Lapsi- ja nuorisotyö 2023 | Ammattilainen neurokirjolla kasvavan tukena

Aika: Torstai 12.10.2023 | Paikka: Tampereen ammattikorkeakoulu, Kuntokatu 3, Tampere
Järjestäjä:
Setlementtiliitto & Setlementti Tampere
Hinta: 79 €  | Sisältyy: Luennot, lounas ja 2 x kahvit

Tervetuloa lapsi- ja nuorisotyön seminaariin Tampereelle! Teemana neurokirjotaustaisten henkilöiden kohtaamistyö – kokemukset, keinot ja menetelmät. Päivän aikana kuullaan asiantuntijapuheenvuoroja niin vireystilan säätelystä, väkivallasta, kiusaamisesta kuin häpeän tunteestakin.

Tapahtuma on suunnattu kaikille lasten ja nuorten kanssa työskenteleville ammattilaisille.

Ohjelma

8.30 Ilmoittautuminen ja aamukahvit

9.00 Tervetuloa
Setlementti Tampereella on vuosien kokemus neurokirjotaustaisten henkilöiden kohtaamistyöstä ja he ovat kehittäneet uusia työmuotoja, joilla tuetaan neuroasiakkaiden kohderyhmää.
Mervi Janhunen-Ruusuvuori, toiminnanjohtaja, Setlementti Tampere

9.15 Vireystila – Vaihtelu ja säätelykeinot
Mitä vireystila merkitsee neurokirjolla olevan lapsen ja nuoren hyvinvoinnille ja mielenterveydelle?
Maria Sumia, nuorisopsykiatrian erikoislääkäri ja lastenlääkäri

10.15 Väkivalta – Kun lapsi satuttaa
Lasten ja nuorten väkivaltainen käyttäytyminen perheenjäseniään kohtaan on vähiten tutkittu ja tunnistettu lähisuhdeväkivallan muoto, joka vaikuttaa kaikkien perheenjäsenten hyvinvointiin. Puheenvuoron tarkoituksena on avata tämän väkivallan muodon erityispiirteitä.
Vesa Vilppola, kriisityöntekijä, Kun lapsi satuttaa -työ, perheväkivaltaklinikka, Setlementti Tampere

11.15 Lounas

12.15 Vastoin odotuksia – nuoren tarina
23-vuotiaan nuoren kasvutarina neuropsykologisten piirteiden kanssa. Millaisia haasteita ja esteitä Akseli on kohdannut ja millaisen tuen avulla hän on päässyt eteenpäin? Akseli kertoo kokemuksistaan.
Akseli Savinainen

12.45 Välitä –  Tukea seksuaaliväkivallan tekijöille
Neurokirjoasiakkaiden näkyvyys Välitä! Nuorten -hankkeen asiakkaissa ja seksuaaliväkivallan tekijän kohtaaminen ja puheeksiotto.
Jukka Aho & Minna Kraft , Välitä! nuorten hanke, Setlementti Tampere ry

13.30 Koulukiusaaminen – ennaltaehkäisy ja puuttuminen
Neuropsykiatristen häiriöiden yhteys kiusaamiseen, roolit, ennaltaehkäisy ja puuttuminen.
Tina Holmberg-Kalenius ja Nina Kaituri, Valopilkku/Harjulan Setlementti

14.30 Kahvitauko

15.00 Häpeä – Näe nepsy silmien sijaan sydämellä
Moni neurokirjon ihminen kohtaa yhä nykyäänkin ymmärtämättömyyttä ja ympäristöltä tulevaa arvostelua. Moni myös kamppailee oman erityisyytensä ja ulkopuolisuuden tunteen kanssa, kokien ulospäin näkymätöntä surua ja häpeää.
Riikka Seppälä, äiti, valmentaja, tunnekouluttaja sekä Erityisvoimia.fi -verkkoyhteisön toinen perustaja

16.00 Ohjelma päättyy

Pidätämme oikeuden muutoksiin.

Peruutusehdot:

Osallistumisen voi peruuttaa veloituksetta 14 vrk ennen tapahtumaa. Tämän jälkeen maksuton peruutus vain lääkäritodistusta vastaan.

Tutustu esiintyjiin

Vesa Vilppola

Mikä on työssäsi ajankohtaista juuri nyt? 

Tällä hetkellä ajankohtaista on asiakastyön tekeminen ja ryhmätoimintojen käynnistäminen. Syksyn aikana tarkoituksena on käynnistää vihanhallintaryhmä nuorille sekä vertaistukiryhmä väkivaltaa lapsensa taholta kokeneille vanhemmille. Häpeän työstäminen on oleellinen osa kaikkea toimintaamme ja vertaistuki on tähän tarkoitukseen hyvin tärkeä tukimuoto.

Millaista palautetta olet saanut asiakkailtasi tapahtuman aiheeseen liittyen?

”Nyt ymmärrän paremmin, miten omat traumaattiset kokemukseni vaikuttavat toimintaani tilanteissa, joissa lapseni raivoaa. On ollut tärkeää huomata, että muistamalla itse hengittää ja välttämällä äkkipikaisia ratkaisuita on voinut vaikuttaa positiivisesti lapsen toimintaan. Väkivalta perheessämme on vähentynyt huomattavasti” – yhden vanhemman palaute.

Mitä kuulijat saavat puheenvuorostasi?

Toivon, että puheenvuoron sisältö tuo kuulijoille uusia näkökulmia teemaan liittyen ja tätä kautta onnistuneita kohtaamisia sellaisten henkilöiden kanssa, joita luennon aihe koskettaa.

 

Tina Holmberg-Kalenius ja Nina Kaituri

Mikä on työssänne ajankohtaista juuri nyt? 

Juuri nyt ajankohtaisena asiana työssämme näkyy se, että nepsypiirteiset lapset ja nuoret ovat usein väärinymmärrettyjä. He ovat sekä kiusaamisen kohteita että kiusaajiksi miellettyjä heidän poikkeavan käytöksensä tai herkän reagointitapansa vuoksi. Aikuiset tarvitsevat lisää tietoa, sensitiivisyyttä ja asenteiden tarkistamista, jotta kohtaamiset ja kiusaamistilanteiden käsittely olisivat tasavertaisia kaikille lapsille.

Millaista palautetta olette saaneet asiakkailtanne tapahtuman aiheeseen liittyen?

Asiakkaamme kertovat usein pitkittyneestä kiusaamisesta, jonka on nepsylapsen kohdalla annettu jatkua, koska taustalla on ajatus, että nepsylapsi itse omalla toiminnallaan tai käytöksellään aiheuttaa tilanteen.

Mitä kuulijat saavat puheenvuorostanne?

Puheenvuorossamme kerromme haasteista, joita nepsylapsen kiusaamistilanteissa usein ilmenee sekä tarjoamme käytännön neuvoja toimintatavoista kiusaamistilanteiden ratkaisemiseksi.