Kansanopistot
Kansanopisto – mahdollisuuksien opisto
Kansanopistot ovat vapaan sivistystyön oppilaitoksia, jotka järjestävät sekä yleissivistävää että ammatillista koulutusta. Kansanopistot tarjoavat sekä pitkiä opintolinjoja että lyhytkursseja. Opistojen tavoitteena on mahdollistaa elinikäistä oppimista ja parantaa yksilön elämänlaatua. Suomessa on 74 kansanopistoa.
Mikä ero kansanopistolla ja kansalaisopistolla? Lue täältä >
Setlementtiliikkeellä on kolme kansanopistoa, Rovala-Opisto Rovaniemellä, Vuolle Opisto Oulussa ja Koskela opisto Äänekoskella. Kansanopistojamme yhdistää yli satavuotisen suomalaisen setlementtityön arvot: yhdenvertaisuus, syrjimättömyys, sosiaalinen oikeudenmukaisuus, ekologisuus ja yhteisöllisyys. Meille ovat kaikki tervetulleita!
Mitä kansanopistomme tarjoavat?
Yksilölle
Kansanopistossa pääset helposti kiinni opiskeluun ja sitä kautta työelämään, jos opintosi tähtäävät ammattiin. Saat henkilökohtaista ohjausta ja oppimispolkusi on yksilöllinen.
Yhteiskunnalle
Kansanopistojen opintolinjat ovat yksi tie ammattiin ja työllistymiseen. Ne tukevat mm. nuoria, uranvaihtajia, maahanmuuttajia, syrjäytymisvaarassa ja heikossa työmarkkina-asemassa olevia sekä senioreita tiellä omien vahvuuksiensa löytämiseen.
Kansanopistot ovat joustavia ja vastaavat ketterästi yhteiskunnan muutoksiin ja muuttuviin sivistystarpeisiin, kuten ukrainalaisten suomen kielen koulutustarpeisiin.
Kenelle tarjontamme on suunnattu?
Setlementtiliikkeen kansanopistojen tarjonta vaihtelee kansanopiston mukaan. Katso alta tarkemmin, mitä oman alueesi kansanopisto tarjoaa.
Maahanmuuttajalle: Kotoutumiskoulutuksessa opiskellaan monenlaisia Suomessa tarvittavia taitoja. Lukutaitokoulutuksiin hakeutuu henkilöitä, joilla ei ole ollut mahdollisuutta hankkia tai kehittää luku- ja kirjoitustaitoaan ennen Suomeen tuloa. Koulutuksiin osallistuu myös ilman peruskoulun päättötodistusta olevia henkilöitä sekä suomen kielen tai perustaitojen vahvistamista tarvitsevia henkilöitä.
Tavoitteelliselle harrastajalle: mm. kitaranrakennus- ja kirjoittajakurssi.
Nuorelle: Opistovuosikoulutus oppivelvollisille, jotka miettivät elämänsä suuntaa.
Alan vaihtajalle tai tutkintoa tarvitsevalle: Ammattikoulutus esimerkiksi kasvatus- tai ohjausalalle sekä ammatillisia valmiuksia lisäävät opinnot, jotka eivät johda tutkintoon.
Henkilölle, jonka päämääränä korkeakouluopinnot: Väyläopinnot korkeakouluun.
Kansanopistomme
- ammatillinen koulutus
- jatko-opintoihin suuntaavat opinnot
- aikuisten perusopetus
- koulutus maahanmuuttajille
- lyhytkurssit
- koulutus maahanmuuttajille
- avoimen yliopiston opinnot
- ammattitaitoa edistävät koulutukset
- maahanmuuttajien suomen kielen koulutus
Hekin ovat kansanopiston käyneitä
- ”Pidän itseni ilon puolella, vaikka se näyttäisi toisille kuinka tyhmältä tahansa” – haastattelussa Emilia Ex – Rumba.fi
- Siim Liivik aloitti työn radion aamujuontajana – rakkaus radiota kohtaan heräsi jo lapsena – Viihde – Voice.fi
- Tästä koulusta ovat ponnistaneet tähdiksi niin Tommi Korpela kuin Krista Kosonenkin, eikä kyseessä ole Teatterikorkeakoulu – Kulttuuri | HS.fi