Syksyn Setlementtipäivillä puhuttiin dialogista

28 / 11 / 2017 | Ajankohtaista

Syksyn Setlementtipäivillä 23.–24.11. keskiössä oli dialogi. Mitä se on, mitä se ei ole? Onko dialogin paras lopputulos konsensus? Ei ole, ainakin mitä on uskominen päivien puhujia. Tärkeintä on tutkia asioita yhdessä, kuunnella ja yrittää ymmärtää. Samaa mieltä ei tarvitse olla.  

Populismi on kasvussa, sanoi EVA:n johtaja Matti Apunen. Hänen mukaansa ongelma on voimakas vastakkainasettelu erilaisten ryhmien välillä. Asiantuntija Janne Kareinen Sitrasta muistutti samasta: yhteiskunnassa on tällä hetkellä keskustelun ja dialogin kriisi. Keskustelu on kärjistynyttä, eivätkä ihmiset siihen juuri osallistu. Moni kertoo kyllästyneensä ja on valmis jättäytymään keskustelun ulkopuolelle. Yhä useampi kokee, että heidän omat vaikutusmahdollisuutensa yhteiskuntaan ovat riittämättömiä.  

 

Mitä tälle sitten voisi tehdä? Mitä dialogi ja pelisäännöt ovat?
 

Virittäytyminen mahdollistaa tasavertaisen ja arvostavan kohtaamisen. Ketään ei tentata tai syytetä. Toista tulee kuunnella ja hyväksyä erilaiset näkemykset. 

Yhteiseen keskusteluun kannattaa tuoda hyvin monimuotoinen joukko. Siran Janne Kareisen mukaan tarvetta ja halua dialogille on, mutta silti jostain kiikastaa. Toimivia käytäntöjä on, mutta ne eivät juurikaan ole käytössä. Pahimmillaan tämä johtaa näennäisosallisuuteen. 

Tutkijat Muttaqi Khan (Nuoret Muslimit) ja Marja Tiilikainen (Siirtolaisinstituutti ja Helsingin yliopisto) valaisivat dialogia musliminuorten näkökulmasta. Moni elää Suomessa kahden kulttuurin välissä. Yhteiskunnan, perheen ja yksilön itsensä odotukset voivat poiketa toisistaan paljonkin. 

Dialogista keskustelivat myös Helsingin kaupunginvaltuutettu Suldaan Said Ahmed (Vasemmistoliitto) sekä yhdenvertaisuusasiantuntija Ei vihapuheelle -verkoston koordinaattori Laura Heinonen (Allianssi) sekä Naapurisovittelun keskuksen päällikkö Miriam Attias. Heidän mukaansa dialogi ei ole pehmeä keino. Sen avulla voidaan vähentää kuplien välisiä ennakkoluuloja ja vihaa. Puhumattomuus ei auta. 

Koko päivien annin kiteytti DialogiAkatemian johtaja Kai Alhanen. Dialogi pyrkii ymmärryksen lisääntymiseen niin itsestä kuin toisista ihmisistä. Dialogi on demokratian kulmakivi. 

 

Tunnustusta esimerkillisille toimijoille 
 

Päivien aikana tutustuttiin myös esimerkillisesti toteutuneisiin toimintoihin: Sompasaunaan, Setaan, Syödään yhdessä -kampanjaan, lisättyä todellisuutta tuottavaan Flyariin, Kohtaamispaikka Kohtaukseen ja artisti Dilemmaan. Työpajoissa tutustuttiin mm. kunniaan liittyvään väkivaltaan, rakentavaan vuorovaikutukseen, kehollisten ja pelillisten menetelmien käyttöön maahanmuuttajien kotoutumisessa sekä setlementtityön kokonaisarviointiin. 

Setlementtipäivillä myönnettiin Rohkeus vaatia yhdenvertaisuutta -tunnustus tamperelaiselle Miesten Kansalaistalo Mattilalle. Tunnustus myönnettiin nyt toista kertaa yhteisölle, jonka työ on tuloksellista ja yhdenvertaisuutta edistävää. Mattila kokoaa yhteen kaikenlaisia miehiä. Saman katon alla kokoontuu hyvin eri tavoin ajattelevia miehiä.  

Lue lisää syksyn Setlementtipäivistä Setlementtiliiton Facebookista ja Twitteristä sekä tunnisteilla #setlementtipäivät. Facebookissa on runsaasti videoita päivien puheenvuoroista. 

Kevään Setlementtipäivät järjestetään Linnalan setlementissä Savonlinnassa. Kansainvälisen Setlementtiliiton konferenssi järjestetään 6.–8.6.2018 Helsingissä.