Presidentti Halosen seminaari: Elämänmittainen työ ihmisoikeuksien puolesta

23 / 01 / 2024 | Ajankohtaista

Hanasaaren kulttuurikeskuksessa juhlittiin presidentti Tarja Halosen 80-vuotispäivää ihmisoikeusseminaarin merkeissä 19. tammikuuta. Kutsuvierastapahtuman järjestivät Suomen YK-liitto yhteistyössä Setlementtiliiton kanssa. Setlementtiliiton toimitusjohtaja Pentti Lemmetyinen toimi tapahtuman juontajana.

Tapahtumapäivä oli paljon enemmän kuin syntymäpäiväjuhla: se oli vaikuttava matka presidentti Halosen elinikäiseen sitoutumiseen ja vaikuttamistyöhön maailmanrauhan ja oikeudenmukaisuuden puolesta.

YK:n pääsihteeri piti koskettavan puheen

Seminaariin osallistui niin presidentti Halosen läheisiä ystäviä kuin merkittäviä kansainvälisiä hahmoja, jotka jakoivat ainutlaatuisia muistojaan hänen vaikutusvaltaisesta urastaan.

Yksi kohokohdista oli YK:n pääsihteerin Antonio Guterresin puhe. Guterres kertoi elävästi kokemuksistaan työskennellessään presidentti Halosen kanssa ja ylisti häntä esteiden rikkomisesta, oikeuden puolustamisesta ja merkittävästä panoksesta maailmanlaajuisen rauhan ja onnellisuuden puolesta. Hän korosti Halosen kaltaisten johtajien suurta merkitystä politiikan kentälle ja yhteiskunnalle.

Toinen merkittävä henkilö, YK:n aavikoitumisen vastaisen sopimuksen pääsihteeri Ibrahim Thiaw kiitti presidentti Halosta hänen ponnisteluistaan aavikoitumisen torjunnassa. Aavikoituminen on tärkeä, mutta usein sivuutettu ympäristökysymys.

Kuunteleminen on tärkeää

Paneelikeskustelu, jonka moderaattorina toimi Tapio Bergholm, nousi seminaarin keskipisteeksi. Mukana olivat vuoden 2024 presidenttiehdokkaista Pekka Haavisto ja Jutta Urpilainen. Keskustelu oli oivaltavaa.

Urpilainen lupasi paneelissa antaa nuorille enemmän tilaa potentiaalisessa presidenttiydessään. Hän sanoi tunnistavansa nuorten halun muutokseen.

Pekka Haavisto kertoi, että hänelle usein esitetään kysymys: Miten Suomi onnistui vahvistamaan naisten oikeuksia? Hän painotti keskustelun ja pitkän ponnistelun merkitystä sekä sitä, että on tärkeä kertoa saavutuksesta eteenpäin.

Presidentti Halonen korosti puheenvuorossaan ymmärryksen ja kuuntelemisen tärkeyttä, jopa silloin kun ollaan erimielisiä. Tämä periaate on ohjannut häntä läpi hänen uransa.

Päivän aikana esitettiin myös tunteita herättäviä musiikki- ja runoesityksiä.

Tapahtuma toi hienosti esiin yksilön mahdollisuuden vaikuttaa maailman näyttämöllä. Presidentti Halosen 80-vuotisjuhlaseminaari oli kunnianosoitus hänen sitoutumiselleen tehdä niin Suomesta kuin muusta maailmastakin rauhallisempi ja oikeudenmukaisempi paikka.

Lue myös:
Presidentti Halosen seminaari: kestävän kehityksen työ muuttaa maailmaa