Setlementit arjen tukena myös poikkeustilanteessa

20 / 03 / 2020 | Ajankohtaista

Koronaviruspandemia on sulkenut ihmiset koteihinsa. Töitä tehdään ja koulua käydään etänä, harrastuspaikat ovat sulkeneet ovensa. Poikkeusaika on haasteellinen meille kaikille, mutta ennen kaikkea riskiryhmille.

Setlementit ovat aina olleet toiminnassaan ketteriä ja toteuttaneet toimintaa paikallisten tarpeiden mukaan. Niin nytkin. Tällä sivulla on hyviä käytänteitä setlementtikentältä vapaasti hyödynnettäväksi. Voit lähettää niitä lisää tai kysyä: tiedotus@setlementti.fi

Verkostot poikkeusoloissa

Olemme muodostaneet poikkeusolojen verkostot. Alla verkostot, niiden vetäjät ja yhteystiedot.

  • Kansalaisopistojen verkosto: Regina Järg-Tärno, regina.jarg-tarno@setlementti.fi
  • Kansalaistoiminnan verkosto: Miikkael Ringman, miikkael.ringman@setlementti.fi
  • Lapsi- ja nuorisotyön verkosto: Maia Fandi, maia.fandi@setlementti.fi
  • Seniorityön verkosto: Kirsti Kuusterä, kirsti.kuustera@setlementti.fi
  • Toiminnanjohtajaverkosto: Pentti Lemmetyinen, pentti.lemmetyinen@setlementti.fi
  • Viestintäverkosto: Jaana Kymäläinen, jaana.kymalainen@setlementti.fi

Joensuu

Joensuun Setlementti: Joensuun Setlementin nuorisotyö nyt
Hei ystävät! Tässä tietoa siitä, miten Joensuun Setlementti toteuttaa nuorisotyötä nyt. Kuuntelemme nuorten toiveita, eli uusia ideoita ja toteutustapoja voi ilmaantua nopeallakin tahdilla 😊 Pysytään yhteydessä! Lue lisää.

Järvenpää

Setlementti Louhela: Tule Louhelan online-olohuoneeseen!

Louhelan Olohuone online arkisin klo 10-14 ! Avoin kaikille, tutuille ja tuntemattomille! Katso ohjeet täältä.

Soita setlementtyöntekijälle! Keskustellaan hetki yhdessä. Voit soittaa ja jakaa ilosi tai murheesi. Tarkemmat ohjeet täältä.

Lahti

Lahdessa Harjulan Setlementti on myös siirtynyt verkkoon:

Olopiste – aktiivisuudella tasapainoista arkea -hanke (STEA) jatkaa toimintaansa verkossa tarjoamalla työikäisille tukea arkeen ja muutoksiin, Yhteisötila on nyt Facebookissa

Ohjattua ryhmätoimintaa järjestetään myös videovälitteisenä. Henkilökohtaista neuvontaa ja ohjausta on saatavilla myös eri välineiden kautta. 

Lahdessa OmaKamu soittaa asiakasperheilleen sekä vapaaehtoisilleen. Myös sosiaalinen media ja sähköposti ovat käytössä. Uusia verkkomateriaaleja suunnitellaan. 

Kiusaamisasioiden tukikeskus Valopilkku tarjoaa maksutonta tukea puhelimitse ja netin kautta myös nyt poikkeusoloissa. Yhteystiedot löytyvät täältä

Harjulan kansalaisopiston maahanmuuttajahankkeiden Mun elämä ja Minun Suomeni -ryhmät toimivat verkossa ryhmien loppuun saakka. 

Mikkeli

Mikkelin Setlementti on avannut asiakkailleen soittoringin ja lähestyy asiakkaitaan säännöllisesti myös kirjein sekä toimii aktiivisesti myös sosiaalisen median kanavissa.

Soittoringissä henkilökuntamme soittaa asiakkaillemme kysyen kuulumisia. Puheluita on soitettu jo useita ja puheluiden sisältö vaihtelee kuulumisten vaihdosta erilaisiin neuvontapalveluihin. Myös meille saa soittaa, Mikkelin Setlementin henkilökunta avaa puhelinlinjansa kaikille +70-vuotiaille ensisijaisesti Mikkelissä, Kangasniemellä ja Mäntyharjussa asuville. Soitellaan! Puhelinnumerot ovat täällä.

Setlementti tulee myös lähettämään asiakkailleen kirjeitä, jotka sisältävät pientä puuhaa kotiin tehtäväksi. Sanaristikkoryhmän ohjaajamme Pauli Pöyhönen on luonut Mikkelin Setlementille oman ristikon, joka lähtee kirjeessä jakoon. Kirjeessä lähtee myös ohjeet kotijumppaan. Ensimmäinen kirje lähtee postiin viikolla 13!

Setlementin luontohanke Nuotiopiiri jatkaa toimintaansa nyt Facebookin välityksellä, jakamalla sivullaan vinkkejä ja videoita lähialueen retkipaikoista ja luontokohteista. Linkki sivulle.

Oulu

Vuolle Setlementti: LÄHIAPU-palvelu avuksi arkeen poikkeustilanteessa
Vuolle Setlementti aloitti Oulussa maksuttoman LÄHIAPU-toiminnan helpottamaan koronavirusepidemian tuomia arjen haasteita. Apua tarjotaan kaikille sitä tarvitseville oululaisille, mutta erityisesti riskiryhmiin kuuluville ikäihmisille, nuorille ja aikuisille, joilla ei ole apua tarjolla omassa lähipiirissään. Toiminnan käynnistysvaiheessa palvelualue rajautuu noin 10 kilometrin säteelle Oulun keskusta-alueesta, mutta palvelualuetta tullaan mahdollisuuksien mukaan laajentamaan pikaisesti. Ensimmäiset kauppa- ja apteekkireissut tehtiin jo heti perjantaina ja toimitusjohtaja Jussi Kemppainen päivysti myös viikonloppuna. Kokemukset ovat olleet todella hyviä ja ihmiset ovat olleet hyvin luottavaisia henkilökuntaa kohtaan, kun he olivat varustautuneet tunnistettavasti Vuolle-liivein ja henkilökortein.  Lue lisää.

Turku

Turussa Auralan kansalaisopisto  on siirtänyt osan opetuksestaan verkkoon. Kielten opetus sekä liikunta, jooga ja tanssi jatkuvat verkko-opetuksena mahdollisimman monen kurssin osalta. Lue lisää.

Vaasa

Vaasan Setlementti: Setlementistä apua riskiryhmiin kuuluville
Vaasan Setlementti on päättänyt tarjota apua Setlementin kerholaisille ja Setlementin lounasasiakkaille koronavirustilanteen aikana. Jos kuulut koronaviruksen riskiryhmään, voit tilata Setlementistä aterian tai pyytää työntekijäämme käymään kaupassa puolestasi. Lue lisää.