Lahjoista suurin

17 / 12 / 2021 | Blogi

Heinolan kansalaisopiston Iltakirjoittajat ovat kirjoittaneet pieniä joulutarinoita tuomaan joulumieltä. Tarinoissa kohdataan setlementtihengen mukaisesti elämä kaikessa karuudessaan ja kauneudessaan. Elämä ei ole kolhutonta, mutta oivallusten ja hyväntahtoisuuden kautta voivat asiat ja päivät aueta uudessa valossa.

Kärryni on täynnä. Nappaan kuitenkin mukaan vielä yhden paketin herkkutikkuja ennen kassoille suuntaamista. Tunnen hymyn nousevan huulilleni, kun ajattelen tulevaa toimitusta ja sitä, kuinka monelle se tulee tuottamaan iloa. Tupsu pääni päällä pomppii kävellessäni takaisin autolle. Pakkaan ostokset peräkonttiin, laitan Jouluradion soimaan ja painan kaasua.

Pienen ajomatkan jälkeen saavun keltaisen talon pihaan, jossa minua on vastassa talon emäntä.

-Autatko vähän näiden kanssa?

Hänen silmänsä suurenevat lahjoitukseni määrästä, kun avaan auton takaluukun ja virnistän.

Yhdessä kannamme tavarat sisään ja nautimme kupposet teetä. Sen jälkeen en enää kykene hillitsemään itseäni ja suuntaan suoraan huoneeseen, josta kuuluu töminää ja kahinaa. Istahdan lattialle, eikä aikaakaan, kun päälleni on jo kiivennyt kolme kissanpentua. Huoneessa majaa pitää talolla asuvat kissat, sekä pennut että aikuiset. Katsahdan nurkassa makaavaan, nuhjuisen näköiseen mustavalkoiseen kissaan ja katseemme kohtaavat. Kuulen kovia kokeneen kissan tarinan: väkivaltainen omistaja, heitteillejättö ja useampi vuosi selviytymistä sään armoilla. Silmiini nousevat kyyneleet saavat minut tekemään päätöksen. Vien kissan kotiin ja rakastan sitä.

Ajattelin tekeväni tänään yhden merkittävän teon ja lahjoitin löytöeläinkotiin suuren määrän ruokaa, leluja ja muita tarvikkeita. Mutta päädyinkin tekemään toisen, vielä sitäkin merkittävämmän teon. Annoin lahjoista suurimman sitä eniten tarvitsevalle, kodin ja rakkautta kissalle, jolla ei koskaan ole ollut kumpaakaan. Nyt istumme yhdessä keinutuolissa ja katselemme taivaalta alas leijuvaa kimaltavaa sadetta, raukeina ja onnellisina.

 

Suvi Salla

Iltakirjoittajat on Heinolan kansalaispiston ryhmä, joka tänä vuonna kokoontuu jo kuudetta vuotta. Iltakirjoittajat ovat kirjoittaneet ja järjestäneet lukuisia aikuisten satutunteja sekä kirjoittaneet paikalliselle sanomalehti Itä-Hämeelle kirjoitussarjan Heinolan historiasta kylpyläkaupunkina sekä tarinoita Heinolan kansallisesta kaupunkipuistosta. Viimeisimpänä laajana työnään ryhmä kirjoitti tarinoita Heinolan historian kannalta merkittävästä tukinuitosta. Tarinat julkaisi Jyränkölän Setlementin tuottama kaupunkilehti Heinolan Uutiset. Ryhmää ohjaa opiston tuntiohjaajana toimiva Katja Tamminen.