Tilaa maksuttomia Ota palkkasi haltuun! -oppaita

14 / 08 / 2020 | Ajankohtaista

Talousosaamisen varmistaminen on koko yhteiskunnan, myös työnantajien, vastuulla. Ota palkkasi haltuun! -oppaan tarkoitus on tarjota työnantajille välineitä tukea nuoria työntekijöitä taloustaitojen edistämisessä. Oppaita voi tilata maksutta Setlementtiliitolta.

Talousosaaminen koskettaa meitä kaikkia. Maailma on monimutkaistunut ja elämänhallinta on haastavampaa. Tämä näkyy myös ihmisten taloudenhallinnassa. Suomalaiset kotitaloudet ovat velkaantuneempia kuin koskaan ja kulutusluottoja otetaan enenevässä määrin. Houkutuksia ja mahdollisuuksia velkaantua on joka puolella. Huomioitavaa on sekin, että taloustaitojen opettelu jatkuu läpi elämän.

Talousosaamisen varmistaminen on koko yhteiskunnan vastuulla. Vanhemmilla on tärkeä rooli, sillä raha-asiat periytyvät kotoa. Kouluilla on oleellinen tehtävä taata kaikille mahdollisimman yhdenvertaisesti taloudelliset taidot. Kansalaisjärjestöjä tarvitaan tässä tehtävässä myös ja lisäksi yrityksiltä toivotaan tietynlaista yhteiskuntavastuuta taloudellisen tietämyksen lisääjinä. Suomalaisten taloustaitojen edistymisen avain on yhteistyössä.

Rahapuhetta tarvitaan työpaikoillakin

Setlementtiliiton Mun talous -toiminnassa on jo pitkään keskusteltu yritysten ja laajemmin työnantajien roolista nuorten taloustaitoihin liittyen. Yksi kysymys on, kuinka työnantajat käytännössä voivat tukea nuoria työntekijöitä taloustaitojen edistämisessä? Avuksi tähän tarpeeseen Mun talous -toiminta on yhteistyössä Takuusäätiön kanssa tuottanut ensisijaisesti paikallisille setlementeille suunnatun Ota palkkasi haltuun! -oppaan. Oppaan tarkoitus on tarjota työnantajille välineitä tukea nuoria työntekijöitä taloustaitojen edistämisessä.

Työnantaja voi antaa painetun Ota palkkasi haltuun! -oppaan työntekijälle vaikkapa ensimmäisen palkanmaksun yhteydessä. Samalla on hyvä keskustella esimerkiksi palkkakuitin sisällöstä, sillä siinä olevat termit eivät aina ole vanhemmillekaan työntekijöille selkeitä. On tärkeää, että työnantajat luovat muutenkin avointa ilmapiiriä raha-asioista keskustelemiseen. Työnantaja on hyvästä syystä kiinnostunut työntekijöiden hyvinvoinnista. Elämänhallinta ja siihen liittyvä taloudenhallinta ovat olennainen osa hyvinvointia.

Ota palkkasi haltuun! -oppaita voi maksutta tilata Setlementtiliitosta lähettämällä sähköpostia osoitteeseen ella.niini@setlementti.fi. Liitäthän viestiisi tilattavien oppaiden kappalemäärän, toimitusosoitteen ja vastaanottajan puhelinnumeron.