Nuoret loivat yhteisöllisen tapahtuman – Setlemiitti kokosi nuoria Pikku-Syötteelle

22 / 10 / 2019 | Blogi

Setlementtiliiton lapsi- ja nuorisotyön mahdollistama, sarjassaan toinen valtakunnallinen nuorten tapahtuma Setlemiitti on nyt onnellisesti takana. Tapahtuma pidettiin tänä vuonna Pikku-Syötteellä 18.–20.10.2019.

Varhain perjantaiaamuna Setlemiittibussi starttasi matkansa Järvenpäästä ja ajoi Pikku-Syötteelle Jyväskylän, Kuopion ja Oulun kautta keräten penkit täyteen nuoria. Rovaniemeltä paikalle saapui perjantaina myös minibussillinen nuoria. Pikku-Syötteelle kokoontui yhteensä 72 nuorta sekä ohjaajaa viettämään aikaa yhdessä ja tutustumaan toisiinsa.

Setlemiittien ideana on se, että nuoret osallistetaan vahvasti tapahtuman suunnitteluun ja toteuttamiseen. Tapahtuma muodostuu aina niiden aiheiden, ajatusten ja toiminnan ympärille, joita nuoret tuovat mukanaan tapahtumaan. Lumiselle Pikku-Syötteelle saapuneet nuoret kokoontuivat perjantai-iltana yhteiselle illalliselle ja heidät toivotettiin tervetulleiksi, jonka jälkeen he pääsivät saunaan ja nukkumaan.

Nuoret kävivät aamulla ulkoilemassa lumisessa metsässä. Sitten he kokoontuivat Syöte-saliin, jonne jyväskyläläiset Omapolun nuoret olivat suunnitelleet yhteistä tekemistä. Tämä tuki nuorten tutustumista toisiinsa. Sali täyttyi pian ilosta ja naurusta.

Tänä vuonna nuoret nostivat tapahtuman aiheeksi yksinäisyyden vähentämisen ja pohtivat mitkä asiat luovat yhteisöllisyyttä. Tärkeänä pidettiin yhdessä tekemisen merkitystä sekä turvallisia ympäristöjä, joissa nuoret voivat viettää aikaansa.

Näistä aiheista Kuopiossa toimiva Kortteliklubitoiminta piti työpajan. Työpajojen lisäksi nuorilla oli mahdollisuus kiipeillä Pikku-Syötteen kiipeilyseinällä, tehdä itselleen tai ystävälleen huulirasvaa tai kokeilla, miten pääsee oman ryhmän kanssa ulos pakohuoneesta. Illalla oli disco, joka lisäksi tunnelmallisessa kodassa lumipyryn keskellä oli mahdollisuus jutella sekä paistaa makkaraa ja lättyjä.

Sunnuntaiaamuna koottiin leirin antia yhteen. Nuoret olivat kokeneet, että heidän leirille asettamansa tavoitteet olivat toteutuneet. Ilmassa oli ripaus haikeaa lähdön tunnelmaa. Nuoret toivoivat myös, että ensi vuonna tapahtuma olisi pitempi.

Jälleen ensi vuonna Setlemiitti kokoontuu jossain päin Suomea. Tervetuloa mukaan ensi vuoden Setlemiittiin.

 

Teksti: Heikki Ojala
Kirjoittaja on Setlementtiliiton lapsi- ja nuorisotyön pohjoisen alueen aluepäällikkö