Nuorisovaihto Roomassa toi uusia tuttavuuksia ja kokemuksia
Neljä setlementtiemme nuorta osallistui lokakuussa Roomassa järjestettyyn Erasmus+-nuorisovaihtoon, jota organisoivat italialainen setlementtitoimija ARCS Arci Culture Solidali ja Suomen päässä Setlementtiliitto. Viikon kestäneeseen tapahtumaan osallistui 17-35-vuotiaita nuoria neljästä maasta, Suomen lisäksi Italiasta, Ruotsista ja Irlannista.
Suomalaiset osallistujat olivat tyytyväisiä matkaan.
– Lähtisin uudestaan vaikka heti. Jäi ihan hyvät jälkifiilikset, kertoo yksi osallistuneista.
– Välillä oli vähän raskasta, mutta kyllä lähtisin uudestaan, oli kuitenkin sen verran kivaa, sanoo toinen.
He kertovat, että yhdessäolo tuntemattomien kanssa kasvatti itseluottamusta:
– Opin itsestäni, että osaan puhua ihmisille, vaikken tunne heitä.
Matkalaiset olivat sitä mieltä, että eri maista tulevien nuorten ryhmä loi aktiivisesti turvallisen tilan, jossa oli hyvä olla.
– Vaikka oli paljon tuntemattomia ihmisiä, niin kaikilla oli silti turvallinen olo. Jaoimme toisille henkilökohtaisia asioita ja omia näkökulmia, ja kaikki olivat kiinnostuneita muiden kokemuksista.
Ymmärrys muita kohtaa lisääntyi
Tapahtuman teemoina olivat aktiivinen kansalaisuus, muuttoliike ja kulttuurien välinen dialogi. Ensimmäisinä päivinä nuoret keskustelivat aiheista työpajoissa.
Parhaiten työpajoista jäi yhdelle Suomen-osallistujista mieleen, miten eri tolalla asiat ovat eri maissa. Esimerkiksi aborttioikeudet ja naisten oikeudet yleisemmin sekä seksuaalisuuden monimuotoisuuden hyväksyminen poikkeavat merkittävästi toisistaan eri maissa.
– Työpajoista jäi mieleen paljon asioita, mutta henkilökohtaisesti eniten vaikuttivat omaa identiteettiä käsittelevät tehtävät. Sitä huomasi, miten vähän itse miettii omaa identiteettiään.
– Oli hienoa huomata, kuinka ryhmässämme näkyi erilaisia vähemmistöjä suhteessa yhteiskuntaan sekä kuinka jokainen halusi aidosti olla läsnä ja ymmärtää toinen toisiaan. Monet pääsivät jakamaan henkilökohtaisia kokemuksiaan ja aloittamaan upeita keskusteluja täynnä kipua ja toivoa, kertoo toinen osallistujista.
Viikon loppupuolella ohjelmassa oli Sabir-festivaali, joka on Välimeren kansalaisyhteiskunta -teemainen tapahtuma. Siellä keskusteltiin mm. rasismista ja naisten asemasta Iranissa ja Afganistanissa.
– Omasta arkikuplasta poistuminen ja asioista keskustelu monien eri kulttuurien edustajien kanssa antoivat ymmärrystä, herättivät ajatuksia, loivat lempeyttä ja yhteisöllisyyttä. Tämä jos jokin oli sidoksissa yhdenvertaisuuteen ja tasa-arvoon, pohtii matkalla mukana ollut Setlementti Tampere ry:n nuori työntekijä.