Kemin Setlementtipäivät: Yhteistyössä on voimaa

27 / 11 / 2023 | Ajankohtaista

Loppusyksyn Setlementtipäiviä vietettiin lumisessa Kemissä 22.-24.11.2023. Kolmipäiväiseen tapahtumaan osallistui runsaat 60 setlementtiammattilaista, jotka vaihtoivat kokemuksiaan ja keskustelivat vilkkaasti ajankohtaisista asioista.

Tapahtuma käynnistyi Setlementtiliiton liittokokouksella ja jatkui illalla iloisissa merkeissä, kun osallistujat laskivat joukolla mäkeä Lumilinnassa.

Päätapahtumapäivän Kemin kulttuurikeskuksessa 23.11. avasi Setlementtiliiton toimitusjohtaja Pentti Lemmetyinen. Samalla hän luovutti Toivolan äitipiirin vuonna 1952 kutoman kauniin ryijyn takaisin synnyinkotiinsa, 100-vuotista toimintaansa juhlivaan Toivola-Luotolaan.

Kun Toivola-Luotolan Setlementin toiminnanjohtaja Johanna Axelsson oli toivottanut kaikki tervetulleeksi, koitti jännittävä hetki: Ihmisen puolella -palkinnon julkistus. Tunnustuksen voitti ajankohtaistoimittaja Sean Ricks.

– Sean Ricks on työssään tuonut ihmisten moninaisuuden inhimillisellä tavalla perjantai-illan paraatipaikalle suomalaisten koteihin. Hänen työnsä lisää ymmärrystä ihmiselämän kirjosta. Elämä ei ole mustaa tai valkoista, vaan siihen liittyvät kaikki värit ja sävyt, sanoi Pentti Lemmetyinen perusteluissa.

Sean Ricks kiitti videotervehdyksessään palkinnosta ja toivotti kaikille antoisia Setlementtipäiviä.

Valtaoja kannusti yhteistyöhön ja positiivisuuteen

Torstain päiväohjelma keskittyi mm. maahanmuuton kysymyksiin ja yhteistyön mahdollisuuksiin.

Syntyjään kemiläinen avaruustähtitieteen emeritusprofessori Esko Valtaoja oli monien odottama esiintyjä. Valtaoja pohti, mikä on ihmisen paikka universumissa. Hän korosti yleistajuisessa, innostavassa puheenvuorossaan yhteistyön ja sillanrakentamisen merkitystä.

– Olemme ensimmäinen sukupolvi, joka pystyy ratkaisemaan ongelmansa, Valtaoja tähdensi.

Turha synkistely ei auta. Meidän tulee ratkaista ilmastonmuutos, muut ympäristöongelmat sekä nykyiset sodat – muilta osin selviytymismahdollisuutemme ovat hyvät, hän korosti.

SPR:n vastaanottokeskuksen johtaja, tohtori Nafisa Yeasmin esitteli puolestaan tutkimustuloksia Suomeen muuttaneiden kokemuksista. Lapin ammattikorkeakoulun lehtori Laura Jokela tutustutti luontolähtöisten menetelmien moniin mahdollisuuksiin kotoutumisessa.

Projektipäällikkö Mari Kaltemaa-Uurtamo ja aluekoordinaattori Linda Jaako Lapin hyvinvointialueelta kertoivat hyvinvoinnin uusista kehityssuunnista. Näistä esimerkkinä oli Arkeen Voimaa -ryhmätoimintamalli, joka on tarkoitettu itsehoidon välineeksi mm. yksinäisille, työttömille ja masentuneille henkilöille.

 

Setlementtipäivät juhli 100-vuotiasta Toivola-Luotolaa

Tapahtuma huipentui Toivola-Luotolan Setlementin 100-vuotisjuhlaan. Yhdistys on perustettu 29.11.1923, eli lähes päivälleen 100 vuotta sitten. Värikkääseen historiaan saattoi tutustua jo päivällä Kemin historiallisen museon näyttelyssä, jossa oli esillä Toivola-Luotolan nostalgisia mustavalkokuvia toiminnan alkutaipaleelta, esimerkiksi lasten päivähoidosta, ns. lasten huoltotyöstä, ja nuorisotyöstä.

Juhlalavalla esiintyivät muun muassa Meri-Lapin Jousikvartetti sekä Elina Vettenranta. Myös useampi lahjakas ukrainalainen nuori kertoi omista tunteistaan koskettavasti musiikin kautta.

Yhteistyökumppanit aina Lapin ammattikorkeakoulusta hyvinvointialueeseen esittivät tervehdyksensä ja onnittelunsa Toivola-Luotolalle. Onnittelijoiden joukossa oli myös Setlementtiliiton toimitusjohtaja Pentti Lemmetyinen.

– Sata vuotta sitten Pohjois-Suomessa tarve setlementtityölle, ja sen mukanaan kantamalle sosiaaliselle, sivistykselliselle, yhteisölliselle ja ihmisoikeuslähtöiselle työotteelle, syntyi laajamittaisen metsäteollisuuden kehittymisen myötä. Loogista oli, että meren rantaan satamatoiminnan kasvukeskukseen Kemiin perustettiin Toivola vuonna 1923, Lemmetyinen sanoi.

Hän korosti, että koska setlementtiliike on rohkeasti ihmisen puolella, se saattaa joutua haastamaan valtarakenteita, hallitusohjelmia, yleistä mielipidettä ja lainsäädäntöä. Setlementtiliikkeen rohkeus näkyy peräänantamattomana ystävällisyytenä.

– 100 vuotta sitten syntynyt Kemin Toivola on hieno nimi. Se on velvoittava nimi. Olettehan tämän kaupungin Toivola yhä edelleen, Lemmetyinen summasi puheessaan.

Ensi vuonna tapaaminen Kuopiossa

Ennen päätapahtumapäivää sekä sen jälkeen setlementtien väki jakoi kokemuksiaan ja suunnitteli tulevaa. Päätöspäivänä myös palkittiin leikkimielisessä kisassa innovatiivisin projekti. Palkinto meni Setlementti Tampereen onnistuneelle lahjoituskampanjalle, jonka lahjoituksilla asunnottomat saivat aterialahjakortteja kauppatorin ruokakioskille.

Ensi vuonna Setlementtipäivät järjestetään yhden kerran kahden kerran sijaan. Tapahtumapaikkana on Kuopio, ja järjestelyistä vastaa Setlementti Puijola. Kaksipäiväinen tapahtuma ajoittuu kesäkuun alkuun 4.-5.6.2024.