Syksyn Setlementtipäivät 20.–22.11.2019

mennessä 26 / 09 / 2019Tapahtumat0 Kommenttia

Aika: 20.–22.11.2019
Paikka: Auralan Setlementti, Satakunnantie 10, 20100 Turku
Ilmoittautuminen: Ilmoittautuminen on päättynyt

Kentältä korkealle! Kohtaamisen kautta setlementtilaatua. Tällä sloganilla kutsumme setlementtiväen syksyn Setlementtipäiville Auralaan Turkuun! Päivät alkavat verkostojen ja toiminnanjohtajien tapaamisilla. Torstaina ja perjantaina perehdymme työyhteisön kehittämiseen, oman jaksamisen elementteihin eri näkökulmista sekä kuulemme setlementtityön inhimillisestä vaikuttavuudesta. Perjantaina on mielenkiintoisia luentoja ja työpajoja eri teemoista. Tervetuloa!

 

Keskiviikko 20.11.

10.00–16.00 Talousverkosto
Paikka: Aurala, luokka 10, Louhenpolku 2

Aamupäivällä STEA:n edustajat käyvät läpi ajankohtaisia kuulumisia mm. avustushakemuksista, raportoinnista ja kustannusten jaoista. Iltapäivän aiheita ovat yleishyödyllinen verotus, digitaalinen talous ja muuta ajankohtaista. Keskustellaan talouden kuulumisista setlementeissä.

10.00–16.00 Viestintäverkosto
Paikka: Aurala, luokka 5, Louhenpolku 2

Käymme päivän aikana läpi kaikkien osallistujien oman organisaation viestintäsuunnitelmat vuodelle 2020, Palanen elämää -verkkokaupan jouluajan kampanjan sekä suunnitelman vuodelle 2020.

11.00–13.00 Palveluliiketoiminnan kokous toiminnanjohtajille
Paikka: Logomo, kokoustila GOTO32, Köydenpunojankatu 14, Turku

12.00 Lounas

13.00–16.00 Lapsi- ja nuorisotyön verkosto
Paikka: Aurala, luokka 4, Louhenpolku 2

Tässä verkostotapaamisessa pääset päästämään oman työn tuottamia höyryjä ulos ja kertomaan omaan työssä jaksamiseen liittyvät sankaritarinat. Tapaamiseen voi tulla myös ilman erillistä omaa työkokemusta ja päästä kuulemaan muiden työkuviosta ja hyvistä selviytymistavoista.

13.00–17.00 Toiminnanjohtajatapaaminen
Paikka: Aurala, luokka 6, Louhenpolku 2

17.00–17.55 Opistotreffit
Paikka: Aurala, luokka 10, Louhenpolku 2

18.00 Liittokokous
Paikka: Aurala, juhlasali, Louhenpolku 2

20.30 Illallinen ravintola Paninissa (omakustanteinen), Linnankatu 3

Torstai 21.11.

Paikka: Auralan Setlementti, juhlasali, Louhenpolku 2

8.30–9.30 Aamukahvit ja ilmoittautuminen

9.30 Tervetuloa!

9.45 Ratkaisukeskeinen näkökulma työyhteisön kehittämiseen. KM, kouluttajapsykoterapeutti, työnohjaaja Maiju Ahola

10.45–11.00 Tauko

11.00 Itsemyötätunto – oman jaksamisen kulmakivenä. Työterveyspsykologi Ronnie Grandell

12.00–13.45 Lounas Logomolla (siirtyminen noin 10 minuuttia suuntaansa), Köydenpunojankatu 14, Turku

13.45–15.00 ”Olla olemassa, eikä kukaan tiedä” – miksi yksinäisyys satuttaa ja sairastuttaa ja millä keinoin sitä voitaisiin vähentää? Kasvatuspsykologian apulaisprofessori (virkavapaalla), opetusneuvos Niina Junttila

Juurisyynä yksinäisyyden kokemus satuttaa, sairastuttaa, ulkopuolistaa, erillistää ja saa kokemaan itsensä muita huonommaksi, heikommaksi ja turhemmaksi. Sellaiseksi, josta kukaan ei välitä ja jonka tulevaisuudessa ei ole mitään, mitä odottaa. Mitään sellaista, jonka vuoksi kannattaisi opiskella, käydä töissä, täyttää lomakkeita tai harjata edes hampaitaan. Kohtaamattomuus kyseenalaistaa olemassaolon, se satuttaa ja sairastuttaa, mutta on samalla jotakin sellaista, jonka muuttaminen ei vaadi ihmeitä. Se vaatii ihmisiä, joilla on rohkeutta kuunnella, kyvykkyyttä auttaa ja luottamusta siihen, ettei yhteisöllisyys ole mahdottomuus.

15.00–15.15 Kahvia, mehua ja hedelmiä

15.15–16.00 Setlementtityön inhimillinen vaikuttavuus. Järjestöjohtaja, Mona Särkelä-Kukko, Suomen Setlementtiliitto

16.15 Linja-autokuljetus hotellille

18.30 Linja-autokuljetus hotellilta Auralaan

19.00 Iltajuhla Auralassa. Ohjelmassa Planeetalla-runodialogi, esittäjinä Mirkka Mattheiszen ja Raisa Jäntti.

19.45 Illallinen

21.00-23.00 Auralan päiväkodinjohtaja Mervi Levo & Mysteeri viihdyttävät. Saa tanssia!

22.30 ja 23.30 Linja-autokuljetukset hotelleille

Perjantai 22.11.

9.00–9.45 Mahdollisuus tutustua Tyttöjen taloon (Yliopistonkatu 26, 2. krs) ja Kupittaan Setlementtiasuntoihin (Kupittaankatu 63)
(Tyttöjen talolle kävellään ja Setlementtiasunnoille linja-autokuljetus)

Setlementtiasunnot: Linja-autokuljetus lähtee Scandic Atriumin edestä klo 8.30 ja ottaa kyytiin klo 8.35 Scandic Julian edestä. Kyyti Auralaan lähtee Samppalinnan Setlementtiasunnoilta klo 9.30 ja noutaa Tyttöjen talolta klo 9.40.

Tyttöjen talo: Osallistujat menevät itsenäisesti Tyttöjen talolle, mutta kyyti Auralaan lähtee Tyttöjen talolta klo 9.40.

9.45 Linja-autokuljetus Auralaan

10.0011.00 Kuormittavat elämäntapahtumat, reaktiot ja selviytyminen. Sosiaalityön emeritusprofessori Leo Nyqvist

11.00 Kahvia ja pientä suolaista. Siirtyminen luennolle tai työpajaan.

11.15 Luennot ja työpajat (valitse yksi luento tai työpaja)

Luennot

1. Aivoterveyttä ja hyvinvointia – Inhimillistä ja yhteiskunnallista pääomaa taito- ja taideaineista. Kasvatustieteen tohtori Helena Malmivirta
Paikka: Auralan Setlementti, juhlasali, Louhenpolku 2

Esimerkkinä Auralan Setlementin Dikare-toiminnan Etsi, Sommittele ja Rytmitä -kuvataideryhmä hopeaikäisille.

2. “Tossut kohti tulevaisuutta”, Turun Tyttöjen Talon Nuoret äidit -hanke 2017–2019 loppuseminaari. Hanna Majapacka ja Eliana Nascimento-Hynynen
Paikka: Pohjola-sali, Auralan kerrostalo, päärakennuksen vieressä (Louhenpolku 2)

Turun Tyttöjen Talon Nuoret äidit -hanke on tarjonnut Turun seudulla tukea ja toimintaa alle 24-vuotiaille raskaana oleville ja synnyttäneille äideille lapsineen. Loppuseminaarissa teemme katsauksen nuoren vanhemmuuden tukemisen tarpeisiin: miten näihin on kehittämishankkeessa vastattu ja mikä ymmärrys meillä on suhteessa toiminnan tarpeeseen tulevaisuudessa.

Perheellistyminen, vanhemmuus ja äitiys ovat voimakkaasti normitettuja ja yhteiskunnallisen huolen täyttämiä elämänalueita. Miten kohdataan hoivavastuuta kantava nuori, jolla on oma tarinansa ja oma polkunsa kohti omannäköistä vanhemmuutta? Katsaus ulottuu aina Turun Tyttöjen Talon kehitetyn Nuoret äidit -toiminnan historiasta tulevaisuuden tavoitteisiin.

Työpajat

1. Uuspaperittomat. Toiminnanjohtaja Minna Saunders, Turun Valkonauha ry / Kaikkien Naisten talo ja Outi Tikkanen, Auralan PETU-hanke
Paikka: Auralan Setlementti, luokka 4, Louhenpolku 2

Uuspaperittomuus on ilmiönä uusi. Uuspaperittomilla tarkoitetaan ihmisiä, joiden tilanteiden syntymiseen ovat vaikuttaneet 2015 ja sen jälkeen Ulkomaalaislakiin ja käytänteisiin tehdyt muutokset. Uusipaperittomat ovat uusi asiakasryhmä, jota ei välttämättä ammattilaisten toimesta tunnisteta, eikä heidän avuntarpeeseen osata vastata olemassa olevilla palvelurakenteilla. Tutustumme keissityöskentelyn avulla paperittomien yksilöiden ja perheiden tilanteisiin ja mietimme yhdessä mahdollisia keinoja ja ratkaisuja tukea näitä ihmisiä setlementtityön ja kolmannen sektorin näkökulmasta.

2. Jalkautuvat työmuodot maahanmuuttajatyössä. Auralan Nuorten Turun Tyttöjen Talo – Kotinuorisotyö, Elina Sinivaara ja Auralan Setlementin PETU-hanke, Minttu Tarkiainen
Paikka: Petu-hankkeen huoneisto rivitalossa, opastus Auralasta

Auttamistyötä keittiönpöydän äärellä. Tai tarpeen mukaan melkein missä vain! Keskusteleva työpaja jalkautuvasta työtavasta sekä maahanmuuttajuuden huomioivasta työotteesta kiinnostuneille tai niitä jo työssään toteuttaville. Hyvien käytäntöjen jakamista jalkautuvaan maahanmuuttajatyöhön ripauksella tyttö- ja naissensitiivisen työn käytäntöjä. Vetäjinä työntekijät hankkeista Perhetyötä ja tukea maahanmuuttajille (Auralan Setlementti ry) sekä Kotinuorisotyö (Turun Tyttöjen Talo / Auralan Nuoret ry).

3. Kohtaaminen työotteena perustaitojen oppimista tehostamassa. Laura Siniranta ja Venni Alanko, Auralan JOK ja Perustaidot haltuun -hankkeista
Paikka: Auralan Setlementti, luokka 6, Louhenpolku 2

Hyvätkään työkalut eivät toimi ilman aitoa kohtaamista ja luottamusta! Mikä siis rakentaa luottamusta? Mitä etuja ja haasteita kohtaamisissa syntyy? Miten omat olettamuksemme vaikuttavat kohtaamiseen? Auralan Jalkautuva osaamisen kehittämisklinikka ja Perustaidot haltuun -hankkeissa on tehty huomioita kohtaamisista pääosin maahanmuuttajatyön kautta, mutta työpaja sopii kaikenlaisessa ihmistyössä tapahtuvien kohtaamisten työstämiseen. Tule jakamaan ajatuksia kohtaamisen iloista ja suruista ja testaamaan omat solmukohtasi!

4. Musiikki lapsen kasvun ja kehityksen tukena. Mervi Levo, Auralan päiväkoti
Paikka: Auralan päiväkoti, Louhenpolku 2

”Siellä muskarissa ne vaan lauleskelee…” vai onko sittenkään niin? Musiikki on työväline, jota voidaan käyttää apuna kaikessa lapsen kasvun ja kehityksen osa-alueissa. Sen avulla voidaan oppia niin kognitiivisia, fyysisiä, sosiaalisia kuin kulttuuriin liittyviä taitoja, ilon ja toiminnan kautta. Monesti musiikin potentiaali jää kuitenkin käyttämättä, kun ei osata tai tiedetä, miten sitä käytetään tai mitkä sen hyödyt ovat. Tule kuulemaan ja keräämään ideoita, miten musiikkia voi toteuttaa monipuolisesti siten, että kaikki siihen pystyvät, jopa ilman laulutaitoa tai rytmitajua.

5. Setlementtierityinen isätyö. Kari Katajisto, Isän näköinen -hanke, Setlementtiliitto
Paikka: Auralan Setlementti, luokka 10, Louhenpolku 2

Valtakunnallinen Isän näköinen -ESR-hanke esittelee opit ja vinkit kaikille setlementeille isien kohtaamisen haasteisiin sekä kehittämistyöhön. Isän näköinen -hanke on kouluttanut yli 1 600 ammattilaista ja opiskelijaa ympäri Suomea ja rakentanut isätyön suunnitelmia seitsemän organisaation kanssa sekä luonut isyyspakkauksen. Isätyölle on olemassa tarvetta, ja valtakunnallinen syntyvyyskeskustelu on edelleen kiihdyttänyt tasavertaiseen vanhemmuuteen liittyvää keskustelua. Vanhemmiksi tullaan entistä myöhemmin ja lapsia on perheissä entistä vähemmän. Tämän vuoksi olisi tärkeää, että setlementtiliike muotoilisi isä- ja perhetyön vahvuudet ja kärjet, mitä erityistä setlementit voisivat tarjota vanhemmuuden tukeen? Tai tarvitaanko yleensäkään setlementtierityistä isätyötä ja jos, niin mitä se voisi olla?

12.30 Päätössanat. Marjo Toivonen & Sannaleena Härkönen ja Pentti Lemmetyinen

13.00 Siirtyminen lounaalle ja sen jälkeen kotimatka alkaa

 

Hinnat

Keskiviikko

Päivän ohjelma: 40 €. Hinta sisältää päivän ohjelman, tarjoilut ja lounaan.

Torstai

Päivän ohjelma: 85 €. Hinta sisältää päivän ohjelman, tarjoilut, lounaan ja linja-autokuljetuksen hotellille.

Iltaohjelma: 55 €. Hinta sisältää iltaohjelman, tarjoilut ja kuljetukset hotellilta ja takaisin.

Perjantai

Päivän ohjelma: 75 €. Hinta sisältää päivän ohjelman, tarjoilut, lounaan, matkalaukkujen kuljetuksen ja säilytyksen lounaspaikassa.

 

Hotellit

Setlementtipäivien huonekiintiöt on varattu Scandic Atriumista ja Scandic Juliasta. Tee varauksesi 5.11. mennessä. Osallistujat maksavat majoituksen itse.

Scandic Atrium

Eerikinkatu 28–30, 20100 Turku
atrium@scandichotels.com

Huonehinnat:

  • 87 € yhden hengen huone / vuorokausi
  • 107 € kahden hengen huone / vuorokausi
  • Huonehintaan sisältyvät luomutuotteita sisältävä aamiainen ja langaton internet

Hotellihuoneen varaaminen:

Huone varataan hotellin verkkosivuilta tämän linkin kautta

Scandic Julia

Eerikinkatu 4, 20100 Turku
julia@scandichotels.com

Huonehinnat

  • 118 € yhden hengen huone / vuorokausi
  • 138 € kahden hengen huone / vuorokausi
  • Huonehintaan sisältyvät luomutuotteita sisältävä aamiainen ja langaton internet

Hotellihuoneen varaaminen:

Huone varataan hotellin verkkosivuilta tämän linkin kautta

 

Saapuminen Auralaan ja julkinen liikenne

Auralaan pääsee Kauppatorilta busseilla 2, 6, 7, 60 ja 300 (Raision suuntaan), sekä kävellen ja pyörällä. Auton saa pysäköityä päärakennuksen viereen tai lähikatujen varsille. Jos saavut autolla, laita navigaattoriin osoitteeksi Louhenpolku 2.

Huom! Pysäköintitilaa on Auralassa rajoitetusti. Päivien osallistujien toivotaan käyttävän yhteiskuljetuksia, julkisia kulkuvälineitä tai kävelemään.

 

Lisätiedot

Jaana Kymäläinen
jaana.kymalainen@setlementti.fi
puh. 0505772262

Auralan Setlementti
Satakunnantie 10, Turku
puh. 050 316 7702
toimisto@aurala.fi

Auralan Nuoret
auralannuoret@aurala.fi
auralannuoret.fi
mimmi.fi