Jyränkölän Setlementin Vuoden Ystävä -tunnustus Kämmen-elintarvikejakelun vapaaehtoistyöntekijöille

12 / 02 / 2021 | Ajankohtaista

Jyränkölän Setlementti on perinteisesti ystävänpäivän tienoilla palkinnut kaksi työssään ansioitunutta vapaaehtoistyöntekijäänsä Vuoden Ystävä -tunnustuksella. Tänä poikkeuksellisena aikana tunnustus päätettiin myöntää Kämmen-elintarvikejakelun vapaaehtoistyöntekijöille.

Ruoka-avun merkitys yleisen kaupunkiturvallisuuden luojana on kiistaton, ja yhteiskunnan poikkeustilanteessa ruoka-avun merkitys korostuu entisestään. Vuonna 2020 Kämmenen keskimääräinen kävijämäärä oli 187 henkilöä viikossa. Nousua edellisvuoteen oli 17 henkilöä. Enimmillään ruoka-apua annettiin yhden päivän aikana viime toukokuussa, jolloin hakijoita oli 241 ja lisäksi ruoka-apua vietiin 45 riskiryhmään kuuluvan tai yli 70-vuotiaan kotiin. Kotiinkuljetuksia hoidettiin aktiivisten kaupunkilaisten toimesta.

– Kämmenen vapaaehtoistyöntekijät ovat olleet esimerkillisiä ja osoittaneet valtavaa sitoutuneisuutta vapaaehtoistyöhön. Sopeutuminen koronakriisin aikaiseen ruoka-aputoimintaan on vaatinut tekijöiltä joustavuutta, ketteryyttä, käytännöllisyyttä ja muuntautumiskykyä, Jyränkölän vapaaehtoistyön johtaja Teija Naakka kertoo palkitsemisperusteista.

– On tarvittu myös nopeaa päätöksentekoa ja rohkeutta. Vapaaehtoistyöntekijät ovat jakaneet omaa osaamistaan, kun toimintalinjoja on jouduttu nopeasti muuttamaan. He ovat olleet myös rohkeita kertomaan mielipiteitään toiminnan kehittämiseksi, Naakka jatkaa.  

Kämmentyössä tarvitaan paikallista yhteistyötä eri toimijoiden, kuten kaupungin, seurakunnan, muiden järjestöjen, yksityisten lahjoittajien, rahoittajien sekä hävikinlahjoittajien kesken.

– Kämmentoiminnan sydän ovat kuitenkin tunnolliset vapaaehtoistyöntekijät, joita ilman tätä toimintaa ei meillä olisi, Naakka tiivistää.

Jyränkölän Setlementti jakoi Vuoden Ystävä -tunnustuksen nyt 24. kertaa.

Samassa yhteydessä huomioitiin vapaaehtoistyössä 10 vuotta toimineet 10-vuotismerkeillä. Merkin saivat Hilkka Matilainen, Soili Ikävalko, Hannu Knuutila, Kaisa Tolonen, Seija Ukkonen ja Merja Ojansivu.

Lisätietoja: Vapaaehtoistyön johtaja Teija Naakka, 050 405 5960 / teija.naakka@jyrankola.fi.