IFS:n hallitus Oradeassa Romaniassa – perusteilla eurooppalainen keskusjärjestö

07 / 10 / 2022 | Ajankohtaista

Kansainvälisen Setlementtiliiton hallitus kokoontui Romanian Oradeassa 26.–30.9.2022. Kokouksen järjestäjänä oli IFS:n jäsen Bihor Women´s Organisation. Kolmeen vuoteen hallituksen jäsenet eivät olleet tavanneet toisiaan. Kokemus on, että niin hyviä kuin pandemia-aikana opitut digitaaliset työvälineet ovatkin, ihmisten kohtaaminen ja keskittyneet pitkät keskustelut saman pöydän ääressä luovat sellaista pääomaa, joita ei voi sähköisesti korvata.

IFS:n hallituksella on 30 jäsentä 16 maasta. Hallituksen puheenjohtajana toimii Setlementtiliiton toimitusjohtaja Pentti Lemmetyinen. Puheenjohtajan lisäksi IFS:n tiimiin kuuluvat toiminnanjohtaja Staffan Lindqvist ja viestintäkoordinaattori Junias Kanyinda. Hallituksen työskentelykieli on englanti. Suurin osa hallituksen jäsenistä ei puhu englantia äidinkielenään. On mielenkiintoista, miten paljon käytämme aikaa varmistaaksemme, että kaikilla on sama käsitys siitä, mitä joku sana tarkoittaa. Nekin pitkät väännöt sanojen merkityksistä eivät koskaan ole ajan haaskausta. Se syventää ymmärrystä siitä, mitä teemme ja mitä haluamme tekemisestämme sanoa.

Kokousviikko koostui hallituksen päätöskokouksesta, minikonferenssista oradealaisten viranomaisten ja järjestötoimijoiden kanssa sekä lukuisista opintokäynneistä. Setlementtityön näkökulmasta kiinnostava ja iso haaste on työ romanivähemmistön parissa. Ylisukupolvinen eriarvoisuuden ja syrjään jäämisen kokemus on vaikea asia. Miten sellainen katkaistaan ja miten muutetaan yhteiskunnan asenneilmapiiriä, joka on usein avoimen rasistinen romaneja kohtaan.

Toinen ajankohtainen ja iso toiminnallinen haaste on Ukrainan sotapakolaisten auttaminen. Heitä on maassa tällä hetkellä yli 70 000. Romania ei ole rikas maa, mutta se on tehnyt parhaansa auttaakseen. Mielenkiintoista oli kuulla, miten muutamassa päivässä Ukrainan sodan syttymisen jälkeen viranomaiset, järjestöt ja kansalaiset löysivät yhdessä tekemisen tahdon ja tavat.

”Viikoittaista yhteydenpitoa IFS:n jäsenten ja ukrainalaisten välillä jatketaan ja kehitetään.”

Vaikuttavin hetki seminaarissa oli, kun olimme videoyhteydessä ukrainalaisiin nuorisotyöntekijöihin. He kertoivat omasta tilanteestaan ja olosuhteista, joissa nuoret ja lapset elävät. Viikoittaista yhteydenpitoa IFS:n jäsenten ja ukrainalaisten välillä jatketaan ja kehitetään.

IFS:n hallitus teki kokouksessaan pitkän keskustelun jälkeen merkittävän päätöksen. Samaan tapaan kuin Suomessa setlementtityön keskusjärjestö on Suomen Setlementtiliitto, perustetaan eurooppalaisen setlementtityön keskusjärjestöksi European Federation of Settlements and Neighbourhood Centers, EFS. EFS:n jäseneksi pääsemisen edellytys on, että toimija on IFS:n jäsen. Afrikassa tehtävän setlementtityön kokoavaksi voimaksi on perustettu AFS, African Federation of Settlements and Neighbourhood Centers. AFS ei ole rekisteröity toimija, vaan verkosto.

EFS perustetaan lokakuun aikana. Se rekisteröidään Ranskaan. Rekisteröitymisen jälkeen EFS on EU:n järjestötoiminnan perusrahoituksen piirissä. Sen turvin EFS perustaa toimiston Strasbourgiin. Toimiston tehtävä on verkostoida eurooppalaisia setlementtejä, huolehtia rahoituksellisesta ja poliittisesta lobbauksesta mm. EU parlamenttiin ja YK:n Euroopan toimistoon. Tavoitteena on saada lisää yhteistä setlementtitekemistä Eurooppaan ja kutsua uusia toimijoita mukaan. Tällä toimin valmistaudutaan myös siihen, että rauhan tultua Ukrainaan, setlementtiliike on vahvasti mukana jälleenrakennustyössä.

Kirjoittajana Pentti Lemmetyinen, toimitusjohtaja, Suomen Setlementtiliitto ja puheenjohtaja, IFS The International Federation of Settlements and Neighborhood Centers