Kuukauden setlementti: Hämeen Setlementti

15 / 01 / 2018 | Ajankohtaista

Hämeen Setlementin koordinoima Yhteisyötä ja ohjausta -hanke (2016–2018) on kehittänyt alueen perusterveydenhuoltoon tuki- ja ohjauspistetoimintamallin, jonka kautta yhdistysten tarjoama toiminta, tuki ja opastus tuodaan alueen asukkaiden ulottuville hyödyntämällä vapaaehtoisuutta, vertaisuutta ja yhteistyötä eri sektorien välillä. Hanke toteutetaan kolmannen- ja julkisen sektorin välisenä yhteistyönä.

Hämeenlinnan perusterveydenhuoltoon on saatu kaksi matalan kynnyksen tuki- ja ohjauspistettä. Toinen pisteistä sijaitsee Jukolan terveysasemalla ja on avoinna maanantaisin klo 9–12. Toinen pisteistä löytyy pääterveysasemalta, Viipurintieltä ja on avoinna tiistaisin klo 9–12 sekä torstaisin klo 12–15. Vakinaisten pisteiden lisäksi on popup-piste, jota voidaan siirrellä tapahtumiin ja tilaisuuksiin tarpeen mukaan.

Kaikille avoimissa Tuki- ja ohjauspisteissä tarjotaan järjestölähtöistä matalan kynnyksen terveyden edistämisen tietoa, kerrotaan tietoa alueen sote-järjestöjen toiminnasta ja niiden tarjoamasta tuesta. Pisteillä opastetaan asiakkaita käyttämään myös minunterveyteni.fi-sivustoa.  Tuki- ja ohjauspisteissä järjestetään lisäksi kaksi kertaa kuukaudessa järjestölähtöisiä teemahetkiä. Pisteessä päivystävät toimintaan perehdytetyt vapaaehtoiset yhdessä hankkeen työntekijän kanssa.

Tuki- ja ohjaspistetoiminta on onnistunut esimerkki eri rajojen ylittävästä kumppanuudesta. Hämeen Setlementti koordinoi hanketta (pisteiden ylläpito, teemapäivien järjestäminen sekä vapaaehtoisten koordinointi) ja sen sisällä yhteistyötä alueen sote-järjestöjen ja yhdistysten osalta. Hämeenlinnan kaupungin terveyspalvelut ovat mahdollistaneet konkreettiset tilat terveysasemilla ja tukeneet kolmannen sektorin kanssa tehtävää työtä sitouttamalla omia työntekijöitä hyödyntämään tuki- ja ohjauspisteitä asiakasohjauksessa.

Hankkeen aikana on ollut ilo huomata tuki- ja ohjauspistetoiminnan tarpeellisuus ja hyödyllisyys sekä se, että tällä tavalla toteutettua yhteistyötä ja toimintamallia ei Suomessa muualla vielä ole. Muualla kolmannen ja julkisen sektorin välistä tämän tyylistä toimintaa toteutetaan erikoissairaanhoidon sisällä, meillä täällä Hämeenlinnassa perusterveydenhuollossa.

 

Teksti

Hanna Nyholm
Kehittämispäällikkö
Yhteistyötä ja ohjausta -hanke