Setlementit arjen tukena myös poikkeustilanteessa

20 / 03 / 2020 | Ajankohtaista

Koronaviruspandemia on sulkenut ihmiset koteihinsa. Töitä tehdään ja koulua käydään etänä, harrastuspaikat ovat sulkeneet ovensa. Poikkeusaika on haasteellinen meille kaikille, mutta ennen kaikkea riskiryhmille.

Setlementit ovat aina olleet toiminnassaan ketteriä ja toteuttaneet toimintaa paikallisten tarpeiden mukaan. Niin nytkin. Tällä sivulla on hyviä käytänteitä setlementtikentältä vapaasti hyödynnettäväksi. Voit lähettää niitä lisää tai kysyä: tiedotus@setlementti.fi

Verkostot poikkeusoloissa

Olemme muodostaneet poikkeusolojen verkostot. Alla verkostot, niiden vetäjät ja yhteystiedot. Uutisen lopussa on verkostojen kokoontumisajat.

 • Kansalaisopistojen verkosto: Regina Järg-Tärno, regina.jarg-tarno@setlementti.fi
 • Kansalaistoiminnan verkosto: Miikkael Ringman, miikkael.ringman@setlementti.fi
 • Lapsi-, nuoriso- ja perhetyön verkosto: Maia Fandi, maia.fandi@setlementti.fi
 • Seniorityön verkosto: Kirsti Kuusterä, kirsti.kuustera@setlementti.fi
 • Toiminnanjohtajaverkosto: Pentti Lemmetyinen, pentti.lemmetyinen@setlementti.fi
 • Viestintäverkosto: Jaana Kymäläinen, jaana.kymalainen@setlementti.fi

Heinola

Jyränkölän Setlementti Heinolassa tukee alueen asukkaita myös poikkeusaikana. Päivittyvä lista koronaviruksen aiheuttamista muutoksista löytyy verkkosivuiltaJos juttuseuraa ei omasta lähipiiristä löydy, Etsivän vanhustyön työntekijät ovat puhelinsoiton päässä kuuntelemassa mieltä askarruttavissa asioissa. Ruokahuolto pelaa ravintoloiden toimittaessa ateriat suoraan koteihin. Kansalaisopiston opiskelijoiden kurssit jatkuvat muutamia poikkeuksia lukuun ottamatta etäopetuksena. Mediapajan nuorten arki pyörii verkossa. Voit aina olla meihin yhteydessä!

Helsinki

Kalliolan kohtaamischat on tukenasi koronakriisissä. Kohtaamischatin tarkoituksena on jakaa koronaviruksen aiheuttamasta tilanteesta syntyviä kokemuksia ja kertoa eristäytymisen vaikutuksista omaan elämään. Voit myös aloittaa videokeskustelun Kalliolan työntekijöiden kanssa ja kertoa henkilökohtaisemmista asioista luottamuksellisesti. Lisätietoa ja yhteys chatiin täältä.

Turvallinen naapuri -kampanjaa edistää naapureiden välistä yhteydenpitoa. Sosiaali- ja terveysalan järjestöt ovat ideoineet yhdessä tavan, jolla jokainen voi kertoa olevansa turvallinen naapuri. Laittamalla T-kirjaimen ikkunaan tai vaikkapa ulko-oveen, jokainen voi kertoa olevana turvanaapuri, jolta voi pyytää tarvittaessa apua. Katso täältä ohjeet, miten voit liittyä mukaan naapuruuden turvajoukkoihin.

Kalliolan kansalaisopiston kurssit nyt verkossa. Kalliolan kansalaisopiston kurssitoiminta on ohjattu pääsääntöisesti etäyhteyksin. Ilmoittautuminen kevätekstrakursseille on parhaillaan käynnissä. Tutustu ja ilmoittaudu täältä.

Loisto setlementin toiminnot tekevät kohtaamistyötä verkossa. Kevään 2020 ajan toimitaan etäyhteyksin monenlaisilla alustoilla. Tässä viikko-ohjelmassa kootusti toimintaa, johon jokainen nuori voi liittyä omana itsenään. Näiden lisäksi työntekijämme kohtaavat nuoria yksilöllisesti ja ohjaavat keväällä jo alkaneita suljettuja ryhmiä verkossa.
Loisto setlementti ONLINE kevät 2020: Sua varten Somessa- discord auki joka arkipäivä klo 15-20!

Hämeenlinna

Hämeen Setlementti jatkaa poikkeustilanteessa lähes kaikkia toimintoja etäyhteyksiä hyödyntäen. Työntekijät ovat normaalisti tavoitettavissa puhelimitse ja sähköpostitse arkisin. Kasvokkain tapahtuva ohjaustyö on siirretty puhelimeen ja nettiin hyödyntäen erilaisia somekanavia ja sovelluksia. Käytössä on mm. Skype, Microsoft Teams, Whatsapp, Zoom, Discord, Instagram ja Facebook.

Hämeen Setlementin järjestöyhteistyössä kootaan jatkuvasti Kanta-Hämeen yhdistysten toimintaa ja tukea poikkeustilanteessa meidanhame.fi sivulle. Vastaavia sivuja on luotu muihinkin toimeksi.fi-alustan maakunnallisiin aluepalveluihin. Kannattaa tutustua www.toimeksi.fi

Aluetyössä, kuntouttavassa työtoiminnassa ja kansalaistoiminnassa on innovoitu uusia etäyhteyksillä järjestettyjä ryhmätoimintoja, joista esimerkkejä ovat Puhu suomea kotisohvalla -ryhmä, Suomen kielen chat -klubi sekä Mindfullness– ja Sporttivartti-ryhmät. Lisäksi asiakkaita tavoitellaan viikottaisilla ajankohtaisvlogeilla. Nuorten työpajatoiminnassa on hyödynnetty Discord-sovellusta, johon on luotu keskustelukanavia. TyöPolku-hanke jatkaa työhönvalmennusta maahanmuuttajataustaisille työnhakijoille video- ja puhelinyhteyksillä. Lisää toimintoja kehitetään jatkuvasti toiminnan osallistujien tarpeista lähtien.

Joensuu

Joensuun Setlementti: Joensuun Setlementin nuoriso-, lähiö- ja seniorityö
Älä jää yksin! Tarjoamme poikkeusolojen aikana tukea, keskusteluapua ja etäkohtaamista. Aikataulut ja yhteystiedot ovat täällä.

Järvenpää

Setlementti Louhela: Tule Louhelan online-olohuoneeseen, avoinna arkisin klo 10-14 kaikille, tutuille ja tuntemattomille! Katso ohjeet täältä.

Soita setlementtyöntekijälle! Keskustellaan hetki yhdessä. Voit soittaa ja jakaa ilosi tai murheesi. Tarkemmat ohjeet täältä.

Kuopio

Kuopiossa Setlementti Puijolan kaikissa yksiköissä asiakastyö jatkuu koronaviruksen synnyttämässä poikkeustilanteessakin. Täältä näet tiedot siitä, kuinka saat työntekijöihin yhteyden ja millaisia palveluja kaikissa yksiköissä on kehitetty viruksen aiheuttamaan poikkeustilanteeseen.

Lahti

Lahdessa Harjulan Setlementti on myös siirtynyt verkkoon:

Olopiste – aktiivisuudella tasapainoista arkea -hanke (STEA) jatkaa toimintaansa verkossa tarjoamalla työikäisille tukea arkeen ja muutoksiin, Yhteisötila on nyt Facebookissa.

Ohjattua ryhmätoimintaa järjestetään myös videovälitteisenä. Henkilökohtaista neuvontaa ja ohjausta on saatavilla myös eri välineiden kautta.

OmaKamu soittaa asiakasperheilleen sekä vapaaehtoisilleen. Myös sosiaalinen media ja sähköposti ovat käytössä. Uusia verkkomateriaaleja suunnitellaan. Lue lisää täältä.

Kiusaamisasioiden tukikeskus Valopilkku tarjoaa maksutonta tukea puhelimitse ja netin kautta myös nyt poikkeusoloissa. Yhteystiedot löytyvät täältä.

Harjulan kansalaisopiston maahanmuuttajahankkeiden Mun elämä ja Minun Suomeni -ryhmät toimivat verkossa ryhmien loppuun saakka.

Ravintola  Koivu on tällä hetkellä suljettu, mutta voit tilata lounaan kotiin kuljetettuna hintaan 10,90 € numerosta 03 872 5130. Lue lisää täältä.

Mikkeli

Mikkelin Setlementti on avannut asiakkailleen soittoringin ja lähestyy asiakkaitaan säännöllisesti myös kirjein sekä toimii aktiivisesti myös sosiaalisen median kanavissa.

Soittoringissä henkilökuntamme soittaa asiakkaillemme kysyen kuulumisia. Puheluita on soitettu jo useita ja puheluiden sisältö vaihtelee kuulumisten vaihdosta erilaisiin neuvontapalveluihin. Myös meille saa soittaa, Mikkelin Setlementin henkilökunta avaa puhelinlinjansa kaikille +70-vuotiaille ensisijaisesti Mikkelissä, Kangasniemellä ja Mäntyharjussa asuville. Soitellaan! Puhelinnumerot ovat täällä.

Setlementti tulee myös lähettämään asiakkailleen kirjeitä, jotka sisältävät pientä puuhaa kotiin tehtäväksi. Sanaristikkoryhmän ohjaajamme Pauli Pöyhönen on luonut Mikkelin Setlementille oman ristikon, joka lähtee kirjeessä jakoon. Kirjeessä lähtee myös ohjeet kotijumppaan. Ensimmäinen kirje lähtee postiin viikolla 13!

Setlementin Nuotiopiiri-luontohanke jatkaa toimintaansa nyt Facebookin välityksellä, jakamalla sivullaan vinkkejä ja videoita lähialueen retkipaikoista ja luontokohteista. Nuotiopiiri haastaa meidät kaikki liikkumaan luonnossa ja apuna voi käyttää luontopyramidimallia. Nuotiopiiri esittelee luontohaasteen luontopyramidin webinaarissa 12.5. klo 9-11. Voit ilmoittautua webinaariin täällä. Linkki sivulle.

Oulu

Vuolle Setlementti: LÄHIAPU-palvelu avuksi arkeen poikkeustilanteessa
Vuolle Setlementti aloitti Oulussa maksuttoman LÄHIAPU-toiminnan helpottamaan koronavirusepidemian tuomia arjen haasteita. Apua tarjotaan kaikille sitä tarvitseville oululaisille, mutta erityisesti riskiryhmiin kuuluville ikäihmisille, nuorille ja aikuisille, joilla ei ole apua tarjolla omassa lähipiirissään. Toiminnan käynnistysvaiheessa palvelualue rajautuu noin 10 kilometrin säteelle Oulun keskusta-alueesta, mutta palvelualuetta tullaan mahdollisuuksien mukaan laajentamaan pikaisesti. Sanomalehti Kalevan toimittaja lähti mukaan  asiakaskäynnille, jutun voit lukea täältä. Kokemukset ovat olleet todella hyviä ja ihmiset ovat olleet hyvin luottavaisia henkilökuntaa kohtaan, kun he olivat varustautuneet tunnistettavasti Vuolle-liivein ja henkilökortein.  Lue lisää.

Keskusteluapua 12–29-vuotiaille nuorille
Tavoitat Tyttöjen ja Poikien Talon työntekijät tukipuhelinnumeroistamme ma-to klo 14.00-16.00.
Tyttöjen Talon ohjaajat: puh. 08 815 4030
Poikien Talon ohjaajat: puh. 08 815 4020

Tampere

Ahjolan kansalaisopiston kurssien ja lasten ja nuorten kerhojen kokoontumiset on toistaiseksi keskeytetty. Osalla kansalaisopiston kursseista järjestetään mahdollisuus etäopetukseen, siitä tiedotetaan opiskelijoita kurssikohtaisesti. Kurssien keskeytys ei koske verkko-opetusta.
Ahjolan iltapäiväkerhot ovat koonneet etäopetuksessa oleville lapsille puuhavinkkejä pitkien iltapäivien iloksi tänne.

Setlementti Tampere vastaa muuttuneisiin olosuhteisiin kehittämällä uusia palvelumuotoja, mutta myös edelleen tutuin yhteydenottokeinoin puhelimitse ja sähköpostein. Uusia chat- ja muita sähköisiä keskusteluryhmiä on avattu ja niitä kehitetään edelleen. Setlementti Tampereen palvelutarjonta tällä hetkellä on koottuna täällä.

Turku

Turussa Auralan kansalaisopisto  on siirtänyt osan opetuksestaan verkkoon. Kielten opetus sekä liikunta, jooga ja tanssi jatkuvat verkko-opetuksena mahdollisimman monen kurssin osalta. Lue lisää.

Vaasa

Vaasan Setlementti: Setlementistä apua lapsiperheille ja riskiryhmiin kuuluville
Vaasan Setlementti on tarjoaa apua Setlementin kerholaisille ja lounasasiakkaille koronavirustilanteen aikana. Jos kuulut koronaviruksen riskiryhmään, voit tilata Setlementistä aterian tai pyytää työntekijäämme käymään kaupassa puolestasi. Lue lisää.

Vaasan Setlementin Setlementti Vestis Gerbyyssä järjestää ryhmäläisilleen vähän erilaista toimintaa. Toimintamme on kaksikielistä paitsi iltapäivätoiminta, joka on ruotsinkielinen.

 • Avoimeen perhetoimintaan ja Isä-lapsijumppaan osallistuvilla perheillä on mahdollisuus tilata yllätyspussi. Yllätyspussi voi sisältää esimerkiksi askartelua, värityskuvia, erilaisia tehtäviä, pääsiäismunia ja kaikkea muuta kivaa.
 • Järjestämme yllätyspusseja myös iltapäivätoiminnan eftislapsille. Nekin sisältävät askarteluvinkkejä ja -materiaaleja, erilaisia tehtäviä, värityskuvia ja ristikon. Pääsiäisviikkona pussissa oli rairuohoa, munia ja muuta pääsiäiseen liittyvää. Tulossa on myös leivontapaketti.
 • Ala-asteikäiset kerholaiset saavat myös kerhopussin.
 • Kaikilla toimintaan osallistuvilla on mahdollisuus tilata leivonnaisia, erimerkiksi sämpylöitä, muffinseja ja pizzaa.
 • Facebook-sivullamme kokkimme jakaa myös reseptejä ja ruokaideoita.

Lapsille jaetut yllätyspussit ovat olleet tosi suosittuja ja monet kotona olevat äidit ovatkin kiittäneet tästä. Se voi olla heidän viikon kohokohta, kun pääsee vähän kotoa tuulettumaan. Samalla lapset saavat mukavaa puuhaa ja itse hyviä herkkuja ?

Kerromme uutiskirjeessämme kerran kuukaudessa Vaasan Setlementin kuulumisia. Tilaa uutiskirje lähettämällä sähköpostiosoitteesi: anne.kytola@vaasansetlementti.fi. 

 

Verkostot koordinoivat poikkeusajan toimintaa

Jos haluat mukaan, ilmoittaudu verkoston vetäjälle.

Kansalaisopistojen verkosto

Vastuuhenkilö Regina Järg-Tärno, regina.jarg-tarno@setlementti.fi

Verkosto kokoontuu kerran viikossa, maanantaisin klo 12.30-13.30.

Kansalaistoiminnan verkosto

Vastuuhenkilö Miikkael Ringman, miikkael.ringman@setlementti.fi

Verkosto kokoontuu kerran viikossa, keskiviikkoisin klo 9-10.15.

Lapsi-, nuoriso- ja perhetyön verkosto

Vastuuhenkilö Maia Fandi, maia.fandi@setlementti.fi

Verkosto tapaa virtuaaliaamukahveilla kaksi kertaa viikossa, tiistaisin ja torstaisin klo 9.00-10.30.

Senioriverkosto

Vastuuhenkilö Kirsti Kuusterä, kirsti.kuustera@setlementti.fi

Verkosto kokoontuu joka toinen viikko, keskiviikkona klo 14-15.

Toiminnanjohtajien verkosto

Vastuuhenkilö Pentti Lemmetyinen, pentti.lemmetyinen@setlementti.fi

Verkosto kokoontuu kahden viikon välein.

Viestintäverkosto

Vastuuhenkilö Jaana Kymäläinen, jaana.kymalainen@setlementti.fi

Verkosto kokoontuu kahden viikon välein.