Rasismikeskustelu nyt: Kunniaan liittyvän väkivallan oikeat termit tärkeitä

29 / 08 / 2023 | Ajankohtaista

Rasismikeskustelu on käynyt vilkkaana viime aikoina. Yksi keskusteluissa esiin noussut ilmiö on kunniaan liittyvä väkivalta. Suomen Setlementtiliitto painottaa, että ilman kunniaan liittyvän väkivallan ilmiön tuntemusta keskustelu jää pinnalliseksi ja voi ajautua jopa väärille urille.

– Kunniaan liittyvän väkivallan termien tunteminen on tärkeää. Näin ei tahtomattaan leimaa rasistisesti niitä ihmisiä ja ihmisryhmiä, joista puhutaan, korostaa Johanna Aapakallio, kunniaan liittyvän väkivallan vastaisen työn johtava asiantuntija Loisto setlementistä.

Loisto setlementissä toimiva, kunniaan liittyvän väkivallan vastaisen työn tiimi on organisoinut yhteisen termistön luomista. Se on kutsunut vuosina 2021-2023 eri ministeriöiden, järjestöjen ja toimijoiden edustajia sekä tutkijoita keskustelemaan kunniaan liittyvän väkivallan termeistä ja ilmaisuista.

– On selvää, ettei kaikkiin ilmiöihin välttämättä saada yhtenäistä ilmaisua. Mutta yhteinen keskustelu ja joidenkin termien suositteleminen palvelevat sekä mediaa, ilmiön parissa toimivia tahoja, päättäjäasemassa olevia että ilmiön parissa eläviä ihmisiä, Aapakallio sanoo.

Kunniaan liittyvä väkivaltatyö on erottamaton osa koko setlementtikentän työtä, sillä sitä tehdään Loisto setlementin lisäksi myös Auralan Setlementissä ja Setlementti Tampereella.