Suomen Leijonan ansioristi Jyränkölän Setlementin vapaaehtoistyön johtaja Teija Naakalle

05 / 12 / 2023 | Ajankohtaista

Tasavallan Presidentti on myöntänyt Jyränkölän Setlementin vapaaehtoistyön johtaja Teija Naakalle Suomen Leijonan ansioristin.

Yksilöiden ja yhteiskunnan kannalta tärkeää työtä heinolalaisessa Jyränkölän Setlementissä johtava ja kehittävä Naakka kertoo vapaaehtoistyön olevan merkityksellistä paitsi autettaville, myös vapaaehtoisille itselleen.

– Vapaaehtoistyö on kuin mahdollisuuksien meri, joka tarjoaa tilaisuuksia löytää uusia juttuja ja kehittää itseään. Pitkiäkin työuria tekevät vapaaehtoiset ovat aktiivisia toimijoita, joilla riittää toimintakykyä ja auttamisenhalua.

Naakka kuvailee vapaaehtoistyön antavan tekijöilleen mahdollisuuden viettää aikaa muiden kanssa ja kohdata muita samanhenkisiä.

– Monet haluavat kokea tarpeellisuuden tunnetta vielä eläkeiässäkin tekemällä merkityksellistä työtä ihmisten auttamiseksi. Ja toki on ihmisiä, joille toisten auttaminen ja välittäminen on itsestäänselvyys läpi elämän.

Vapaaehtoiset ovat rohkeita vaikuttajia.

Yksilötason lisäksi Naakka näkee vapaaehtoistyöllä olevan suurta merkitystä myös laajemmin yhteiskunnalle.

– Vapaaehtoiset toimivat tiedonvälittäjinä haastavassa palveluviidakossa. He kuuntelevat, näkevät, ymmärtävät ja luovat toivoa siitä, että yhdessä selvitään. He välittävät ja osaavat avata suunsa oikeassa kohtaa. Vapaaehtoiset ovat rohkeita vaikuttajia, Naakka tiivistää.

Jyränkölän Setlementissä on tällä hetkellä 135 vapaaehtoistyöntekijää. Vapaaehtoistyön kirjo on laaja: Jyränkölässä vapaaehtoiset voivat toimia mm. ulkoilu- ja juttuseurana, digihelpparina, asiointiapuna, kulttuurikummina, ryhmänohjaajana, saattohoidon vapaaehtoisena ja tapahtuma-avustajana.

Suurenmoiset onnittelut Teijalle ja kiitokset kaikille vapaaehtoisille tekemästänne kullanarvoisesta työstä!