THL palkitsi Sekasin Kollektiivin merkittävästä työstä kansanterveyden edistämiseksi

23 / 08 / 2021 | Ajankohtaista

Vuoden 2021 Kansanterveyspalkinto on myönnetty Sekasin Kollektiivin Sekasin-chat-palvelulle. THL:n pääjohtaja Markku Tervahauta luovutti palkinnon Kansanterveyspäivässä. Kansanterveyspalkinto myönnetään merkittävästä työstä suomalaisen kansanterveyden edistämiseksi.

Sekasin-chat on valtakunnallinen keskustelualusta 12–29-vuotiaille. Palvelua on tarjottu verkossa vuodesta 2017 ja siellä päivystävät järjestöjen ammattilaiset ja koulutetut vapaaehtoiset. Palvelu perustuu kynnyksettömään tukeen, nuoren kuulemiseen ja kohtaamiseen. Chat-palvelussa kuullaan lapsia ja nuoria kanavissa, jotka soveltuvat heille ja ovat helposti saavutettavia.

”Koronaepidemian aikana Sekasin-chat on ollut tärkeä tukipalvelu lapsille ja nuorille. Chatissa nuoret voivat keskustella itseään askarruttavista asioista ja ongelmista nimettömänä ja luottamuksella”, sanoo THL:n ylilääkäri Terhi Aalto-Setälä.

”Olemme erittäin otettuja merkittävästä tunnustuksesta nuorten mielenterveyden tukemiseksi tehtävälle työlle”, iloitsee Sekasin Kollektiivin toiminnanjohtaja Satu Raappana.

”Poikkeuksellisena vuonna nuorten tuen tarve on kasvanut entisestään: yli 170 000 yhteydenottoa kertovat selvää viestiä nuorten pahasta olosta. Anonyymi, verkostoyhteistyönä toteutettu verkkopalvelu on antanut tukea ja ohjausta myös keskellä epidemiaa ja rajoituksia”, Raappana jatkaa.

Kansanterveyspalkinto jaettiin tänä vuonna seitsemännen kerran. Viimevuotinen palkinto jaettiin kahdelle toimijalle Tekniikan Maailma -lehdelle ja Ruokakasvatusyhdistys Ruukku ry:lle.

Kansanterveyspäivän teemana oli tänä vuonna lasten terveys, keskittyen erityisesti alle kouluikäisiin ja ala- ja yläkouluikäisiin lapsiin. Tapahtuman ohjelma ja tallenne on katsottavissa verkossa.