Kuukauden setlementti: Setlementti Tampere

21 / 05 / 2018 | Ajankohtaista

Keväiset setlementtituulet puhaltavat lämpimästi Tampereella. Kaupungissa on monta setlementtiyhdistystä, jotka tekevät kaikki erinomaista työtä omilla erityisaloillaan. Parin vuoden takainen Omapolku ry:n ja Setlementti Naapurin yhdistyminen on tuottanut hedelmää, ja yhdistymisen myötä syntynyt Setlementti Tampere ry onkin vakiintunut merkittäväksi osaksi tamperelaista järjestökenttää. 

Työtä tehdään yhdistyksen yksiköissä eri puolilla Tamperetta. Näitä yksiköitä ovat Tampereen Tyttöjen Talo, Omavoima, Miesten kansalaistalo Mattila, NEO-OmaPolku, Kansainvälinen naisten tapaamispaikka Naistari, Tesoman Wihreä Puu, Väkivalta- ja kriisityön yksikkö (perheväkivaltatyö, seksuaaliväkivaltatyö, kunniakulttuurityö), Voimavirta, Nollalinja, Tesoman Hyvinvointikeskuksen yhteisökahvila, Rikosuhripäivystys, Lape-hankkeen osatoteutus sekä yhdistyksen hallintopalvelut. Lisäksi yhdistyksellä on käynnissä Apua lähisuhde- ja seksuaaliväkivaltaan -kampanja, jonka uudet nettisivut avattiin toukokuussa. Työntekijöitä Setlementti Tampere ry:llä on 70, minkä lisäksi toimintaan osallistuu noin 150 vapaaehtoistyöntekijää. 

– Setlementti Tampere tunnetaan luotettavana yhteistyökumppanina, joka verkostoituu aktiivisesti ja tekee aloitteita paikallisesti, valtakunnallisesti ja kansainvälisesti. Teemme mitä lupaamme, ja työntekijät ja vapaaehtoiset ovat ihan huipputyyppejä, kertoo toiminnanjohtaja Sami Wirkkula. 

Kuluneiden parin vuoden aikana on tapahtunut paljon. Tuoreimpana uutisena voidaan mainita monien yksiköiden muutto upeaan Nalkalan setlementtitaloon kevään 2018 aikana. Talon avajaiset pidetään torstaina 24.5., ja sinne ovat kaikki tervetulleita! Muita muutoksia ovat yhdistyksen valinta Tesoman hyvinvointikeskusallianssin päävastuulliseksi järjestöyhteistyökumppaniksi, Tesoman yhteisökahvilan perustaminen, Nollalinjan monivuotisen sopimuksen allekirjoittaminen THL:n kanssa, Kiusatut-hankkeen (STEA) käynnistäminen sekä yhdistyksen kolmen yksikön yhdistyminen yhdeksi Väkivalta- ja kriisityön yksiköksi. Lisäksi Mattilan miehet saivat uudet tilat Amurin kaupunginosasta, myös näiden tilojen avajaiset ovat ensi viikolla, tiistaina 22.5. kello 14. Tervetuloa sinnekin! 

Kiusatut-hankkeen vastaava kriisityöntekijä Mari McAlester on innoissaan uudesta työstään ja kertoo, kuinka tilaisuuteen oli pakko tarttua – varsinkin kun työnantajana on setlementti. Mari haluaa haastaa koko Suomen mukaan talkoisiin kiusaamisen vähentämiseksi ja yhä suuremman joukon saamiseksi tämän hankalan kysymyksen äärelle. 

NEO-OmaPolun nuorista kertova Kuva Rohkeudesta -dokumentti sai ensi-iltansa Busanin kansainvälisillä elokuvafestivaaleilla Etelä-Koreassa. 

BISFF on Korean perinteikkäin lyhytelokuvafestivaali, ja elokuvamme pyöri siellä yhteensä neljän näytöksen verran, kertoo viestintäsuunnittelija Leevi Ikonen. 

Samaan aikaan NEO-OmaPolulle myönnettiin myös Tukilinjan Vuoden toimija -apuraha. 

Setlementti Tampere ry:n toiminnan päärahoittajat ovat STEA, Tampereen kaupunki ja oikeusministeriö. Yhdistyksen toiminnan myötä Tampereelle saadaan vuosittain lähes 3 miljoonaa euroa kansalaisten hyvinvoinnin lisäämiseksi.  Yksinomaan STEA myöntää yhdistykselle vuosittain avustuksia noin 1,6 miljoonaa euroa. Määrällisesti tämä on yksi suurimmista paikallisille yhdistyksille myönnetyistä avustuksista. 

– Unelmoimme ihmisten ja heidän yhteisöjensä hyvästä elämästä. Haluamme myös Suomen Setlementtiliiton jäsenyhdistyksenä tehdä oman osuutemme sen eteen, että setlementtiliike tulisi entistä tunnetummaksi ihmisten keskuudessa, sanoo Sami Wirkkula. 

Kansalaistoiminnan ja yhteisötyön toimialajohtaja Anne Myllylä korostaa sitä, kuinka vapaaehtoiset ovat äärimmäisen tärkeä osa yhdistyksen toimintaa. 

– Sen vuoksi yhdistys pyrkii mahdollistamaan vapaaehtoistoiminnan monia erilaisia muotoja. Edellä mainittujen yksiköiden toiminnan lisäksi vapaaehtoisia onkin mukana esimerkiksi Tassukaverit- ja Kirje tuntemattomalle -toiminnan piirissä, Myllylä kertoo. 

Yhdistyksen toimintaan voi tarkemmin perehtyä esimerkiksi nettisivujen ja Facebookin kautta. Paras ja mukavin tapa tutustua on tietysti tulla paikan päälle. Setlementti Tampere ry:n väki lupaa laittaa kahvipannun porisemaan ja hakea pullat kauppahallista!