Setlementti Tampereen toiminnanjohtaja: Järjestöjen rahoitukseen tarvitaan eettisesti ja taloudellisesti kestäviä ratkaisuja

05 / 10 / 2021 | Kannanotot

Setlementti Tampere ry:n toiminnanjohtajan Mervi Janhunen-Ruusuvuoren mielipidekirjoitus julkaistiin Aamulehdessä 2.10.2021. Mielipidekirjoituksessa peräänkuulutetaan järjestöjen toimintaedellytysten turvaamista. Kansalaisjärjestöjen asiantuntijuutta, vapaaehtoistoimintaa, vertaistuen järjestämistä, matalan kynnyksen toimintaa ja ketterää reagointikykyä ajankohtaisiin yhteiskunnallisiin ongelmiin ei ole varaa hukata, kirjoittaa Janhunen-Ruusuvuori.

Sote-järjestöjä on syyllistetty rahapelihaitoista. Setlementti Tampere on rahoittanut jo 20 vuotta ison osan toimintaansa ensin Raha-automaattiyhdistyksen ja sitten Sosiaali- ja terveysjärjestöjen avustuskeskus STEA:n myöntämillä avustuksilla.

Tähän asti olen nukkunut yöni hyvin, vaikka luotsaamani yhdistyksen toiminnasta puolet rahoitetaan STEA- avustuksilla. En nimittäin usko, että rahapeliongelma on seurausta järjestötoiminnan rahoitusmallista. Ja tiedän, että toimintamme on tuloksellista ja rahoituksemme avointa ja läpinäkyvää.

Työskentelemme 80 ammattilaisen ja 200 vapaaehtoisten voimin. Tarjoamme kohtaamispaikkoja ja annamme maksutonta tukea esim. perheväkivaltaa kokeneille aikuisille, kehitysvammaisille nuorille, vähävaraisille perheille, maahanmuuttajanaisille ja seksuaaliväkivaltaa kohdanneille tytöille. Ja teemme työtämme näkyväksi toivoen, että poliittiset päättäjät tekevät viisaita ratkaisuja järjestöjen toiminnan turvaamiseksi ja kansalaisyhteiskunnan vahvistamiseksi.

Kannatan avointa vuoropuhelua erilaisista näkökulmista ja tietoon perustuvaa päätöksentekoa. Pelaaminen on joillekin kiva ja harmiton ajanviete. Kauppareissulla voi ostaa arvan tai pistää lottokupongin vetämään ilman isompaa ongelmaa. Samaan aikaan pelaaminen aiheuttaa joillekin valtavasti kärsimystä. Rahapeliriippuvuus on vakava yksilöiden ja perheiden hyvinvointiin, taloudelliseen turvallisuuteen, mielenterveyteen ja ihmissuhteisiin vaikuttava yhteiskunnallinen ongelma. Mielestäni pelihaittoja tulee ehkäistä ja peliriippuvaisia auttaa. Jotta päästään kiinni myös ulkomaisiin verkossa toimiviin peliyhtiöihin, tarvitaan muutakin sääntelyä, kuin Veikkauksen monopoliin kuuluvien fyysisten pelien rajoituksia. Lainsäätäjien tehtävänä on päättää, kielletäänkö rahapelitoiminta tyystin, pyritäänkö minimoimaan pelihaitat vai avataanko rahapeleille täysin vapaa areena.

Sosiaali- ja terveysjärjestöjen rahoitukseen tarvitaan eettisesti ja taloudellisesti kestäviä ratkaisuja.

Jos toiminta rahoitetaan rahapelituotoilla ja kun tuotot ovat nykyisen tutkimustiedon mukaan suurelta osin peräisin peliongelmaisten kukkaroilta, ei rahoitus ole eettisesti vahvalla pohjalla. Kun Veikkauksen jaettavat pelituotot laskevat, on järjestöjen rahoituspohja murtumassa myös taloudellisesti. Lupausta korvaavasta rahoituksesta ei ole. Samaan aikaan kuntien myöntämät avustukset ovat uhattuina sote-uudistuksen myötä. Järjestöillä ei ole tietoa siitä, rahoittavatko kunnat tai hyvinvointialueet niiden toimintaa v. 2023. Enää en kehu hyvillä yöunilla.

Kansalaisjärjestöjen asiantuntijuutta, vapaaehtoistoimintaa, vertaistuen järjestämistä, matalan kynnyksen toimintaa ja ketterää reagointikykyä ajankohtaisiin yhteiskunnallisiin ongelmiin ei ole varaa hukata. Järjestöjen toimintaedellytykset kannattaa turvata. Se maksaa itsensä takaisin. Hyvää kansalaisvaikuttamisen päivää 1.10.2021!

Lue myös Aamulehden 26.8. julkaistu juttu Veikkausvarojen jakamiseen voi tulla pian valtava muutos – Näin kommentoivat pirkanmaalaiset kansanedustajat ja järjestöt: ”Joudutaan supistamaan toimintaa, jos korvaavaa rahoitusta ei löydy”.

 

Mervi Janhunen-Ruusuvuori
toiminnanjohtaja, Setlementti Tampere ry
p. 050 439 0535
mervi.janhunen-ruusuvuori@setlementtitampere.fi