Rohkeus kohdata ja luottaa ihmiseen – seritatyössä nähdään ihminen kokonaisuutena ja leimoitta

30 / 09 / 2021 | Blogi

Setlementtiliike laati 100-vuotisen historiansa kunniaksi rohkeusteesit vuonna 2018.  Tapoja, tekoja ja oivalluksia, joilla setlementeissä tehdään teeseistä totta, on monia. Tässä yksi esimerkki siitä, miten Vuolle Setlementissä, Oulussa, ollaan rohkeasti ihmisen puolella.

Vuolle Setlementti on rohkeasti ihmisen puolella tarjoamalla matalankynnyksen keskusteluapua kysymyksissä, jotka koskevat seksuaalisuuteen liittyviä rajoja. Setlementtiliikkeen teesi ”Rohkeus kohdata ja luottaa ihmiseen” kuvaa hyvin Seritatyön ydintä, sillä asiakkaat, joilla on taustallaan seksuaaliväkivallan teko tai lapsikohteinen seksuaalinen kiinnostus ovat usein ihmisryhminä halveksittuja ja leimattuja.

Nämä ihmiset kärsivät usein häpeästä, joka pyytää piilottamaan ja kätkemään. Väkivallan katkaisemisen tai ehkäisemisen mahdollistamiseksi tulisi kuitenkin nähdä ja ymmärtää. Tulee erottaa teko ja ihminen sen takana. Ihmiset saattavat kuvata itseään teon tai mieltymyksensä kautta, sisäistetysti leimattuina.

Kohtaamisella, jossa nähdään ihminen kokonaisuutena ja leimoitta, tuetaan asiakasta myös kohtaamaan itsensä. Tällöin myös epämiellyttävien asioiden hyväksyminen ja ymmärtäminen mahdollistuu ja asiakasta pystytään tukemaan tekemään sellaisia valintoja, jotka tukevat hänen ja muiden hyvinvointia. Monille asiakkaille on ratkaisevaa anonyymina asiointi paikassa, jossa tietävät, että nämä teemat ovat arkipäivää.

Kohtaamisen voima on uskomaton. Asioiden yksin pohtiminen tässä polarisoituneessa yhteiskunnallisessa keskusteluilmapiirissä on monesti vahvistanut itseinhoa ja jos inhoat itseäsi, on vaikea lähteä auttamaan itseään.

”Olen kiitollinen itselleni siitä, että tajusin hakea apua tähän ajoissa ja oikeastaan heti kun asia ensimmäistä kertaa todella vaivasi. Kiitollinen olen myös siitä, että sitä apua on näin helposti tarjolla! Ja kun miettii tätä itse ongelmaa, jonka takia hain apua, niin se kiinnostuskin saadaan paljon nopeammin hallintaan ja opin paremmin kyseenalaistamaan seksuaalista mieltäni”.

– Seritatyön asiakas


Seritatyö on Oulun ensi- ja turvakoti ry:n ja Vuolle Setlementti ry:n toteuttamaa matalan kynnyksen palvelua, jota Sosiaali- ja terveysjärjestöjen avustuskeskus (STEA) rahoittaa. Seritatyö tarjoaa maksutonta matalankynnyksen seksuaaliterapeuttista keskusteluapua kysymyksissä, jotka koskevat seksuaalisuuteen liittyviä rajoja.

Lue lisää aiheesta Seritatyön blogissa: Lapsikohteinen seksuaalinen mieltymys ja häpeäviitan painolasti – SERITATYÖ (seritatyo.fi)

Minja Lappalainen
Seksuaaliväkivaltatyön asiantuntija
Seritatyö

 

Rohkeusteesimme: Rohkeus kokea elämä kaikessa karuudessaan ja kauneudessaan. Rohkeus kohdata ja luottaa ihmiseen. Rohkeus ylittää erilaiset raja-aidat. Rohkeus antaa ääni heille, joita kukaan ei kuule. Rohkeus löytää ne, joita kukaan ei näe. Rohkeus puolustaa sosiaalista oikeudenmukaisuutta. Rohkeus vaatia yhdenvertaisuutta. Rohkeus oppia uutta koko ikänsä. Rohkeus vaatia muutosta.