Tyttöjen tulevaisuus ei ole vain ”tyttöjuttuja”

11 / 10 / 2024 | Ajankohtaista

Kansainvälisen tyttöjen päivän teema 11.10. on ”Tyttöjen visio tulevaisuudesta”. Tulevaisuudenusko on voimavara. Sitä vastoin nuorten hyvinvointitilastot tarjoavat karua kertomaa. Suurimmassa osassa kouluista jopa puolet 8.- ja 9.-luokkalaisista tytöistä kokee ahdistusta. Myös lähes puolet nuorista naisista on huolissaan tulevaisuuden jaksamisestaan, kun miehistä vain 27 prosenttia kokee niin.

Nuorten tyttöjen hyvinvointia haastavat useat tekijät. Yhteiskuntamme on muuttunut yhä yksilö- ja suorituskeskeisemmäksi, mikä lisää painetta sopeutua ja vastata kasvaneeseen vaatimustasoon. Tämä uuvuttaa erityisesti nuoria tyttöjä, koska samalla sukupuoleen liittyvät odotukset rajoittavat tyttöjen tekemiä valintoja ja vaikuttavat heidän käsitykseensä omasta kyvykkyydestään.

Kiusaaminen, ulossulkeminen sekä seksuaalinen väkivalta ja häirintä heikentävät nuorten tyttöjen terveyttä ja lisäävät ahdistusta. UN Women Suomen vuonna 2023 tekemän tutkimuksen mukaan jopa yhdeksän kymmenestä suomalaisesta naisesta on kokenut seksuaalista häirintää. Tämä paljastaa syvään juurtuneen seksuaalisen väkivallan kulttuurin, joka vaikuttaa nuoriin naisiin ja heidän hyvinvointiinsa heikentävästi.

Miksi hyväksyisimme tämän? Tyttöjen potentiaalin vahvistaminen hyödyttää koko yhteiskuntaa, perheitä ja muita yhteisöjä. Sukupuolten välinen tasa-arvo ei ole pelkästään sosiaalinen tavoite, vaan älykäs valinta, joka resonoi koko yhteiskunnassamme, myös taloudellisissa rakenteissa.

Tyttöjen ja nuorten naisten kokemuksia ja tarpeita tulisi käsitellä merkityksellisinä ja kiireellisinä. Erityisen tärkeä kysymys on, miten yhteiskuntamme suhtautuu tyttöihin kohdistuvaan seksuaaliseen häirintään. Vaikenemmeko ja suojelemmeko tekijöitä vai uskallammeko puhua ongelmasta avoimesti? Meidän on puututtava häirintään tosissamme, jotta voimme taata lapsille ja nuorille turvallisen kasvuympäristön.

Monet tytöt tarvitsevat hyvinvointinsa tueksi aikuisten apua. Onneksi meillä on jo setlementeissä toimivia Tyttöjen Taloja, joissa tytöt voivat olla omia, moninaisia, rönsyileviä ja tärkeitä itsejään ilman rajoituksia tai pelkoa. Talot täydentävät julkisia palveluita joustavalla ja ennaltaehkäisevällä tuella erityisesti vaikeissa elämänvaiheissa. Ne antavat nuorille voimaa vaikuttaa omaan elämäänsä ja samalla muuttaa ympäröivää yhteiskuntaa. Meillä on valtakunnallisesti yhdeksän Tyttöjen Taloa. Voisi olla enemmänkin.

 

Pauliina Liukkonen

tyttötyön työalajohtaja

Loisto Setlementti ry

 

Elina Hiltunen

futuristi, diplomi-insinööri, kauppatieteiden tohtori

Tyttöjen Talon kummi