Maailma odottaa ihmistä

28 / 02 / 2022 | Ajankohtaista, Kannanotot

Maailma odottaa ihmistä, julisti setlementtiliike 1930-luvulla. Silloin maailma odotti turhaan, tuhon voimat voittivat. Rauha Euroopassa on nyt järkkynyt Venäjän hyökättyä Ukrainaan. Sota on näyttänyt meille mielettömät ja julmat kasvonsa. Meidän on vaikeata uskoa, että tämä kaikki todella tapahtuu.

Myötätuntomme ja ajatuksemme ovat ukrainalaisten luona. Seuraamme voimattomina ja pelokkaina sydäntä särkeviä kuvia pakomatkalle lähteneistä ihmisistä. Vanhuksista, naisista ja lapsista, ja miehistä, jotka saattavat perheensä rajalle ja palaavat itse sotaan.

Pelosta huolimatta meidän pitää toimia päättäväisesti sillä paikalla, missä me työtämme teemme. Setlementtitalojen ovien pitää olla nyt avoimina ihmisten tulla. Yhteisöllisyys, myötätunto ja toistemme rohkaiseminen ovat asioita, joiden varassa vaikeiden aikojen yli on ennenkin eletty. Tuetaan maassamme olevia ukrainalaisia ja avataan rajamme ja sydämemme maahan tuleville sotapakolaisille. Ymmärretään, että Venäjän kansa ei ole hyökkäyksen takana. Myös Suomessa asuvat venäläiset ja venäjänkieliset tarvitsevat tukeamme.

Toisen maailmansodan päättymisen jälkeen setlementtiliike osallistui jälleenrakennukseen useassa Euroopan kaupungissa järjestämällä työleirejä. Niihin osallistui satoja vapaaehtoisia eri puolilta maailmaa. Yksi suurimmista järjestettiin Lapin sodan jälkeen Rovaniemellä. Toivomme, että rauha palaa pian Ukrainaan ja setlementti-ihmiset kaikkialta saavat osallistua vapaan, demokraattisen ja itsenäisen Ukrainan jälleenrakentamiseen.

Lupauksemme mukaisesti olemme rohkeasti ihmisen puolella – olemme valmiita toimimaan rauhan puolesta.

Pentti Lemmetyinen
toimitusjohtaja
Suomen Setlementtiliitto ry

IN ENGLISH