Rovaniemen Setlementtipäivät pureutui yhteisöllisyyteen, monikulttuurisuuteen, nuoriin ja ikääntyneisiin

26 / 04 / 2023 | Ajankohtaista

Kevään Setlementtipäiviä vietettiin aurinkoisella Rovaniemellä 19.-21.4.2023. Kolmipäiväiseen tapahtumaan osallistui lähes 70 setlementtiammattilaista sekä runsaasti kutsuvieraita. Tapahtumassa oli mukana myös kaksi maailman kuuluisinta suomalaista: Joulupukki sekä Lordi, joka onnitteli 100-vuotiasta Rovalaa Pariisista käsin. 

Päiväohjelman teemoiksi oli valittu ajankohtaiset aiheet: vahva työyhteisö, monikulttuurisuus sekä ikääntyneiden ja nuorten hyvinvointi. Vauhdikkaan startin Setlementtipäiville antoi Suomen naisten jääkiekkojoukkueen päävalmentaja Juuso Toivola, joka puhui yksilöistä yhteisössä, motivaation rakentamisesta, yhteisistä päämääristä ja niitä kohti pyrkimisestä.

Asiantuntijapuheenvuorojen lisäksi kuultiin sykähdyttäviä omakohtaisia kokemuksia setlementtityön merkityksestä elämälle. Yksi heistä oli valloittava Iris Teräs, 93, joka on aloittanut peräti 70 vuotta sitten vapaaehtoistyön Rovalan Setlementissä. Hän asuu nykyään sen ylläpitämässä Jokkakallion ikäihmisten asumispalvelukeskuksessa. 

– Ympyrä sulkeutui. Aloitin setlementissä vapaaehtoistyössä ja muutettuani Jokkakallioon, minua pyydettiin ryhmän vetäjäksi. Syntyi Teräsmummelit, hän kertoi. 

Osallistujilla oli myös mahdollisuus käydä tutustumassa Rovaniemellä toimivien setlementtien toimintoihin, kuten Tyttöjen Taloon, monikulttuurisuuskeskus MoniNetiin ja rikosuhripäivystykseen. Lisäksi he työstivät ensimmäisenä tapahtumapäivänä setlementtiliikkeen uutta strategiaa, jonka on tarkoitus valmistua tänä vuonna.  

Setlementtipäivät juhlivat 100-vuotiasta Rovalaa

Tapahtuma huipentui Rovalan Setlementin 100-vuotisjuhlaan, joka järjestettiin puitteiltaan upeassa Korundissa. Vuonna 1923 perustetulla yhdistyksellä on vuosittain noin 7 000 asiakasta. 

Lavalla esiintyivät muun muassa muusikkopari Kaija Kärkinen ja Ile Kallio. Kaija Kärkisen musiikilliset juuret ovat Rovala-opistossa. Lisäksi juhlaväkeä viihdytti  monipuolinen kattaus paikallisia tanssijoita, soittajia ja laulajia. Nuorimmat taiturit olivat nelivuotiaita.  

Yhteistyökumppanit aina Lapin yliopistosta hyvinvointialueeseen esittivät tervehdyksensä ja onnittelunsa Rovalalle. Onnittelijoiden joukossa oli myös Setlementtiliiton toimitusjohtaja Pentti Lemmetyinen  

– Rovalan juuret ovat syvällä lappilaisessa maaperässä ja setlementtiliikkeen muuttumattomina pysyvissä arvoissa. Yhdenvertaisuus, jokaisen ihmisen arvon kunnioittaminen, sivistys, sosiaalinen oikeudenmukaisuus ja hauraammassa asemassa olevan ihmisen puolustaminen. Nämä kaikki ovat olleet Rovalan arkityön perustana jo sata vuotta, Lemmetyinen sanoi. 

Hän korosti, että kansalaisjärjestöjen merkitys hyvinvoinnin tuottajana on juuri tässä ajassa suuri. 

– Me tiedämme, että kukaan ihminen ei vapaaehtoisesti valitse syrjäytymistä, köyhyyttä, rikollisuutta tai lohdutonta yksinäisyyttä. Me näemme, että yksilöiden syyllistämisen sijaan meidän pitää tarttua yhteiskuntamme rakenteellisiin virheisiin. Yhdessä. Hyvää lisäämällä paha pienenee ja yhteisöllisyyttä lisäämällä yksinäisyys vähenee, Lemmetyinen kiteytti puheessaan.   

Seuraava tapahtuma Kemissä

Kolmipäiväisen tapahtuman päätteeksi Rovalan Setlementin toiminnanjohtaja Eero Pentti luovutti setlementtilipun Kemissä toimivalle Toivola-Luotolan Setlementille. Lippu nostetaan salkoon marraskuussa, kun seuraavat Setlementtipäivät pyörähtävät käyntiin Kemissä 22.11.2023.