Webinaari: Nuorten kokema seksuaaliväkivalta
Torstaina 5.10.2023 klo 10.00-11.00 | Ilmoittaudu mukaan, saat tallenteen käyttöösi
Seksuaalisiin tekoihin ja toimintaan tarvitaan aina molemmin puolinen suostumus. Ilman suostumusta tapahtuneet seksuaaliset teot ja toiminta ovat seksuaaliväkivaltaa. Seksuaaliväkivalta voi olla fyysistä tai se voi olla seksuaalista häirintää, jossa ei tapahdu välttämättä fyysistä kajoamista.
Seksuaalinen häirintä voi olla seksuaalissävytteisiä viestejä, puhetta tai käyttäytymistä, joka loukkaa toisen seksuaalista itsemääräämisoikeutta.
Seksuaaliväkivaltakokemus on traumaattinen ja ilman apua voi vaikuttaa mielialaan ja arjen hallintaan vielä pitkien aikojen kuluttua. Seksuaaliväkivallan kokemuksesta voi toipua hyvin. Avun saaminen on jokaisen seksuaaliväkivaltaa kokeneen oikeus.
Asiantuntijana Anna Korhonen Setlementti Puijolasta. Lue Annan haastattelu alta.
Tule kuulolle webinaariin! Ilmoittaudu viimeistään 1.10.
Mikäli ajankohta on huono, ilmoittaudu silti, saat tallenteen käyttöösi.
Uusi opas!
Opas seksuaalisen houkuttelun ja seksuaaliväkivallan ennaltaehkäisyyn nuorisotyössä – lataa tästä
Huomaa myös muut lapsi- ja nuorisotyön webinaarit:
- Lapsen tekemä lähisuhdeväkivalta ke 8.11.2023 klo 10.00-11.00
- Sukupuolisensitiivisyys kohtaamistyössä ti 5.12.2023 klo 13.00-14.00
Anna Korhonen, seksuaaliväkivaltatyöntekijä, Tyttöjen Talo
Mikä on työssäsi ajankohtaista juuri nyt?
Suurin osa työssäni kohtaamista asioista on ”ikuisia”. Kohtaan paljon nuoria, jotka ovat kohdanneet seksuaaliväkivaltaa elämän ensimmäisessä intiimisuhteessa. Nuoret lähtevät hyvin vajailla tunne- ja turvataidolla intiimisuhteisiin ja altistuvat siksi tekemään ja kokemaan seksuaaliväkivaltaa. Omia ja oman kumppanin rajoja ei ole osattu kunnioittaa. Asioista ei ole osattu kysyä eikä keskustella kenenkään kanssa. Tuttujen, läheiseksi koettujen ihmisten tekemä seksuaaliväkivalta. Väkivaltaa on vaikeaa tunnistaa ja toimia, kun seksuaaliväkivallan tekijä on tavallisimmin tuttu henkilö. Myönteisenä uutena ilmiönä on se, että somessa tapahtuvasta lapsiin ja nuoriin kohdistuvasta seksuaaliväkivallasta puhutaan avoimemmin.
Millaista palautetta olet saanut nuorilta?
Tavallinen palaute on se, että ei kukaan ei ole puhunut minulle tästä aikaisemmin. Ja nuoren luonnollinen kysymys on ”Miksi minulle ei ole puhuttu tästä aikaisemmin?”. Nuoret puhuvat ja keskustelevat kyllä, kun aikuinen tekee aloitteen. Nuoret arvostavat neutraalia tapaa puhua vaikeista asioista. Aikuisen omat tunteet eivät saa valua nuorelle siedettäväksi vaan aikuisen tulee vastata omista vaikeista tunteista itse ja auttamaan nuorta kantamaan nuoren vaikeat tunteet.
Mikä on setlementtityössä sinulle tärkeintä?
Elämässä turvallisuus on kaikkein tärkeintä. Setlementtityössä sekä työntekijä että nuori voivat toimia turvallisessa ympäristössä. Tärkeää on, että nuori saa määritellä itse, milloin ja minkälaista tukea tarvitsee. Tärkeää tukea nuorta tekemään rohkeasti itse valintoja ja päätöksiä.
Mitä kuulijat saavat webinaaristanne?
Kokemuksia kohtaamisista seksuaaliväkivaltatyössä.