Pojat tarvitsevat aitoja esikuvia – eivät maskuliinista pullistelua
Perjantaina 16.5. vietetään kansainvälistä poikien päivää. Päivän tarkoitus on kiinnittää huomiota poikien kokemuksiin ja arjen haasteisiin.
Tänä päivänä some vaikuttaa vahvasti poikien roolimalleihin ja ihanteisiin. Heille tarjottu malli on yhä useammin kova, tunteeton ja maskuliinisuuden vahvasti värittämä. Esimerkiksi TikTokissa ja YouTubessa menestyvät sisällöntuottajat, jotka saarnaavat pärjäämistä hinnalla millä hyvänsä, korostavat ulkoista menestystä ja vähättelevät empatiaa tai erilaisuutta.
Moni poika jää yksin näiden viestien kanssa. Kun ystäväporukoissa ei ole tilaa herkkyydelle tai epävarmuudelle, voi olla helpompi sulkeutua kuin jakaa. On vaikea olla se, joka sanoo ”en ajattele noin” tai ”mä en halua olla osa tätä”. Pahimmillaan tämä voi johtaa ahdistukseen, ulkopuolisuuden kokemuksiin ja jopa väkivaltaisiin ajatusmalleihin.
Meidän kaikkien vastuulla on luoda ympäristöjä, joissa pojat voivat olla turvassa – tunteineen ja kysymyksineen. Meidän on opeteltava kuulemaan, mitä pojat oikeasti sanovat ja myös mitä he eivät sano ääneen. Meidän on uskallettava katsoa poikien maailmaa heidän omasta näkökulmastaan rehellisesti, mutta ilman tuomitsevaa asennetta.
Pojat tarvitsevat ympärilleen turvallisia aikuisia ja paikkoja kohdata nuorisoalan ammattilaisia. He kaipaavat enemmän esikuvia, jotka näyttävät, että vahvuus ja välittäminen eivät sulje toisiaan pois. Esikuvia, jotka uskaltavat olla lempeitä, kuuntelevia, jämäköitä ja empaattisia samaan aikaan.
Hyvät esikuvat eivät välttämättä paistattele parrasvaloissa. Heitä löytyy luokkahuoneista, harrastuksista, kodeista ja nuorisotiloista. He ovat arjen hiljaisia sankareita, vanhempia, opettajia, ohjaajia ja valmentajia, jotka pysähtyvät, kuuntelevat ja kannustavat. Jotka osaavat olla rinnalla, vaikka sanat olisivat vähissä. Ja jotka näyttävät omalla esimerkillään, että ihmisyydessä on voimaa.
Setlementeissä arvostava nuorisotyö on sydämen asia. Kohtaamme poikia monenlaisissa elämäntilanteissa, ilon ja surun, varmuuden ja epävarmuuden hetkinä. Haluamme olla heille se turvallinen aikuinen, joka kuuntelee ja kulkee rinnalla. Meille on tärkeää nähdä pojat yksilöinä ja auttaa heitä tunnistamaan oma arvonsa ja voimavaransa.
Uskomme siihen, että jokainen poika ansaitsee tulla nähdyksi ja kuulluksi omana itsenään. Tavoitteemme on rakentaa yhteiskuntaa, jossa poikien ei tarvitse valita kovan roolin ja yksinäisyyden välillä. Kasvua ei tapahdu yksin, se tarvitsee ympärilleen yhteisön, joka välittää.
Pojat tarvitsevat myönteisiä esikuvia. Ollaan yhdessä niitä.
Poikien Talo, Vuolle Setlementti
Kallunki Olli-Pekka
Koskela Joonas
Nieminen Antti
Sosiaalisen nuorisotyön ohjaajat
Kirjoitus julkaisutu mm. Kalevassa ja Ilkka-Pohjalaisessa kansaivälisenä poikien päivänä 16.5.2025.