Ensimmäisen Alli Trygg -tunnustuspalkinnon saajaksi taiteilija Paula Vesala

11 / 11 / 2020 | Ajankohtaista

Taiteilija Paula Vesala on ensimmäinen Alli Trygg -tunnustuspalkinnon saaja.

Alli Trygg -tunnustuspalkinto jaetaan vuosittain ihmiselle, joka on omalla työllään pitänyt esillä setlementtiliikkeelle tärkeitä aiheita ja profiloitunut yhteiskunnallisessa keskustelussa nostamalla esiin setlementtiliikkeelle keskeisiä arvoja. Presidentti, Setlementtiliiton kunniapuheenjohtaja Tarja Halonen on Alli Trygg -tunnustuspalkinnon suojelija.

– Paula Vesala on taitelijantyönsä lisäksi aktiivinen yhteiskunnallinen keskustelija. Hän on uskaltanut tulla omalla säröisellä elämäntarinallaan julkisuuteen ja luonut uskoa siihen, että ihminen voi selviytyä kipeistäkin asioista huolimatta, sanoo Setlementtiliiton toimitusjohtaja Pentti Lemmetyinen.

– Hän on taiteellaan tukenut lähisuhdeväkivallan ja viharikosten uhreja, toiminut rasismia vastaan, puhunut transsukupuolisten kehollisesta itsemääräämisoikeudesta, työelämän turvallisuudesta ja tasa-arvoisuudesta sekä lisäksi kertonut omakohtaisesti köyhyydestä ja mielenterveyshaasteista. Paula Vesalassa on todellista Alli Trygg -henkeä, sillä hän uskaltaa puhua niistä kipeistä asioista, joista yleensä yhä vaietaan.

Alli Trygg (1852–1926) oli suomalainen kansalaisaktiivi, joka toimi aktiivisesti naisliikkeessä ja oli setlementtityön edelläkävijöitä Suomessa. Tryggin Helsingin Sörnäisiin perustamat Kansankodit ovat tärkeä osa suomalaista setlementtiliikkeen historiaa. Kansankodit toimivat samoin periaattein kuin setlementtiliike yhä tänä päivänä. Tryggin Kansankodeissa toimi kirjasto, lastentarha, työnvälitystoimisto ja tiloja työväenjärjestöille.

Setlementtityön tavoite on edistää yhdenvertaisuutta, moniarvoisuutta ja sosiaalista oikeudenmukaisuutta. Toimintamme lähtökohtana ovat yksilön kunnioitus, moninaisuuden arvostaminen, heikoimpien tukeminen sekä kaiken pohjana luottamus ihmisiin ja heidän voimavaroihinsa.

Taiteilija Paula Vesala on otettu saamastaan kunnianosoituksesta.

– Olen suuresti otettu palkinnosta. En ole koskaan yrittänyt erityisesti olla yhteiskunnallinen vaikuttaja, mutta olen yrittänyt uskaltaa sanoa ääneen tai kirjoittaa julki mieltä painavia asioita, vaikka se pelottaisi tai joskus hävettäisi. Usein kokee syyllisyyttä siitä, ettei mieluummin tee jotakin konkreettista: rakenna, päivittäin hoida, puolusta, kuten esimerkiksi ihmisoikeusjärjestöissä työskentelevät tekevät. Tai kuten Alli Trygg on tehnyt, Paula Vesala sanoo.

– Olen kuitenkin oppinut, että meillä on kaikilla oma paikka, josta käsin voi vaikuttaa erilaisilla tavoilla. Minulle se on laulujen tekeminen ja sen kautta tavoittamani yleisö, mutta sitten myös sen tuoman julkisen aseman myötä saatu mahdollisuus saada sanottavansa julki laajemmin. Jos voisin siis johonkin muita kannustaa, on se, että vaikka jännittää, kannattaa itselleen tärkeitä asioita ja arvoja pohtia ja puolustaa avoimesti. Toiset voivat saada siitä paljon voimia, tai se voi jopa muuttaa asioita.

Kuva: Viivi Huuska