Alli Trygg -tunnustuspalkinto Seela Sellalle

26 / 11 / 2021 | Ajankohtaista

Seela Sella vastaanotti Alli Trygg -tunnustuspalkinnon Harjulan Setlementin 80-vuotisjuhlan yhteydessä. Kaikkien tuntema Sella on taiteilijatyönsä lisäksi yhteiskunnallinen vaikuttaja ja oikeudenmukaisuuden puolustaja.

Alli Trygg -tunnustuspalkinto jaetaan vuosittain ihmiselle, joka on omalla työllään pitänyt esillä setlementtiliikkeelle tärkeitä aiheita ja profiloitunut yhteiskunnallisessa keskustelussa nostamalla esiin kansalaisyhteiskunnalle keskeisiä arvoja. Presidentti, Setlementtiliiton kunniapuheenjohtaja Tarja Halonen on Alli Trygg -tunnustuspalkinnon suojelija.

Seela Sella on esimerkki elämänmyönteisestä asenteesta ja rohkeudesta. Sella on julkisuudessa ottanut kantaa myös sosiaalisen oikeudenmukaisuuden puolesta ja tukee esimerkiksi Setlementtiliikkeen Tyttöjen Talo® -toimintaa ylisukupolvisen solidaarisuuden hengessä, sanoo Setlementtiliiton toimitusjohtaja Pentti Lemmetyinen.

Sella on aktiivinen kansalaisvaikuttaja

Kesällä Seela Sella oli mukana luovuttamassa koronakriisin runteleman kulttuuri- ja tapahtuma-alan julkilausumaa ja vaatimassa rohkeasti muutosta. Sella on julkisuudessa ilmaissut huolensa myös kansallissosialistisen aatteen noususta, kansan kahtiajaosta ja siitä, että historian tapahtumista ei olla opittu mitään. Kansalaissodan aikana ihmiset jaettiin Sellan sanoin ”niihin tai noihin”. Papisto oli valkoisen puolella. Sella kertoo itsekin kantavansa tunteissaan näitä asioita edelleen mukanaan.

Sella on ilmaissut huolensa myös nykyisestä polarisaatiosta.

Kuilu hyvä- ja huono-osaisten välillä jyrkkenee. Samankaltaisesti ajattelevat hakeutuvat yhteen. Niin kauan kuin on ollut kaksi ihmistä, yksi on kuvitellut olevansa toista parempi. Ihmiset seuraavat mielellään karismaattisia johtajia. Silloin ei tarvitse ajatella itse. Se on vaarallista. Sanon aina, että ”use your brains” eli käytä omia aivojasi, totesi Sella Kansallisen senioriliiton haastattelussa.

Avarakatseinen Sella osoittaa kiinnostusta elämää ja ihmisiä kohtaan kohdaten rohkeasti elämän sen karuudessaan ja kauneudessaan.

– Esimerkillisellä tavalla hän on oma itsensä ja ylpeästi vanha osoittaen elämänkokemuksen olevan voimavara, palkintoraati kiteyttää.

Ihana Seela Sella

Syksyn Setlementtipäivien yhteydessä vietettiin Harjulan Setlementin 80-vuotisjuhlia. Juhlissa jaettiin myös Alli Trygg -palkinto. Harjulan juhlatilaisuudessa Sella hurmasi yleisön lausumalla runoja ja kertomalla omasta historiastaan ja setlementtiyhteydestään. Sellan elämässä yksi linkki setlementtiliikkeeseen oli Setlementtiliiton pääsihteerinä toiminut Topi Tarkka, joka aikanaan johti Sellan lapsuuden ympäristössä Tampereen Pispalassa Ahjolan työkeskusta, nykyistä Ahjolan Setlementtiä. Juhlatilaisuudessa Sella kuvasi yhtä mieleen painunuttaa tapaamisesta Tarkan kanssa. Alli Trygg -tunnustuspalkinnosta Sella sanoi olevansa hyvin otettu.

Seela vastaanottaa Alli Trygg -palkintoa
Kuvassa Pentti Lemmetyinen kiittää ja onnittelee Seela Sellaa.

Ylen Ihana Seela -podcast valottaa näyttelijä Seela Sellan elämää hänen omin sanoin. Podcastissa Seela kertoo oppineensa mummoltaan uskon siihen, että ihmisessä on perusvoima, jonka hän löytää. Tähän me setlementtiliikkeessäkin uskomme.

Lue myös:
Ensimmäisen Alli Trygg -tunnustuspalkinnon saajaksi taiteilija Paula Vesala

Näyttelijä Seela Sella palkittiin työstään oikeuden­mukaisuuden puolustajana: ”Esimerkki elämänmyönteisestä asenteesta ja rohkeudesta”, HS 18.11.2021

Vuonna 1918 perustettu Setlementtiliitto on uskonnollisesti ja poliittisesti riippumattoman setlementtiliikkeen keskusjärjestö. Toimintamme lähtökohtana ovat eriarvoisuuden väheneminen, yksilön kunnioitus ja moninaisuuden arvostaminen sekä kaiken pohjana luottamus ihmisiin ja heidän voimavaroihinsa. Setlementtityön edelläkävijöitä Suomessa oli kansalaisaktivisti Alli Trygg-Helenius (1852–1926). Hänen Helsingin Sörnäisiin perustamansa Kansankodit toimivat samoin periaattein kuin setlementtiliike, ja setlementit ympäri Suomea, toimivat vielä nykyäänkin.