Jämsänlaakso ja Pori ovat setlementtikentän uusimmat tulokkaat

21 / 12 / 2018 | Ajankohtaista

Setlementtikentällä on tänä syksynä aloittanut kaksi uutta toimijaa: Jämsänlaakson Setlementti ja uusimpana Setlementti Pori.

Jämsänlaakson Setlementin toiminnassa pääpaino on työelämän ulkopuolella olevien kuntalaisten toiminnassa, muun muassa lapsissa ja nuorissa, työttömissä, vanhempainvapaalla olevissa, eläkeläisissä ja senioreissa. Toiminta on avointa kaikille Jämsän seutukunnan asukkaille ja jokaisella on myös mahdollisuus vaikuttaa toiminnan sisältöön. 

– Haluamme tehdä aktiivisesti yhteistyötä muiden alueen toimijoiden kanssa, olla siltana palveluiden tuottajien ja osallistujien välillä, kertoo puheenjohtaja Anja Kaislo.

Vuoden 2019 tärkeimmiksi tavoitteiksi Kaislo listaa toimintaan kohdistuvien rahoitusten haun, järjestön tunnetuksi tekemisen, jäsenhankinnan sekä yhteistyön rakentamisen muiden toimijoiden kesken.

– Olemme lähteneet matkaan tutkivin ja rauhallisin mielin. Meillä on ammattitaitoinen, sitoutunut ja innostunut hallitus, joka on koottu alueemme eri alojen ja sektorien edustajista, Kaislo sanoo. 

– Uskomme että Jämsänlaakson Setlementille löytyy oma paikkansa matalan kynnyksen toiminnan tarjoajana sekä kuntalaisten hyvinvoinnin rakentajana. 

Setlementti Pori on setlementtien uusin tulokas. Se on perustettu syyskuussa 2018 ja joulukuussa se hyväksyttiin virallisesti Setlementtiliiton jäseneksi. Varsinaisen toimintansa yhdistys aloittaa vuoden 2019 alusta. 

– Yhdistyksen tarkoituksena on järjestää sosiaalista nuorisotyötä, esimerkiksi pienryhmätoimintaa nuorille, jotka todella tarvitsevat osallistumismahdollisuuksia ja ryhmää, johon kuulua, kertoo hallituksen puheenjohtaja Anna-Maija Kylänen

Suomessa on tällä hetkellä 43 setlementtiä, jotka tekevät työtä monella elämän alueella lapsuudesta vanhuuteen. Setlementtityötä tehdään 5000 työntekijän ja 3000 vapaaehtoisen voimin. 

Aidosti pioneerihenkisinä paikalliset setlementit etsivät jatkuvasti uusia tapoja tehdä sosiaalista työtä, erityisesti niillä alueilla, joilla mikään muu taho ei vielä toimi tai tuota palveluja. Toimintakenttä on laaja, mutta tavoite on yhteinen: yhdenvertainen, moniarvoinen ja sosiaalisesti oikeudenmukainen Suomi. 

Voit tutustua kaikkiin Suomen setlementteihin täällä.