Kyllä ne pojat pärjäävät: ”Mä en uskaltanut liikkua kotoa”
Kyllä ne pojat pärjäävät. Tämän tutun lausahduksen kuulee aika usein. Mutta entä jos eivät pärjää?
Poikien ja nuorten miesten pärjääminen ja tulevaisuus nousevat esiin näin Miesten viikolla. Yksinäisyysbarometrin valossa 15–25-vuotiaat kokevat eniten yksinäisyyttä, ulkopuolelle jätetyksi tulemista ja eristäytyneisyyttä Suomessa. Terveyden ja hyvinvoinnin laitoksen (THL) vuoden 2023 tutkimus kertoo samaa: noin joka viides nuori mies tuntee itsensä yksinäiseksi. Onkin tärkeää, että kiinnitämme huomiota poikien ja nuorten miesten hyvinvointiin emmekä vain ajattele, että he kyllä pärjäävät, kun pelaavat keskenään jalkapalloa tai pleikkaria.
”Mä kärsin tosi pahoista sosiaalisten tilanteiden peloista ja ihan ihmispelostakin.”
Kaikilla pojilla ja nuorilla miehillä ei ole elämässään turvallista ja hyvää yhteisöä, johon kokevat kuuluvansa. Poikien taloilla jokainen nuori voi kertoa koulupäivästään, ihastuksestaan, haaveistaan, puutteistaan, virheistään, onnistumisistaan ja epävarmuuksistaan. Meillä poikia kuunnellaan, ja heillä on lupa puhua mistä vain. Kysymys on läsnäolosta.
Puhumme Poikien taloilla usein talon hengestä. Tällä tarkoitamme sitä ilmapiiriä, joka välittyy kaikesta, mitä teemme yhdessä, miten puhumme toinen toisillemme, miten olemme toinen toistemme kanssa. Siinä on jotain hyvin aitoa ja koskettavaa. Siinä on iloa ja pilkettä.
Saamme arjessamme nähdä niin pieniä kuin suuriakin muutoksia, joita tapahtuu poikien ja miesten elämässä, kun he ovat mukana toiminnassamme. Yleensä nämä muutokset ovat aina myönteisiä ja vievät nuoren elämää eteenpäin.
Poikien talojen palaute on hyvinkin rohkaisevaa, jopa pysäyttävää.
”Mä kärsin tosi pahoista sosiaalisten tilanteiden peloista ja ihan ihmispelostakin. Mä olin pitkän aikaa jumissa kotona, mä en uskaltanut liikkua kotoa tai käydä kaupassa. Mutta sitten jossain vaiheessa mä päätin, että mun pitää saada jotakin sosiaalista sisältöä mun elämään ja Poikien talo on melkein yksinään päästänyt mut yli kaikista mun sosiaalisten tilanteiden peloista ja varsinkin ihmispeloista.”
Kunpa myös päättäjämme ymmärtäisivät poikien tuen tarpeen ja merkityksellisyyden. Nykyinen hallituksemme aikoo leikata tulevina vuosina huomattavia summia järjestöille jaettavista avustuksista, joilla Poikien talojenkin toimintaa mahdollistetaan. Ennalta ehkäisevä työ nuorten hyväksi on kannattava investointi. Näin pystymme välttämään ongelmia, joiden korjaaminen vasta kalliiksi tuleekin.
Leikkaussuunnitelmat luonnollisesti herättävät huolta meissä, jotka näemme päivittäin lähietäisyydeltä nuorten elämää. Nuorten arki ei ole nykyään välttämättä kovinkaan helppoa. Siihen vaikuttavat niin globaalit haasteet kuin yhteiskuntamme erinäiset rakenteelliset ja kulttuuriset seikatkin. Ajattelemme Poikien taloilla, että jos yhdenkin nuoren elämä muuttuu avullamme myönteiseen suuntaan, olemme onnistuneet. Toivottavasti jokaiselle pojalle ja nuorelle miehelle löytyy oma yhteisönsä, omat huuhkajat, leijonat tai susijenginsä.
Veli-Pekka Kilpala
Kari Ollila
Loisto setlementti ry, Poikien talot
Joonas Koskela
Antti Nieminen
Olli-Pekka Kallunki
Vuolle Setlementti ry, Poikien talo