Jokaiselle omannäköinen koti – Ukonhatun asumisyksiköissä asukas on ykkönen

14 / 11 / 2019 | Ajankohtaista

Pienessä pohjoissavolaisessa kunnassa Leppävirralla palvelukotien johtaja Johanna Kärkkäinen vastaa puhelimeen. Hän on ollut Setlementti Ukonhatun leivissä liki kaksikymmentä vuotta, lähes ensimmäisen palvelukodin perustamisesta saakka.

Kärkkäisen äänestä kuuluu hymy.

“Filosofiamme on kuunnella asiakasta ja omaista. Se, että pystyisimme räätälöimään jokaiselle omannäköisen paketin.”

Maailma on täynnä sääntöjä ja monet niistä oikein hyviä. Ukonhatun tapauksessa oman näköinen asuminen näkyy arjen pienissä asioissa. Se voi tarkoittaa vaikkapa sitä, että säännöt joustavat aamuherätyksissä tai saunavuoroissa. Aivan kuin kotona, myös Ukonhatun palvelukodeissa asuva voi valita, astuuko hän löylyihin heti aamusta vai vasta illansuussa.

“Haluamme myös kyseenalaistaa itseämme ja välillä pohtia, kuka onkaan toiminnan keskiössä.”

Ukonhatun asumispalvelut tarjoavat kodinomaisen ympäristön 73:lle asukkaalle kolmessa eri yksikössä. Asunnot on tarkoitettu kehitysvammaisille, mielenterveyskuntoutujille ja vanhuksille.

Uusin näistä on pari vuotta sitten perustettu vanhusten asumisyksikkö. Kuten kaikissa setlementeissä, myös Ukonhatussa pohdittiin sitä, mikä olisi seudulle ja sen asukkaille hyödyllistä toimintaa. Työ muotoutuu samassa tahdissa yhteiskunnan tarpeiden kanssa.

Kärkkäisen mukaan parissa kymmenessä vuodessa työkulttuuri on muuttunut. Hoitotyössä kiire on lisääntynyt, mutta toisaalta asiakkaiden kuuleminen ja itsemääräämisoikeuden huomioiminen ovat entistä tärkeämpiä.

Hoitoalaa vaivaava kiire on Kärkkäisen mukaan ulottunut myös Ukonhatun yksiköihin, mutta ongelmaan on vastattu lisäämällä henkilökunnan määrää. Asukkaat tuntuvat viihtyvän, sillä heidän vaihtuvuutensa on pientä.

“Työssä parasta on asukkaiden näkökulman miettiminen. Jos joku haluaa nukkua pitkään, ei ole mikään kiire olla seitsemältä ylhäällä.”

 

Lue lisää Ukonhatun tekemästä työstä osoitteessa ukonhattu.fi

Kuva: Jack Finnigan / Unsplash