kanssa. (Myllylä_Case_Ateljee)

Pienen tauon aikana näimme juhlavuottaan viettävän Setlementti Puijolan videoesityksen, joka on edelleen sykähdyttävä. Tämän jälkeen saimme vinkkejä taiteen kohtaamiseen poikkeuksellisen arjen keskellä. Aiheeseen meitä johdatti koordinaattori Johanna Jokivuori Virtuaalisessa Annantalosta. (Jokivuori_Virtuaalisen_Annantalon_esittely)

Myös Hämeenlinnan Setlementissä toimivat Senioriklovnit tervehtivät webinaariyleisöä. Tervehdyksen välitti vapaaehtoistoiminnan koordinaattori Miika Peltonen. (Peltonen_Senioriklovnit)

Syksyn Setlementtipäiviä vietetään Lahdessa

Tilaisuuden päätteeksi Harjulan Setlementti toivotti setlementtiväen tervetulleeksi syksyn Setlementtipäiville Lahteen 17.−19.11. Jokohan silloin pääsemme paikan päälle?

Lämmin kiitos kaikille, tavalla tai toisella, kevään Setlementtipäivässä mukana olleille. Kuten Piia Puurunen totesi Addamsia mukaillen: toiminta on ainut keino ilmaista etiikkaa. Tämä ajatus on iskostunut setlementtityöhön, ja tällä periaatteella jatkamme toimimista.

Tavataan taas Setlementtipäivillä!