Pro Youth -projektiryhmä kokoontui Helsingissä | Menetelmiä kunniaväkivaltaan puuttumiseen

28 / 03 / 2022 | Ajankohtaista

Pro Youth -projektin projektiryhmä kokoontui Helsinkiin 22.-24.3.2022 kolmen päivän tiiviiseen yhteistyöskentelyyn. Tässä kohtaa hanketta Pro Youthin tuottamat menetelmät kunniaväkivallan uhrien tukemiseen liittyen ovat vahvasti käytännön työstössä ja kasvotusten työskentely oli siten erityisen tärkeää ja antoisaa.

Projekti haluaa tuottaa mahdollisimman selkeää tietoa ja välineitä ammattilaisille, jotka työskentelevät nuorten kanssa (mm. nuorisotyöntekijät, sosiaalityöntekijät ja poliisi), jotta heidän olisi helpompi ja turvallisempi puuttua mahdollisiin kunniaväkivaltaan liittyviin tilanteisiin. Projektissa tuotetaan myös suoraan nuoria auttava menetelmä tilanteeseen, jossa he kohtaavat kunniaväkivaltaa tai sen uhkaa.

Pro Youth on Erasmus+ strateginen kumppanuushanke, jossa Loisto Setlementti yhdessä italialaisen ja jordanialaisen järjestökumppanin kanssa yhdistää kokemuksensa ja osaamisensa kunniaväkivallan teemoihin liittyen. Suomen Setlementtiliitto koordinoi hanketta. Kaikilla projektikumppaneilla on pitkä kokemus ja ammattiosaaminen kunniaväkivallan ilmiöihin liittyen. Jokaisessa kumppanimaassa on kuitenkin omanlaisiaan tekijöitä, jotka vaikuttavat osaltaan kunniaväkivallan tilanteisiin puuttumiseen. On olemassa mm. eriäviä kulttuurisia tekijöitä, tukimuotoja, lainsäädäntöä ja viranomaisten toimintatapoja. Tämä osaltaan haastaa yhteistä kehittämistä, mutta toisaalta tuo toteutukseen monipuolisuutta ja syvyyttä.

Keväällä 2023 on aiheeseen liittyvää koulutusta ja päätösseminaari.

Kaikista hankemaista projektin toteuttamisessa on mukana myös muita toimijoita, kuten järjestötoimijoita, nuorisotyöntekijöitä, psykologeja ja poliisin edustajia. Projektin on tarkoitus suorittaa työstönsä loppuun kesään 2023 mennessä. Keväällä 2023 on luvassa aiheeseen liittyvää koulutusta ja hankkeen päätösseminaari.

Yhteistyöpäivät olivat antoisat ja kasvokkain kohtaamiset toivat lisää innostusta yhdessä tekemiseen. Italian ja Jordanian vieraat ihmettelivät erityisesti rentoa työympäristöä Loisto Setlementin toimistolla: nojatuoleja, villasukkia, sohvia joilla on lupa pistää pitkäkseen. Useaan otteeseen he vitsailivat, että ei parane lähettää kuvia tästä työskentelystä työkavereille tai perheelle, luulisivat että täällä vaan lomaillaan.

Lisätiedot:
Silja Havu
Lapsi- ja nuorisotyön kehittäjä
+358 50 309 2383
silja.havu@setlementti.fi

Yläkuva: Loisto Setlementin Hassen esittelee SOPU-yksikön tiloja Jordanian ja Italian kumppaneille (Paola Schettini, Italia/Shannara Cooperativa Sociale, Danie Cumia, Italia/Shannara Cooperativa Sociale, Sana AlEmam, Jordania/ Arab Women Media Center, Feras AlRashid, Jordania/poliisi

Alakuvat:
Vasen: Loisto Setlementin SOPU-yksikössä aiemmin työskennellyt Sanja Sillanpää tekee projektissa tuotettavan manuaalin kirjoitustyötä. Hän vaihtoi ajatuksiaan projektiryhmän kanssa manuaalin rakenteesta.
Oikea: Arab Women Media Centerin Sana AlEmam avaa ajatuksiaan poliisijohtaja Feras AlRashidille ja nuorisotyöntekijä/kääntäjä Daniel Cumialle.