Muistoja kesästä – nuorten kesätyökokemuksia setlementeissä

27 / 09 / 2022 | Ajankohtaista

Setlementtiliitto tukee paikallissetlementtien kesätoimintaa ja nuorten kesätyöllistämistä. Kesällä 2022 eri setlementit mahdollistivat kesätyöpaikan alueensa nuorille. Tässä kokemuksia Rovaniemeltä ja Lahdesta.

Rovalan Nuoret ry järjesti lapsille kesätoimintaa päiväleirin muodossa Sinetän kylällä. Rovalan Nuoret tiesivät, että alueella on kova kysyntä lasten kesätoiminnalle ja Sinetän kylällä toteutettuna saatiin mahdollisuus osallisuuteen myös niille perheille, joilla ei olisi ollut mahdollisuutta kuljettaa lasta päiväleirille kaupunkiin.

Julkisia yhteyksiä kun ei ole, leiri tuotiin lähelle perheitä. Päiväleirille palkattiin myös kesätöihin kaksi nuorta leiriohjaajiksi. 15-vuotias Jonna oli toinen heistä. Jonnan mielestä kesätyössä oli ihana auttaa ja kannustaa lapsia ystävystymään ja oppimaan uusia juttuja. Lasten kanssa sai pelailla ja askarrella, eikä tarvinnut hetkeäkään istua paikallaan. Välillä haasteita toi se, että saisi lapset kuuntelemaan ohjeistuksia, mutta onnistui sekin aina lopulta. Oppimiskokemuksena Jonna tuo esille sen, että hän pääsi kokemaan, että ohjausala on todella merkityksellistä työtä. Hänelle tärkeä kokemus oli, kun lapset uskalsivat tulla kertomaan hänelle harmituksensa ja luottaa häneen ohjaajana. Jonna suosittelee kesätöitä kesäleirillä, sillä siellä oppii lukemaan lapsia aivan uudella tasolla. Hänellä on toiveissa päästä vielä joskus toistekin leirille ohjaajaksi.

Harjulan kesäleirille palkattiin neljäksi viikoksi nuori, 18-vuotias Netta. Harjulassa ajateltiin, että nuori oli lähempänä lasten ajatusmaailmaa kuin hieman varttuneet henkilöt. Netalta tuli hyviä ehdotuksia siitä, mistä lapset saattaisivat tykätä, ja oikeassa oli – kyllähän he tykkäsivät. Netta sai myös arvokasta oppimista leireillä toimimisesta ja vastuusta. ”Opin enemmän positiivista asennetta elämään ja uusia näkökulmia. Lapset opettavat yllättävän paljon uusia asioita ja miten asiat heidän mielestään voisivat mennä. Esimerkiksi, kuin jokin asia ei onnistu he voivat keksiä uuden tavan keksiä tilanteeseen ratkaisun, jota en itse olisi keksinyt. Harjulassa oli kivaa olla kesätöissä. Tekemistä oli monipuolisesti ja päivät meni nopeasti. Itselläni oli suoraan sanottuna hauskaa”, kertoi Netta kesätyökokemuksestaan.