Setlementtiliike haluaa taistella demokratian puolesta

14 / 06 / 2018 | Kannanotot

Kesäkuussa 2018 Helsingissä kokoontuivat setlementtityöntekijät ympäri maailman. Tarkoituksena oli tutkia kansalaisyhteiskunnan ja demokratian tilaa Kansainvälisen Setlementtiliiton konferenssissa, joka kantoi teemaa “Demokratia – onko se vaarassa?”. Kansainvälinen Setlementtiliitto (IFS) on maailmanlaajuinen verkosto, johon kuuluu 4000 järjestöä ja satojatuhansia aktiivisia kansalaisia, vapaaehtoisia, opiskelijoita ja ammattilaisia yli 30 maasta.

Konferenssissa demokratiaa käsiteltiin monista eri kulmista. Tutkija Kiran Garimella puhui siitä, kuinka algoritmit uhkaavat demokratiaa esimerkiksi sosiaalisessa mediassa.

– Saamme monet uutiset isojen firmojen palvelujen kautta. Algoritmit tekevät puolestamme päätöksen, mitä meille näytetään. Tämä luo polarisaatiota ja kuplia.

Kouluttaja Edna Eriksson kertoi puheessaan lapsuuden ja nuoruuden kokemuksistaan Ruotsissa. Hänen mukaansa ihmiset ovat aina toistensa ympäristö. Voimme joko tuhota sen tai ravita sitä.

– Ihmiset luulevat joskus, ettemme voi muuttua. Mutta olemme aina suhteessa toisiimme. Kaikki perustuu suhteille. Olemme jatkuvassa muutoksessa.

 

Aito demokratia vaatii työtä

IFS:n jäsenet ympäri maailman kohtaavat työssään ja arjessaan demokratiaan liittyviä ongelmia. Tästä syystä IFS:n hallitus laati konferenssissa julistuksen demokratian puolesta.

Kansainvälisen Setlementtiliiton jäsenet ovat yhtä mieltä siitä, että demokratia on enemmän kuin menetelmä tai poliittinen edustus valtionhallinnossa. Demokratian visio perustuu ihmisoikeuksien ja monimuotoisuuden kunnioittamiseen ja uskoon kaikkien ihmisten arvoon maailmanlaajuisesti. Se on joukko arvoja, suuntausta ja käytänteitä, jotka voimauttavat ihmisiä ja paikallisyhteisöjä ja antavat heille mahdollisuuden päättää itse elämäänsä vaikuttavista asioista.

– Olemme ahdistuneita siitä, että demokraattisen päätöksentekojärjestelmän menetelmiä on käytetty epädemokraattisten päämäärien edistämiseksi. Yleisen mielipiteen muokkaamista ja vaalien järjestämistä on manipuloitu epädemokraattisiin tarkoituksiin. Olemme todistamassa hälyttävää itsevaltiuden ja sovinismin nousua. Olemme huolissamme kansalaisyhteiskuntien heikkenemisestä ja siitä, että jotkut hallitukset hyökkäävät niitä vastaan saadakseen valtaa, kertoi Kansainvälisen Setlementtiliiton puheenjohtaja Pentti Lemmetyinen.

Olemme olleet todistamassa ihmisten joukkomuuttoa, joka johtuu suurelta osin kansalaisyhteiskunnan heikkenemisestä. Tiedon puute ja valitettavasti joskus myös tahallinen väärän tiedon levittäminen maahanmuuttajista on lisääntynyt ja aiheuttaa näille ihmisille ongelmia.

Alkuperäiskansoja ympäri maailman irrotetaan heidän kielestään ja kulttuuristaan ja työnnetään pois heidän entisiltä alueiltaan.

– Demokratia ei ole parhaimmillaan, kun sitä käytetään vahvistamaan enemmistön mielipidettä. On tärkeää, että tunnustamme demokratian ja monimuotoisuuden kunnioittamisen olevan toisiinsa sidoksissa. Meidän tulisi löytää tehokkaita keinoja kuulla sellaisten ihmisten äänet, jotka jäävät nykyisten demokraattisten järjestelmien ulkopuolelle. Oikeus osallistua lisää luottamusta ja yhteenkuuluvuutta. Uskomme, että suuri joukko ihmisiä voi tavata, keskustella ja löytää ratkaisuja meitä kaikkia koskettaviin ongelmiin, sanoi Pentti Lemmetyinen.

Setlementit tarjoavat paikan, joissa ymmärrys ja demokratian käytännöt voivat toteutua. Työssämme teemme tätä todeksi päivittäin.

Kansainvälisen Setllementtiliiton julistus kuuluu:

  • Demokratiaa pitää puolustaa.
  • Demokratian on taattava yhdenvertainen mahdollisuus äänestämiseen sekä tasapuolinen pääsy tietoihin ja resursseihin.
  • Hyväksymme vain täyden monimuotoisuuden toteutumisen demokraattisessa päätöksenteossa.
  • Maahanmuutosta on keskusteltava vain tosiasioihin pohjautuen, ja maahanmuuttajia on kohdeltava ymmärtäen ja kunnioituksella.
  • Demokratia, niin kuin se tässä on kuvattu, tarjoaa toiveikkaan tulevaisuuden koko ihmiskunnalle.

 

Demokratia ei ole itsestäänselvyys

Kansainvälisen Setlementtiliiton konferenssi huipentui Suomen Setlementtiliiton 100-vuotisjuhlaan. Juhlassa puhuivat myös presidentti, Suomen Setlementtiliiton kunniapuheenjohtaja Tarja Halonen ja kansanedustaja, Suomen Setlementtiliiton hallituksen puheenjohtaja Pekka Haavisto.

– Miten vähästä demokratian puolustaminen onkaan kiinni. Perusperiaatteet voidaan helposti unohtaa, totesi Pekka Haavisto.

Halosen mukaan kaiken pohjana tulisi olla ihmisten tasa-arvoinen kohtelu.

– Tärkeää on se, mitä vaalien välillä tapahtuu.

Presidentti Tarja Halonen valittiin Setlementtiliiton hallituksen puheenjohtajaksi 1980-luvun lopussa. Hänen edeltäjänsä oli Erkki Aho.

– Erkki Aho oli kansansivistäjä viimeistä piirtoa myöten. Teimme monia uudistuksia, joiden myötä setlementtiliike palasi juurilleen. Sen tyyliselle sosiaalityölle oli suuri tarve.

Haaviston mukaan monissa kulttuureissa on tapana tehdä rauha hyvin nopeasti. Nämä käytännöt voisivat olla tunnetumpia. 

– Aikoinaan Eritreassa minulle sanottiin, ettei siellä asuvien ihmisten kanssa voi keskustella. Otin sen haasteena ja opin, että kaikkien kanssa voi puhua. Usein ylenkatsomme paikallisten kyvyn ratkaista ongelmia. 

YK:n kestävän kehityksen toimintaohjelma Agenda 2030 olisi syytä ottaa käyttöön myös Suomessa, ei vain kehitysmaissa, totesi Haavisto. 

Hän antaa myös kiitosta Setlementtiliiton tytäryhtiölle Setlementtiasunnoille, joka on tuonut sosiaalista asumista parhaille paikoille. 

100-vuotias suomalainen setlementtiliike on paikallisesti tunnettu ja sen työlle on selkeä tarve. 

– Setlementtiliike on löytänyt nykyisen Suomen mosaiikkimaisen kuvan, totesi Tarja Halonen. 

Haaviston mukaan Setlementtiliikkeen vahvuus on sen kyky reagoida nopeasti muuttuvaan yhteiskuntaan. Setlementtiliike on ollut avainasemassa monien suurten mullistusten ratkaisijana. Setlementtiliitto ja SPR ottivat hienosti kopin nopeasti nousseesta pakolaiskriisistä. 

– Jos me emme olisi sitä tehneet, kukaan ei olisi. Se on ollut tilanne, jossa Setlementtiliike on osoittanut voimansa.