Setlementtityön strategiaa uudistetaan

Vuoden 2023 aikana uudistetaan setlementtityön strategia. Edellisen kerran koko setlementtiliike on kerääntynyt sanoittamaan yhteistä tahtotilaa vuonna 2018, ja nyt on yhteisen strategian päivittämisen aika. Kevään aikana strategiaa työstetään setlementtiliikkeessä. Uusi setlementtityön strategia julkaistaan syksyllä 2023.

2019–2023 strategiakaudella setlementtiliikkeen yhteisenä tehtävänä on ollut rakentaa tulevaisuuden Suomea, joka on syrjimätön ja yhdenvertainen, yhteisöllinen ja sosiaalisesti oikeudenmukainen, ekologisesti kestävä yhteiskunta. Visiona on ollut rakentaa ihmisten kokoisia yhteisöjä ja olla Suomen johtavin yhteisöjen tekijä.

Setlementtityön strategia on sekä Setlementtiliiton että sen jäsenjärjestöjen, paikallisten setlementtien, työväline. Yhteinen strategia on pohja, jonka päälle paikalliset toimijat luovat omat, tarkemmat strategiansa sekä paikallisiin tarpeisiin sopivat tavat toteuttaa uskonnollisesti ja poliittisesti sitoutumatonta setlementtityötä.

”Setlementtityön strategian uudistus tarjoaa hienon mahdollisuuden olla puolustamassa
kestävän kehityksen arvoja sekä rauhan ja demokratian suojelemista.”

Uudistuksessa setlementtityötä nivotaan aiempaa tiiviimmin YK:n kestävän kehityksen tavoitteisiin. Setlementtiliitto on kansainvälisen Setlementtiliitto IFS:n jäsen. Kansainvälisellä setlementtiliikkeellä on ollut YK:n perustamisesta vuodesta 1947 lähtien pysyvä ja legitiimi rooli YK:ssa. Setlementtiliiton toimitusjohtaja Pentti Lemmetyinen näkee, että setlementtityön strategian uudistus tarjoaa hienon mahdollisuuden olla puolustamassa kestävän kehityksen arvoja sekä rauhan ja demokratian suojelemista. ”Kestävän kehityksen tavoitteet voivat luoda kehikon setlementtityölle, ja auttaa suomalaista setlementtiliikettä sanoittamaan työtään ja tehtäväänsä globaalisti keskeisten haasteiden ratkaisemisen kautta”, Lemmetyinen kuvaa. Hän uskoo, että tehtävä ei ole vaikea, sillä paikallisten setlementtien toiminta nykymuodossaan toteuttaa monia kestävän kehityksen tavoitteita.

Setlementtityön strategian päivittämisessä on mukana strategiavalmentaja Petri Toikkanen, joka arvostaa Setlementtiliikkeen pitkää historiaa: ”Setlementtiliike on vahva kansalaisliike. Pitkät perinteet ja vahva paikallisuus, sekä kansainvälisyys tekevät siitä yhden suomalaisen kansalaistoiminnan suunnannäyttäjistä.”

Edellisen setlementtityön strategian kausi on päättymässä, mutta toimitusjohtaja Pentti Lemmetyisen mukaan juuri nyt on muutenkin erittäin ajankohtaista käydä keskustelua setlementtiliikkeen suunnasta. ”Kolme viimeistä vuotta ovat osoittaneet pandemiasta ja Ukrainan sodasta johtuen, että olemme vaikeasti ennakoitavassa tilanteessa. Haemme yhteistä ymmärrystä, tahtotilaa ja näkyä sille, mikä setlementtiliike haluaa oman perustehtävänsä mukaisesti olla ja mistä meidät tulevaisuudessa tunnetaan.”

Setlementtityön strategia työstetään vuoden 2023 aikana ja vahvistetaan syyskokouksessa marraskuussa.