Sano Puijola, kun haluat hyvää

12 / 08 / 2019 | Ajankohtaista

Puijolan toiminnanjohtaja Eija Teerineva ei elä vain tässä hetkessä. Hän pyrkii näkemään kauas ja tekemään oikeita siirtoja tarpeeksi ajoissa. Usein se tarkoittaa, että pitää rohkeasti ottaa riskejä. Hänen mielestään Setlementtiliitto tarvitsee johtajakseen henkilön, joka ymmärtää ja osaa tuoda esille setlementtiliikkeen merkityksen yhteiskunnalle. Tässä jutussa Teerineva paljastaa, kenet hän haluaisi tavata ja kenen kanssa lähtisi kuukaudeksi autiolle saarelle.

 

Eija Teerineva, miksi olet Puijolan toiminnanjohtaja?
Teemme Puijolassa työtä, jolla on merkitys. Yhtenä esimerkkinä voin mainita ajankohtaisen asian, seksuaaliväkivaltatyömme. Voimme olla mukana yhteiskunnan kehittymisessä ja kasvamisessa ja tuoda siihen osaamisellamme uudenlaista näkökulmaa. On tärkeää, että voimme työmme kautta olla yhteiskunnallisesti ajan hermolla. Kun puhumme setlementeistä, on tietysti arvokasta, että teemme työtä ihmisten kanssa. Osa kohtaamistamme ihmisistä on elämässään vaikeassa tilanteessa. Me annamme heille äänen, jota he itse eivät saisi kuuluville.

Olet ollut Puijolassa 12 vuotta. Oletko unelmaduunissasi?
Näin voi sanoa. Tämä jos mikä on monipuolista ja vaihtelevaa työtä. Uusia haasteita tulee koko ajan. Työ jättää jäljen itseeni, mutta myös lukuisiin muihin ihmisiin. Työmme harvoin jää yhteen hankkeeseen, vaan siitä kasvaa jotain enemmän, joka kantaa eteenpäin. Puijolassa on töissä mahtavia ihmisiä. He ovat fiksumpia, taitavampia ja osaavampia kuin itse olen. Meillä on myös hyvä hallitus, eli kokonaispaketti toimii silloinkin, kun kaikki ei onnistu ja asiat eivät etene suunnitelmien mukaan. Mutta kokemus on opettanut, että epäonnistumisestakin voi poikia uutta ja hyvää, jota emme aluksi pystyneet näkemään. Tässä työssä näkee ihmisen ja ihmismielen moninaisuuden joskus yllättävälläkin tavalla. Asiat eivät ole mustavalkoisia, se on hyvä oppi jokaiselle.

Mikä Setlementti Puijola on?
Se on ihmisten paikka, jonne voi tulla ja viipyä hetken tai pitemmänkin aikaa. Paikka, jossa kävijät tulevat nähdyiksi ja kuulluiksi. Juuri tästä työmme saa merkityksensä. Emme tee mitään ihmisten puolesta, mutta autamme heitä pääsemään oman elämänsä keskiöön. Olemme tavallaan erilaisten ihmisten vuorovaikutuksen alusta.

Mitä Puijolassa tehdään?
Työmme kirjo on laaja ja monipuolinen. Se ulottuu alakoulun ykkös- ja kakkosluokkalaisten lasten iltapäiväkerhojen luotsaamisesta työhön väkivaltarikollisten kanssa. Kompassissa teemme työtä maahanmuuttajien kanssa: opetamme suomea ja kehitämme kotoutusta. Tyttöjen Talolla kohtaamme nuoria tyttöjä ja äitejä, jotka ovat hyvin monenlaisissa elämäntilanteissa. Aggredissa ja Mahkussa tuemme rikollistaustaisia sekä heidän läheisiään. Olemme myös pitäneet yllä lähes neljän vuoden ajan turvapaikanhakijoiden vastaanottokeskusta Siilinjärvellä. Tärkeä osa toimintaamme ovat vapaaehtoiset. He tekevät arvokasta työtä, jota ilman Puijola ei olisi niin monipuolinen toimija kuin se nyt on.

Parasta työssäsi?
Hienot työkaverit, asiakkaat, kohtaamiset ja vuorovaikutus. Vaikeittenkin asioiden äärellä meillä vallitsee hyväksyvä, ammatillisen asiallinen ja rento ilmapiiri.

Vaikeinta työssäsi?
Kaikkein vaikeinta on nähdä kauas tulevaisuuteen. Useinkaan ei voi elää vain hetkessä. Pitää osata ennakoida ja nähdä kauas ja tehdä oikeita siirtoja tarpeeksi ajoissa. Joskus joutuu hyppäämään tyhjän päälle ja ottamaan riskejä.

Hetki, jonka Puijolan toiminnanjohtajana haluaisit kokea uudestaan?
Niitä on monta. Iloitsen joka kerta, kun näen työntekijämme kokevan onnistumista. Kun hän saa loistaa ja riemuita sitä, että olemme saavuttaneet jotain. Myös ne hetket ovat hienoja, kun yhteistyökumppaneilta kuten Kuopion kaupungilta tulee pyyntö, voisimmeko ottaa jonkun asian hoitaaksemme. Niissä hetkissä varmistuu tieto, että työhömme luotetaan ja että kanssamme halutaan tehdä yhteistyötä.

Kuulut Setlementtiliiton liittohallitukseen. Tavoitteesi hallituksessa?
Edistää setlementtityötä valtakunnallisesti ja lisätä yhteistyötä eri setlementtien välillä. Myös setlementtityön tunnettavuuden lisääminen valtakunnallisesti on tärkeää. Hallituksessa pitää puhaltaa yhteen hiileen ja luoda yhteistä näkyä, koska niin monella paikkakunnalla tehdään hyvää ja arvokasta setlementtityötä.

Miksi setlementti on niin vaikea sana?
Jos itse pidämme sanaa vaikeana, se pysyy sellaisena. Sana kuin sana alkaa elää vasta, kun se saa merkityksen. Meidän pitää antaa merkitys tähän sanaan, sen jälkeen se voi elää jokaisen huulilla.

Miten määrittelet setlementtiliikkeen?
Se on yhdessä tekemistä ja läsnä olemista.  Se on tarvittaessa kantaa ottavaa, lähiyhteisöön ja yhteiskuntaan vaikuttamista. Setlementtiliikkeen arvokas tehtävä on mahdollistaa vuoropuhelu eri tahojen ja eri näkökulmien välillä, ja juuri tätä liike on 100 vuoden historiansa aikana tehnyt paljon.

Onko se liikkeessä vai jämähtänyt paikalleen?
Arvioisin, että liikettä voisi välillä hiukan ravistella. Juuri nyt tähän ravisteluun olisi tuhannen taalan paikka. Voisimme olla enemmän liikkeessä, näkyä ja vaikuttaa vahvemmin. Ja toimia rohkeammin hienojen rohkeusteesiemme mukaan. Jatkuva arvokeskustelu on tärkeää. Keskustelemmeko me asioista, vai pidämmekö jotain näkökulmaa ja ajattelutapaa itsestään selvänä? Yhteiskunta muuttuu koko ajan, siksi on hyvä miettiä, mikä on paras tapa toimia, vai onko parhaita toimintatapoja monta. Samalla pitää muistaa, että setlementit ovat itsenäisiä. Kaikkia ei voi eikä saa laittaa samaan muottiin.

Milloin setlementtityöstä tulee kaikkien suomalaisten tuntemaa ja arvostettua toimintaa?
Tunnettuus tulee toivottavasti myönteisen kautta, en osaa arvata milloin. Arvostus syntyy ihmisten kautta. Olemme pohtineet paljon, miksei työtämme tunneta, vaikka setlementtien kanssa on tekemisissä valtava määrä ihmisiä ja osaamisemme leviää valtavan laajalle sektorille.

Pekka Haavisto luopui Setlementtiliiton puheenjohtajan paikasta ministeripestinsä myötä. Millaisen puheenjohtajan suomalainen setlementtiliike nyt tarvitsee?
Setlementtiliiton puheenjohtajat ovat aina olleet yhteiskunnallisia vaikuttajia. He ovat ymmärtäneet, millainen yhteiskunnallinen ja valtakunnallinen vaikuttamisen mahdollisuus setlementeillä on. Toivottavasti puheenjohtaja voi ylpeänä edustaa koko setlementtiyhteisöä ja tuoda esille, kuinka setlementit voivat omalla osaamisellaan kehittää yhteiskuntaa.

Kenet haluaisit tavata?
Kongolaisen lääkärin Denis Mukwegen. Olisi kiinnostavaa kuulla, mikä saa hänet auttamaan kovia kokeneita tyttöjä ja naisia niin vaikeissa olosuhteissa, oman henkensä uhalla. Hänen työnsä on uskomatonta ja ihailtavaa.

Naisen mitta?
Ihmisen mitta on se, kuinka laaja on hänen sydämensä ja kuinka hän ymmärtää elämän moninaisuuden.

Sydän vai järki?
Molemmat, ehdottomasti. Mutta sydän edellä.

Oh, nyt käy niin, että joudut kuukaudeksi autiosaarelle. Matkalaukun sijaan saat mukaasi yhden näistä henkilöistä: Setlementtiliiton toimitusjohtajan Pentti Lemmetyisen, ulkoministeri Pekka Haaviston, Vuolle Setlementin toiminnanjohtajan Jussi Kemppaisen tai Jyränkölän Setlementin toimitusjohtajan Kari Hahlin. Kenet valitset?
Enkö voi valita koko nelikkoa?

Saat valita vain yhden.
Siinä tapauksessa päädyn Haavistoon. Ulkoministeri on niin tärkeä henkilö, etteivät turvamiehet anna hänen viipyä kovinkaan kauaa autiolla saarella. Minä pääsisin siinä siivellä takaisin kotiin. Ennen lähtöä toivoisin, että pohtisimme Pekan kanssa, kuinka setlementtiliikkeen ydinajatuksia voisi maailmanlaajuisesti hyödyntää rauhanneuvotteluissa.

 

Kuopion Setlementti Puijolan toiminnasta voit lukea lisää verkkosivustolta www.puijola.net

 
Tässä muutama esimerkki luetuimmista jutuistamme:

Puijola vastasi aiemmin Kuopion kaupungin asukastupien toiminnasta. Kun kirjoitimme asukastuvilla virkatuista turvalonkeroista, siitä tuli oikea hittijuttu.

Kävijäpiikki verkkosivuille tuli myös, kun kerroimme turvapaikanhakija Musakhan Rahimista, joka ensimmäisenä vastaanottokeskuksen asukkaana sai työperäisen oleskeluluvan.

Turvapaikanhakijana Suomeen tullut Musakhan Rahimi otti nopeasti kielen haltuun, löysi työpaikan – ja sai työperäisen oleskeluluvan Suomeen.

 

Kun järjestimme väkivalta-aiheisen seminaarin ja kirjoitimme sieltä jutun, siitä tuli verkkomme kolmanneksi luetuin juttu.

Arja Airaksinen ja Pasi Raatikainen järjestivät Kuopiossa väkivaltaan keskittyneen seminaarin, joka houkutti alan asiantuntijoita ja yleisöä runsaasti paikalle.

 

Henkilöjutut asiakkaistamme ovat aina erittäin luettuja. Niin oli myös Mahkun asiakkaan Tiinan tarina.

Kirsi Laitinen ja Tanja Turunen keskustelemassa asiakkaansa Tiinan kanssa. Tiinalla oli takanaan raju, huumeiden sävyttämä elämä, mutta nyt hän on työkokeilussa, opiskelee ja elämä alkaa olla hienosti uomissaan.

 

Teksti ja kuvat: Katja Hedberg