Kaapista ulos!

20 / 03 / 2019 | Blogi

Tämä vuosi on ollut täynnä kuohuttavaa ja kiinnostavaa yhteiskunnallista keskustelua. Se alkoi Oulusta ja siirtyi yksityistettyjen vanhuspalveluiden laiminlyönteihin ja niiden ihmisoikeusloukkauksiin. Äimistyneinä ja välillä sanattominakin olemme seuranneet molempia sekä valtamedioissa että somessa. 

Setlementtiliikkeessä on uurastettu vuosikymmenestä toiseen molempien aihealueiden äärellä. Ihmisen ikä, sukupuoli, syntyperä, terveys tai sairaus, uskonto tai uskonnottomuus, köyhyys tai rikkaus, tuottavuus, elämän eheys tai sen haasteet eivät koskaan ole asettaneet ehtoja. Ihmisen arvo ja ainutlaatuisuus ovat aina olleet luovuttamattomia arvojamme. Alussa ja lopussa ja sillä välillä jokaisella meistä on oikeus tulla kohdatuksi arvokkaana ihmisenä ilman yhtään ehtoa. Samalla viivalla olemisesta setlementtiliikkeessä on aina lähdetty. 

Nyt siskot, veljet ja niiden olettamat, on meidän aikamme tulla ryminällä ulos kaapista. Mikään toinen kansalaisjärjestö ei pysty samaan. Elämänkulkujärjestönä kaikki ihmiselämän vaiheet ja vivahteet ovat nähtävissä setlementeissämme. Ihmisten kohtaamisista, kokemuksista ja kuulemisista on syntynyt käsittämättömän suuri määrä osaamista ja ammattitaitoa. Osaamisemme on ammattilaisissa, vertaisissa, vapaaehtoisissa ja osallisissa, ihmisissä. 

Jotkut osaamisen osa-alueet ovat ammatillisesti uniikkeja. Niiden kanssa meidän pitää nyt tulla näkyville. Ei saa olla salaisuus, että setlementtiliikkeellä on vuosien ja vuosikymmenten aikana hioutuneita toimintamalleja lähes kaikkiin niihin isoihin kysymyksiin, joihin tulevakin Suomen hallitus tulee kiivaasti etsimään ratkaisuja. Ihmislähtöisyys, yhdenvertaisuus, monisukupolvisuus, paikallisuus, kustannustehokkuus,  monikulttuurisuus, moniarvoisuus ja demokraattisten rakenteiden vahvistaminen ovat olleet leipälajejamme alusta asti. 

Uusien kotisivujen kunniaksi haastan meitä. Nyt jos koskaan setlementtiliikettä tarvitaan! Meidän momentumimme on taas kerran nyt. Maamme ja maailmamme tarvitsevat toimijoita, jotka samaan aikaan kun osoittavat epäkohtia, tarjoavat myös uusia toimintatapoja. Isoakin liiketoimintaa voidaan tehdä eettisesti ja arvolähtöisesti oikein. Niin että ihmisen elämä kaikkineen on nähty ja arvostettu. Tämän kaiken setlementtiliikkeen jäsenet Suomessa ja maailmalla ovat tehneet näkyväksi. 

Paikallisuus on vahva arvomme. Nyt se pitää vaan ymmärtää omia kotikyliämme laajemmin. Olemme väistämättä osa isoa maailmankylää. Me ja kaikki muutkin olemme kotona kaikkialla maailmassa. Setlementtiliike Suomessa on osa ratkaisua. Ratkaisu on yksi suomennus settlement-sanasta. Se ei ole vain kiinnostava anekdootti, vaan ihan oikeasti meitä velvoittava ja innostava merkitys olemassaolollemme. 

Pentti Lemmetyinen