UNICEFin Lapsen oikeuksien vaikuttaja -tunnustus Sekasin Kollektiiville

23 / 11 / 2023 | Ajankohtaista

Sekasin Kollektiivi luotsaa valtakunnallista Sekasin-chattia, joka on 12–29-vuotiaille tarkoitettu ilmainen, anonyymi ja luottamuksellinen keskustelupalvelu. Toiminnan missiona on, että yksikään nuori ei jäisi pahan olonsa kanssa yksin.

Suomen UNICEF myöntää Lapsen oikeuksien vaikuttaja 2023 -tunnustuksen Sekasin Kollektiiville, joka vastaa valtakunnallisesta Sekasin-chatista. Setlementtiliitto on yksi palkituista taustaorganisaatioista. Sekasin-chat on lasten ja nuorten hyvinvoinnin tukena arjessa ja auki vuoden jokaisena päivänä. Chatissa päivystää laaja verkosto sosiaali- ja terveysalan ammattilaisia ja opiskelijoita sekä koulutettuja vapaaehtoisia. Tarve keskusteluille on suuri, yhteydenottoja tuli edellisenä vuonna 160 000.

”Toiminnalla on erinomainen kyky tavoittaa lapset ja nuoret. Chatti onnistui myös olemaan tukena lapsille ja nuorille, joita yhteiskunnan sulkeminen pandemiavuosina erityisesti haavoitti”, perustelee valintakomitean puheenjohtaja tohtori Jenni Haukio valintaa.

Sekasin Kollektiivin vahvuutena pidetään monitoimijuutta: eri toimijoiden osaamista ja yhteisvoimaa, sekä toiminnan vakiintuneisuutta. Koordinaatiosta vastaavat MIELI Suomen Mielenterveys ry, Suomen Punainen Risti, Setlementtiliitto sekä SOS-Lapsikylä. Lisäksi verkostoon kuuluu yli 50 toimijaa järjestöistä, oppilaitoksista, seurakunnista, kunnista ja hyvinvointialueilta.

”Nuorten pahaa oloa ei pysty kukaan yksin poistamaan, mutta yhteistyöllä tavoitteemme on tarjota tukea niin laajasti, että mahdollisimman monella nuorella on pahan olon hetkellä mahdollisuus jutella jonkun kanssa. Jokainen verkoston toimija ja jokainen chatin päivystäjä on meille kultaakin kalliimpi. Ilman heitä, ei olisi meitä. Siksi tämä palkinto on mitä suurimmassa määrin koko meidän verkostollemme”, kommentoi Sekasin Kollektiivia johtava Satu Raappana.

Sekasin Kollektiivi perustettiin 2021, mutta toiminnan juuret ovat vuodessa 2016 kun mielenterveysjärjestöt yhdessä Ylen kanssa kampanjoivat mielenterveysasioista nuorille. Osana kampanjaa Yle esitti Sekasin-draamasarjan, ja Sekasin-chat avattiin tuolloin pop-up-henkisesti viikoksi. Viikon aikana käytiin 1300 chat-keskustelua, minkä lisäksi yhteydenoton yrityksiä tuli kymmenkertainen määrä. Vuoden 2017 alusta Sekasin-chat on ollut pysyvästi auki, ja siitä saakka yhteydenottoja on tullut enemmän, kuin mihin on pystytty vastaamaan.

Taustaa

Lapsen oikeuksien vaikuttaja -tunnustus on Suomen UNICEFin vuosittain Lapsen oikeuksien päivän yhteydessä 20. marraskuuta jakama tunnustus lapsen oikeuksien puolesta työtä tehneelle henkilölle tai taholle. Tunnustusta on myönnetty vuodesta 2004 lähtien, jolloin YK:n lapsen oikeuksien sopimus täytti 15 vuotta. Se jaetaan nyt 20. kerran.

Nimityksestä päättää Suomen UNICEFin hallitus, nimitysvaliokunnan ehdotuksesta. Nimitysvaliokunnan puheenjohtajana toimii Tasavallan presidentin puoliso ja Suomen UNICEFin suojelija, tohtori Jenni Haukio, jäseninä ovat lapsiasiavaltuutettu Elina Pekkarinen, Lastensuojelun Keskusliiton toiminnanjohtaja Ulla Siimes ja Suomen UNICEFin hallituksen jäsen, hallintotieteiden tohtori Jenni Airaksinen.

Lisätiedot:

Satu Raappana

Johtaja, Lapset, nuoret ja perheet, Sekasin kollektiivi
+358 40 840 6681
etunimi.sukunimi@mieli.fi