Hyvää hoitotyötä setlementiltä

29 / 01 / 2019 | Kannanotot

Olemme viime päivinä kuulleet karuja uutisia Esperi Caren hoitotyön laadusta. Rahan toivossa markkinoille tulleet pörssiyhtiöt tahkoavat omistajilleen rahaa polkemalla hoitotyön laatua ja hoitajamitoituksia. 

Keskusteluissa on asetettu mustavalkoisesti vastakkain yksityinen ja julkinen sektori. Yksityisten palvelutarjoajien kirjo on laaja. Sinne kuuluu myös Jyränkölän Setlementti, joka on yleishyödyllinen yhdistys. Julkisista keskusteluista on unohdettu lähes tyystin yksityisiin lukeutuvat kolmannen sektorin toimijat, jotka eivät tavoittele liiketaloudellisen voiton maksimointia, vaan toimivat arvopohjan mukaisesti ja yleishyödyllisin periaattein. 

Yleistykset ovat usein vaarallisia ja leimaavia. Tiedämme hyvin, että myös yritysten joukossa on hoivakoteja, jotka tekevät hyvää työtä ja joissa kollegamme ahertavat laadukkaan hoitotyön toteutumisen puolesta. 

Meillä Jyränkölässä asiat hoidetaan viranomaistahojen vaatimusten mukaisesti. Hoitajamitoitus täyttyy koulutetuilla hoitajilla ja on vähän ylikin. Lisäksi on vielä avustavia apulaisia sekä vapaaehtoisia, joita emme laske varsinaiseen mitoitukseen. Myös muut laatuvaatimukset täyttyvät. 

Olemme 25 vuoden aikana kehittäneet toimintaamme systemaattisesti ja parhaillaan on taas laatujärjestelmämme päivitys meneillään. Kirjoitamme tällä hetkellä myös viime vuoden toimintakertomusta. Kuinka valtavasti meillä on ollutkaan perushoitotyön lisäksi tarjolla erilaisia tapahtumia ja elämäniloa asukkaillemme! Sen lisäksi 12 asukastamme saattohoidettiin yksiköissämme. Teemme työtämme setlementtityön arvopohjaa toteuttaen, asukkaitamme arvostaen. 

Mikään hoitotyö ei toteudu laadukkaasti ilman hyvää hoitohenkilökuntaa. Kiitos hoitajillemme, että he ovat jaksaneet tehdä raskasta työtään ammattitaitoisesti ja myös sydämellä! Olen todella onnellinen hyvistä hoitajistamme! 

Hoitotyö on nyt valtakunnallisesti myrskyn silmässä ja laineet lyövät korkealle. Toivotan kaikille voimia ja tsemppiä tuleviin päiviin ja viikkoihin, jolloin asiaa mediassa puidaan. Hoitotyö on raskasta, vaikka hoitajamitoitus onkin kohdallaan. 

Pidetään lippu korkealla Jyränkölän Setlementin täyttäessä tänä vuonna 75 vuotta! 

Hoivapalvelujohtaja Kirsti Rantala
Jyränkölän hoivapalvelut