Kuukauden setlementti: Joensuun Setlementti

07 / 03 / 2018 | Ajankohtaista

Joensuun Setlementti perustettiin vuonna 2002, ja toiminta alkoi uudelleen vuonna 2009. Ensimmäisen rahoituksen myötä vuonna 2013 toiminta alkoi sukupuolisensitiivisellä nuorisotyöllä (Tyttöjen Tupa ja Isosiskotoiminta). 

– Me olemme kuluneen viiden vuoden aikana olleet sekä paikallisissa järjestötyön verkostoissa että setlementtikentällä uusi tuulahdus, toteaa yhdistyksen toiminnanjohtaja Anniina Löytönen. 

– Olemme ennakkoluulottomasti lähteneet tekemään paikallisista tarpeista, omalla persoonalla, herkkyydellä ja yhdessä, siis rohkeasti ihmisen puolella toimien. 

Toiminta Joensuun Setlementissä on kasvanut ja kehittynyt viiden vuoden aikana, ja vuonna 2018 Joensuun Setlementti on aktiivinen ja verkottuva, uusia avauksia tekevä setlementtiyhdistys, jonka toimintaa ovat sukupuolisensitiivinen ja sosiaalinen nuorisotyö, seniorityö, monikulttuurinen työ ja lähiötyö. Joensuun Setlementin toimintaa toteutetaan viikoittain Joensuun keskustan lisäksi Enossa, Uimaharjussa, Tuupovaarassa, Kiihtelysvaarassa, Reijolassa, Noljakassa, Rantakylässä, Lieksassa, ja Nepenmäen uudella koululla. 

– Emme olisi mitenkään saaneet tätä viidessä vuodessa yksin aikaiseksi, vaan tukenamme ovat olleet setlementtikentän vahva osaaminen, verkostot ja toimintamallit, Anniina toteaa. 

– Olemme myös saaneet apua ja tukea paikallisilta järjestöverkostoilta, oppilaitosyhteistyöstä, ja vuoden 2018 alusta toimimme kolmevuotisessa kehittämiskumppanuudessa Joensuun kaupungin kanssa. Nämä ovat elinehtojamme myös tulevaisuudessa. 

 

Uusia avauksia
 

Joensuun Setlementti astelee kohti kevättä kahden uuden työntekijän ja hankkeen voimin. Yhdistyksen tuoreet kasvot Heini Manner ja Patrik Ikäläinen luovat Joensuun alueelle uudenlaisia toimintamalleja, joita ovat Tukikummi-toiminta ja Hyvä me! -hankkeessa tavoiteltava yhteisökeskeisen asumisen kehittäminen. Alkavissa hankkeissa keskeistä on toiminnan muotoutuminen osallisuuden ja kohtaamisten pohjalta. 

Tukikummi-toiminnan tavoitteena on tukea ilman vanhempia maahan tulleiden ja oleskeluluvan saaneiden nuorten kotoutumista kouluttamalla vapaaehtoisia Tukikummeja. Vuoden loppuun kestävän hankkeen taustalla vaikuttaa Suomen Setlementtiliiton itäisen alueen nuorisotyön yhteistyö, ja toimintaa alkaa Joensuun lisäksi myös Kuopiossa ja Jyväskylässä. 

– On ilo aloittaa hankkeen parissa työskentely yhdessä nuorisotiimin ja monikulttuurisen työn tiimin kanssa, vapaaehtoistyön ohjaaja Heini kertoo. 

Hyvä me! -hankkeessa luodaan turvallinen, viihtyisä ja monikulttuurinen asuinympäristö kaikille. Hankkeessa on tärkeää toimia yhdessä asukkaiden kesken, yhteisin voimin, yhteistä asuinaluetta kehittäen. Hyvä me! -kehittämisprojektia toteutetaan kolmen vuoden ajan Joensuussa ja Lieksassa. 

– Pääsen työskentelemään innostavan ja mielenkiintoisen projektin parissa. Työparinani toimii yhteisötyöntekijä Ilkka Ryhänen. Odotan uusia kohtaamisia avoimin mielin, projektikoordinaattori Patrik kertoo. 

Lisää Joensuun setlementtiläisiin voi tutustua yhdistyksen nettisivuilla, Facebookissa ja Instagramissa.