Sipinpäivän tervehdys
Yleensä tähän aikaan vietetään Suomen Setlementtiliiton perustajan Sigfrid Sireniuksen hengessä Sipinpäivää. Tänä vuonna emme poikkeuksellisesti kohtaa Sipinpäivän aamiaisella. Toimitusjohtajamme Pentti Lemmetyinen avaa kuitenkin päivän tärkeää merkitystä.
”Minun äidinkielessäni sanat maa ja sielu ovat sama sana. Sen vuoksi uskomme, että jokainen ihminen tämän maan päällä on osallinen samasta sielusta. Siksi ei ole vieraita eikä muukalaisia. Siksi kaikki ovat kotona kaikkialla maailmassa.”
Huikea ajatus. Ei vieraita, ei muukalaisia, ei erilaisia eikä samanlaisia. Kaikki ovat syntymästä kuolemaan yhdenvertaisia, saman maan lapsia.
Sama lähtökohta oli Suomen Setlementtiliiton perustajan Sigfrid Sipi Sireniuksen ajattelussa. Kaikki ihmiset ovat samalla viivalla, yhdenvertaisia ja samanarvoisia.
Ei ole sattumaa, että Setlementtiliitto perustettiin juuri sisällissodan vuonna 1918. Sireniuksen johdolla yhteiskunnallista keskustelua oli viritetty jo paljon ennen sodan syttymistä. Yhteiskunnan välittömiä toimenpiteitä vaativia kysymyksiä olivat hänen mukaansa köyhyys, kaupungistuminen, yhteiskunnan rakennemuutos, huonot työolosuhteet, sivistys ja koulutus sekä sosiaalinen eriarvo.
Suomalaisen yhteiskunnan suistuessa kohti kaaosta 1917 Sirenius yritti estää sisällissodan syttymistä. Sireniuksen päämäärä oli selkeä. Hän halusi uskoa, että ihmisten välinen vuorovaikutus, ymmärrys ja myötätuntoinen ajattelu ovat avaimia yhteiskuntarauhaan.
Suureksi järkytykseksi sota syttyi tammikuussa 1918. Sodan aikana Sirenius yritti toimia välittäjänä sodan osapuolten kesken. Keskellä sotaa hän halusi setlementtityön valmistelevan ihmisiä ja yhteiskuntaa tulevaan rauhaan. Sen vuoksi Sirenius oli tuttu näky punavankien keskitysleireillä. Hän kiersi keskustelemassa vankien kanssa ja järjesti heille opetusta.
Sodan päätyttyä Setlementtiliiton ensimmäinen tehtävä oli sodan jälkeensä jättämän henkisen, sosiaalisen, sivistyksellisen ja moraalisen tuhon korjaaminen.
Tuosta sodasta on jo kauan ja me olemme tehneet rauhan historiamme kanssa. Rauhan tekeminen ei tarkoita unohtamista. Suomi, Eurooppa ja maailma ei koskaan saa unohtaa sotiaan. Ne pitää muistaa ennen kaikkea siksi, että osaisimme toimia niin, että koskaan enää ei tulisi uutta sotaa. Niin kauan kuin maassamme ja maailmassamme on osattomia, hylättyjä, maattomia ja syrjittyjä, ei meillä ole todellista rauhaa.
Setlementtityön perustehtävä on pysynyt samana. Että ei olisi vieraita eikä muukalaisia. Että kaikki olisivat kotona, kaikkialla maailmassa.
Tänä vuonna vietämme Sipinpäiviä ajatuksissamme. Toivottavasti taas ensi vuonna Sipinpäivän aamiainen on katettuna Kalliolassa. Pidetään mielissämme ja muistutellaan toisiamme Sipin ajatuksista yhteiskuntarauhasta. Vihapuheita ja vastakkainasetteluita väkevämpiä voimia maailmassa ovat ihmisten välinen myötätunto ja kunnioittava kohtaaminen.
Hyvää Sipinpäivää 15.2.2021!
Pentti Lemmetyinen