Sekasin Gamingin nuoret Islannissa: mielenterveysaihe puhutti kokouksessa

10 / 01 / 2024 | Ajankohtaista

Nuorten Sekasin Gaming -verkkoyhteisö edusti Suomea pohjoismaisessa nuorten ajatushautomossa, jonka päätöstapahtuma järjestettiin Islannissa viime vuoden lopulla. Islannin matkalle lähti kaksi nuorta, Riina ja Eemeli, Gamingin edustajan lisäksi.

Nuoret olivat hyvin tyytyväisiä koko Nordic Youth Month -projektiin.

– Mukana oleminen oli ainutlaatuinen, positiivinen sekä maailmaa avartava kokemus, kertoo Riina.

Nuorten mielenterveys ykkösaihe

Nordic Youth Summit -konferenssi pidettiin Islannissa, Reykjavikissa 23.-26.11.2023. Tapahtumassa pohjoismaiset nuoret keskustelivat itselleen ja ikäisilleen tärkeistä aiheista. Lopuksi he kokosivat ajatukset yhteen toimintasuunnitelmaksi, joka luovutettiin Islannin sosiaalityöstä vastaavalle ministerille.

– Pohjoismaiset nuoret olivat hyvin eri-ikäisiä ja tulivat eri taustoista. Nuorimmat olivat 15-vuotiaita, vanhimmat 25-vuotiaita. Mutta heti kokouksen alettua selvisi, että erilaisista taustoista huolimatta kamppailemme samojen ongelmien kanssa, sanoo Eemeli.

– Itselleni jäi parhaiten kokouksesta mieleen se, että kaikki kuvailivat nuorten mielenterveysasioita huolestuttavaksi. Meitä yhdisti huoli tilanteen pahenemisesta ja siitä, ettei apua ole saatavilla, hän jatkaa.

Kokouksessa käsiteltiin myös paljon muita teemoja, kuten koulua, rauhaa, ympäristökysymyksiä ja koronaviruksen vaikutuksia. Lisäksi keskusteluissa nousi esiin inklusiivisuus ja maahanmuuttajien huomioiminen, joissa olisi paljon parannettavaa.

Nuoret tutustuivat myös paikallisiin nähtävyyksiin ja viettivät vapaa-aikaa yhdessä.

– Matkasta jäi käteen tärkeiden keskusteluiden, uusien tuttavuuksien ja hyvien muistojen lisäksi myös ajatus siitä, että omalla mielipiteellä on väliä. Palasin Suomeen paljon enemmän avoimella asenteella tulevaa kohti. Koen, että minun mielipiteitäni voidaan kuulla myös yhteiskunnallisella tasolla, Riina pohtii.

Työ käynnistyi Suomessa isolla porukalla

Projekti alkoi jo syyskuussa, paljon ennen Islannin matkaa. Silloin Sekasin Gaming kutsui nuoret mukaan ideointityöpajoihin.

– Keräsimme mahdollisimman suuria keskusteluryhmiä Sekasin-serveriltä ja keskustelimme järjestäjän lähettämistä teemoista. Keskustelut olivat hyvin mielenkiintoisia. Niille oli varattu aikaa puolitoista tuntia, mutta ne venähtivät aina, Eemeli muistelee.

Tämän jälkeen kaikki halukkaat saivat liittyä järjestäjän luomalle verkkoalustalle.

– Verkkoalusta oli ikään kuin eräänlainen nuorisotalo. Siellä pystyi keskustelemaan mikrofonien kautta reaaliaikaisesti. Seurasimme myös erilaisia luentoja ja osallistuimme järjestettyyn ohjelmaan, kuvailee Eemeli.

Viimeisenä vaiheena oli valittujen edustajien osallistuminen varsinaiseen tapaamiseen Islannissa.

– Kokonaisuudessaan projekti oli erittäin antoisa. Uskon, että saimme vaikutettua asioihin. Ennen kaikkea uskon, että kokous tarjosi kaikille siihen jollain tavalla osallistuneille uutta näkökulmaa ja pisti ajattelemaan. Lisämausteen saimme, kun tutustuimme Islannin kulttuuriin ja nähtävyyksiin, Eemeli sanoo.