Muuttokummius uutena vapaaehtoistoiminnan muotona Heinolassa

18 / 08 / 2021 | Ajankohtaista, Blogi

Jyränkölän Setlementin jo reilu pari vuotta sitten Heinolassa käynnistämä Muuttokummi-hanke on edennyt vaiheeseen, jossa kummit ovat vihdoinkin päässeet tositoimiin ja muodostamaan käsitystä, millaista apua paikkakunnalle muuttoa suunnittelevat ovat vailla. Tietoa ja apua kaivataan laidasta laitaan; yksi kaipaa konsultointia työpaikoista, toinen asuinalueista, kolmas etsii konkreettisesti uutta asuntoa, neljäs haluaa varovaisesti tutustua kaupunkiin. Yhtä kaikki, kyse on luottamuksellisesta kohtaamisesta.

Kun Muuttokummeja reilu vuosi sitten etsittiin, ilmoittautui vapaaehtoiseksi heti yli kymmenen muuttokummiudesta kiinnostunutta. Valtaosa kummeista oli myös itse muuttanut Heinolaan jostain toisaalta, ja siksi muuttopolkuun liittyvien tarpeiden tunnistaminen ja niissä auttaminen tuntui omalta. Muuttokummit Helena Kulmala (kuvassa vasemmalla) ja Ritva Pääsinniemi (oikealla) toivovat muuttajista kaupunkiin lisää positiivista säpinää.

Kummien koulutusohjelma muuttui suunnitellusta hankkeen alkutaipaleen aikana ja tapaamisiin tuli koronarajoitusten vuoksi pitkiäkin taukoja. Kaikki vapaaehtoiset ovat kuitenkin halunneet pysyä mukana ja odotus on palkittu hiljalleen rakentuvien asiakkuuksien muodossa. Koulutusohjelmassaan Muuttokummit saivat mm. kuulla tarinoita kaupungin historiasta, oppia erilaisten ihmisten kohtaamiseen sekä tietoa kaupungin erilaista harrastustoiminnoista. Tärkeimmäksi teemaksi muodostui kuitenkin keskusteluhetket, jolloin samanhenkiset kummit pääsivät juttelemaan ja jakamaan kokemuksiaan Heinolassa asumisesta, ihmisyydestä ja arjen toimivuuden kannalta oleellisista kysymyksistä.

Jyränkölän Setlementin Muuttokummi-hanke jatkuu toukokuun 2022 loppuun saakka, jonka jälkeen kummitoiminta siirtyy Jyränkölän muun vapaaehtoistoiminnan huomaan.

 

Muuttokummi on toimintaan perehdytetty vapaaehtoinen, joka auttaa kotiutumaan uudelle paikkakunnalle. Muuttokummilta voi saada neuvoja mm. terveyskeskuksen palveluihin sekä liikunta- ja harrastusmahdollisuuksiin. Muuttokummi on tukenasi itse muuton suunnitellussa ja auttaa tutustumaan uuteen kotikaupunkiin.

 

Teksti ja kuva: Katja Tamminen
Kirjoittaja on Jyränkölässä työskentelevä, luontoliikuntaan hurahtanut urbaani sanataidematkaaja.