Asunnottomien yön jälkimainingeissa – yleishyödyllisten asuntotoimijoiden rooli tulevaisuudessa?

18 / 10 / 2022 | Ajankohtaista

Maanantaina vietettiin asunnottomien yötä. Tapahtuma tuo asunnottomuuden näkyväksi vuosittain tapahtumin ja eri medioissa.

Valtion tavoitteena on asunnottomuuden poistaminen vuoden 2027 loppuun mennessä. Kunnianhimoinen tavoite on saavutettavissa, mutta se vaatii tiivistä yhteistyötä valtion, kuntien, hyvinvointialueiden ja asuntotoimijoiden kesken. Asunnottomuuden poistaminen säästää merkittävästi yhteiskunnan varoja ja sillä on liitännäisvaikutuksia todella moneen paikkaan.

Lue 10 konkreettista toimenpidettä asunnottomuuden poistamiseksi >

Ennaltaehkäisevillä palveluilla on suuri merkitys asunnottomuuden ehkäisemisessä. Lakiluonnos asumisneuvonta-avustuksen keskittämisestä kunnille rajaa monet asumispalveluiden tuottajat avustuksen ulkopuolelle, eikä se välttämättä palvele tavoitetta asunnottomuuden ehkäisemisessä. Ruohonjuuritason työ syrjäytymisen estämisessä on keskeistä asunnottomuuden torjunnassa.

Yleishyödyllisten asuntotoimijoiden rooli kasvaa haastavina aikoina. Setlementtiasunnot pitää tärkeänä talojen yhteisöjä ja aktiivista asukastoimintaa, jotta mahdollisiin ongelmiin voidaan puuttua mahdollisimman varhaisessa vaiheessa. Yleishyödyllisillä asuntotoimijoilla on merkityksellinen rooli alueiden eriarvoistumisen estämisessä.

Suvi Tuomala

Suvi Tuomala

toimitusjohtaja, Setlementtiasunnot Oy

Setlementtiasunnot Oy on yhteisöjen rakentaja, asumisen palvelujen moniosaaja ja yhteiskunnallisesti kestävän asumisen tuottaja. Tällä hetkellä vuokrataloja on 20, koteja hieman runsas 1800 ja asukkaita noin 2000 seitsemässä eri kaupungissa.
setlementtiasunnot.fi