Ihmisoikeustyö jatkuu Älä riko urheilua -kampanjan jälkeenkin

11 / 01 / 2022 | Ajankohtaista

Setlementtiliitto oli loppuvuodesta 2021 mukana Ihmisoikeusliiton Älä riko urheilua -kampanjassa. Kampanja herätteli kaikkia urheilun ja liikunnan ystäviä entistä parempaan urheilumaailmaan, jossa jokainen voi urheilla turvallisesti ja omana itsenään.

Ihmisoikeusongelmia on sekä urheilun rakenteissa että tavallisissa arjen tilanteissa. Ilman ihmisoikeuksia urheilu on kuitenkin rikki. Viestille ihmisoikeuksien kuulumisesta urheilun ytimeen on selvästi ollut tilausta.

– Olemme olleet todella vaikuttuneita siitä, miten laaja joukko kansalaisyhteiskunnan ja urheilun toimijoita on halunnut yhdessä tukea kampanjamme tavoitteita, kertoo Ihmisoikeusliiton viestintäkoordinaattori Emilia Rodriguez kiittäessään kampanjaan osallistuneilta.

Kampanjaponnistus nosti esiin monia tärkeitä ihmisoikeusteemoja, ja sen saama huomio oli ilahduttavan suurta. Aktiivinen kampanja-aika päättyi, mutta kampanjointi ja vaikuttamistyö ihmisoikeuksien vahvistamiseksi urheilussa jatkuu monin tavoin myös tänä vuonna. Ihmisoikeuskysymykset ovat tuttuja setlementtityössäkin. Ihmisoikeusliiton tavoin teemme työtä yhdenvertaisen ja ihmisoikeuksia kunnioittavan Suomen puolesta. Ihmisoikeuksien ollessa yhä kasvavan uhan alla on entistä tärkeämpää tukea ihmisoikeuksia puolustavia tahoja.

Kampanja näkyi upeasti sosiaalisessa mediassa

Älä riko urheilua -kampanja alkoi 22.11. Urheilumuseolla – ja sen myötä tehtiin historiaa. Kampanjan tukijoiksi ilmoittautui yli 55 urheilujärjestöä ja muuta toimijaa, yli 150 suomalaista urheiluseuraa sekä noin 40 kansalaisjärjestöä. Tuskin on koskaan aiemmin suomalaisessa urheilussa puhuttu yhtä laajasti ja moniäänisesti ihmisoikeuksista. 

Pelkästään Ihmisoikeusliiton omat sosiaalisen median kanavat tavoittivat satojatuhansia ihmisiä. Perinteisen median kautta tavoitettiin jopa pari miljoonaa suomalaista, kun kampanjasta juttuja tekivät mm. Helsingin Sanomat, Hufvudstadsbladet, Ylen aamu sekä MTV3:n Viiden jälkeen -ohjelma.  

Hyödynnä kampanjassa tuotettuja materiaaleja!

Vuoden 2022 aikana Ihmisoikeusliitto jatkaa urheilun toimijoiden kouluttamista ihmisoikeuksista. Myös kampanjan nettisivuille osoitteeseen älärikourheilua.fi päivitetään lisää sisältöä. Lisäksi suunnitteilla on keväälle ja kesälle 2022 tapahtumia, joissa kampanjan viestiä tehdään näkyväksi urheilun ja liikunnan arjessa.  

Ihmisoikeudet kuuluvat urheilun ytimeen. Niistä huolehtiminen kuuluu kaikille urheilun ja liikunnan kentällä työskenteleville ja harrastaville – ja ihan jokaiselle. Tutustu tietopakettiin ja ota selvää, mitä sinun urheiluseurassasi, lajiliitossasi tai muussa yhteisössäsi voidaan tehdä!

Koriapalloilija Awak Kuier rikkinäisellä parketilla

 

Älä riko urheilua -kampanja on osa Ihmisoikeusliiton työtä urheilun ihmisoikeuskysymyksissä. Ihmisoikeusliitto on vuonna 1979 perustettu kansalaisjärjestö, joka tekee työtä yhdenvertaisen ja ihmisoikeuksia kunnioittavan Suomen puolesta. Ihmisoikeudet kuuluvat kaikille!