Isosisarukset lasten ja nuorten ilona ja tukena jo 20 vuoden ajan!

25 / 10 / 2019 | Ajankohtaista

Ahjolan Setlementin Isosisarustoiminnalla on 20-vuotisjuhlavuosi, joka huipentuu juhlaseminaariin ja juhliin. 7.11.2019 kello 9–15.30 Tampereen Ammattikorkeakoulun juhlasalissa pidettävässä Arjesta juhlaa! Isosisarustoiminnan 20-vuotisjuhlaseminaarissa sukelletaan Isosisarustoimintaan monesta eri näkökulmasta. Tyttöjen Tuvalla synttärinaamiaisia vietetään lasten ja nuorten kanssa 23.11.

Isosisarustoiminta on vuosien varrella yhdistänyt satoja Isosisaruksia ja Pikkusisaruksia. Pikkusisaret ovat saaneet perheen ulkopuolisen luotettavan aikuisen, positiivisen aikuiskaverin, jonka kanssa he ovat päässeet tekemään mukavia asioita kuten pelailemaan, askartelemaan tai käymään vaikka leffassa tai uimassa. Isosisarukset ovat kertoneet, että arkea jakaessa ja Pikkusisaren kanssa keskustellessa on ollut mukavaa päästä sukeltamaan lasten ja nuorten maailmaan. Isosisarukset ovat saaneet elämäänsä mukavaa vaihtelua ja kokeneet, että toiselle tukena oleminen ja itsensä tärkeäksi kokeminen on ollut tärkeä motivaatio.

Isosisarustoiminnan avulla lasten ja nuorten yksinäisyyden tunne on vähentynyt ja he ovat saaneet tukea terveen itsetunnon, identiteetin ja sosiaalisten taitojen kehittymisessä. Aikuiskaverin kanssa lapset ja nuoret ovat saaneet enemmän mahdollisuuksia keskustella heitä mietityttävistä asioista ja he ovat olleet aktiivisempia, kun heillä on ollut aikuiskaveri, jonka kanssa on päässyt tekemään monta mukavaa juttua.   

Isosiskotoiminnasta vuonna 1999 alkunsa saanut toiminta on laajentunut vuosien varrella. Nykyisin saman katon alla toimivat myös Tyttöjen Tupa ja Poikien Tupa. Alkujaan Isosiskotoimintaa tukemaan kehitetty Tyttöjen Tupa on vuodesta 2005 lähtien tarjonnut monipuolisen ja turvallisen toimintatilan ja kohtaamispaikan kaikille Tampereella asuville 6–16-vuotiaille tytöille ja moninaisesti sukupuolensa kokeville. Vuonna 2018 alkaneen Ahjolan Poikatyön ja Isovelitoiminnan myötä Isosiskotoiminta laajeni Isosisarustoiminnaksi. Pojat ovat päässeet Poikien Tuvalle tammikuusta 2019 lähtien.

Sukupuoli- ja kulttuurisensitiivisyys ja sosiokulttuurinen innostaminen ovat toiminnassa läsnä vahvasti. Isosisarustoimintamalli on levinnyt myös muille paikkakunnille, kuten Joensuuhun, Kemiin ja Vaasaan.

Lisätiedot:

Piia Lyimo, Isosisarustoiminnan, Tyttöjen Tuvan ja Ahjolan Poikatyön vastaava ohjaaja
piia.lyimo@ahjola.fi
044 553 84 36
www.tyttojentupa.fi
www.poikatyo.fi