Koulurauhaan tarvitaan kaikkia
Asiantuntijamme lapsi- ja nuoristyössä sekä Kiusaamisasioiden tuki- ja neuvontakeskus Valopilkussa kirjoittavat koronakiusaamisesta ja erilaisten näkemysten hyväksymisestä. Kirjoitus on julkaistu Itä-Hämeen pääkirjoitus- ja mielipideosiossa 31.8. Aihetta tarkastellaan lisää 22.9. Toivoa tulevaisuuteen – kiusaamisen ilmiöt ja niiden ennaltaehkäisy -webinaarissa.
Mielipide: Koronakiusaaminen näkyy enenevässä määrin kouluissa
Koulurauha julistettiin 25. elokuuta 31. kerran. Oppilaiden kirjoittamassa julistustekstissä todetaan:
”Meidän jokaisen pitäisi miettiä miten me kohtelemme ihmisiä, miten me puhumme ihmisille ja miten teemme turvallisen koulun. Turvallinen koulu koostuu ihmisistä, sanoista ja teoista. Kaikkien kaveri ei tarvitse olla, mutta jokaisen hyväksyminen sellaisena kuin on, on tärkeää.”
Me Tukikeskus Valopilkussa ja Setlementtiliiton lapsi- ja nuorisotyössä olemme samaa mieltä. Olemme myös pohtineet koronakiusaamista, joka enenevässä määrin näkyy kouluissa, erityisesti nuorten rokottamisen alettua. Puolin ja toisin voi esiintyä painostamista, syrjintää ja ryhmäpaineen alla toimimista. Valitettavasti aikuisetkaan eivät aina näytä kovin hyvää mallia erilaisten mielipiteiden ja näkemysten hyväksymisessä. Asiallinen, toista henkilöä ja hänen päätöstään kunnioittava keskustelutaito tuntuu monelta kadonneen.
Mihin loppuu vanhempi ja mistä alkaa lapsi? Me olemme kaikki rakentamassa koulurauhaa. Toivomme, että jokainen aikuinen toimisi omalla asenteellaan ja toiminnallaan esimerkkinä lapsille ja nuorille siitä, kuinka voimme hyväksyä toisemme ja käyttäytyä kunnioittavasti toisiamme kohtaan, vaikka olisimme erilaisia tai asioista eri mieltä.
Tina Holmberg-Kalenius, Kiusaamisasioiden Tuki- ja neuvontakeskus Valopilkku
Nina Kaituri, Kiusaamisasioiden Tuki- ja neuvontakeskus Valopilkku
Regina Järg-Tärno, Suomen Setlementtiliitto
Silja Havu, Suomen Setlementtiliitto